Close

Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 149

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrx25 Zobacz posta
    mnie podoba się katalog KOS, chociaż często brakowało tam szerokiego kąta
    E to dawno było, inne szkło, mniejsze umiejętności, gorsze oko, kiepska obróbka
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ned Stark Zobacz posta
    Mi zakup 85 dodał skrzydeł. Zajrzyj do mojego wątku w albumowej. Dzieciom robię ostatnio tylko 85.
    Ja właśnie patrzę pod kątem dzieci, których dwójka za chwilę pojawi się w rodzinie. Chciałbym więc mieć z tego okresu fajne fotki (myślę, że 85-tka by się tu sprawdziła) aby zatrzymać piękne chwile z ich życia...

Hmm... ostatnio chodzi mi też po głowie inna myśl. A mianowicie aby sprzedać N35/1.8G i w jej miejsce zakupić Sigmę Art 30mm F1.4 DC HSM a w kolejnym kroku skupić się na N85/1.8G. Co o tym sądzicie? Czy warto łączyć to szkiełko Sigmy z D5100 czy może jest ono stworzone do lepszych (nowszych) aparatów np. D7100, żeby wykorzystać drzemiący w nim potencjał? Ma ktoś może to szkiełko i mógłby się podzielić opiniami? Ewentualnie zdjęciami?
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 21-05-2014 o 07:49
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Ja właśnie patrzę pod kątem dzieci, których dwójka za chwilę pojawi się w rodzinie. Chciałbym więc mieć z tego okresu fajne fotki (myślę, że 85-tka by się tu sprawdziła) aby zatrzymać piękne chwile z ich życia...

Hmm... ostatnio chodzi mi też po głowie inna myśl. A mianowicie aby sprzedać N35/1.8G i w jej miejsce zakupić Sigmę Art 30mm F1.4 DC HSM a w kolejnym kroku skupić się na N85/1.8G. Co o tym sądzicie? Czy warto łączyć to szkiełko Sigmy z D5100 czy może jest ono stworzone do lepszych (nowszych) aparatów np. D7100, żeby wykorzystać drzemiący w nim potencjał? Ma ktoś może to szkiełko i mógłby się podzielić opiniami? Ewentualnie zdjęciami?
    Dla mnie to są jakieś takie zachcianki - masz trochę kasy i nudzi ci się to co masz to kombinujesz.

Trzymaj tą kasę, dokładaj do niej i wtedy kup sobie np D610, albo Sony a7 - poczujesz różnicę przynajmniej.

Domyślnie

Jego kasa wiec w czym problem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plan3s Zobacz posta
    Dla mnie to są jakieś takie zachcianki - masz trochę kasy i nudzi ci się to co masz to kombinujesz.
    ??
    To nie żadne zachcianki a raczej kombinowanie, jak mając ok. 2-2,5k tys. do wydania na sprzęt foto, najlepiej wybrać (obiektyw lub aparat) by robić jeszcze lepsze zdjęcia. Bo chyba o to chodzi w kreatywnej fotografii, czyż nie?

Cytat Zamieszczone przez plan3s Zobacz posta
    Trzymaj tą kasę, dokładaj do niej i wtedy kup sobie np D610, albo Sony a7 - poczujesz różnicę przynajmniej.
    6-7 tys. za sam aparat? Hmm... raczej jest to odległa przyszłość (czytaj zachcianka).
    Nikon

Domyślnie

Za 35 dużo nie dostaniesz. Ja na twoim miejscu kupiłbym to co ja mam w stopce Poza 50. Wtedy taki zestaw 12-24 (albo coś podobnego w tym zakresie byle szeroko), 35 i 85 to jest już niezła sprawa. Później wymiana body na d7100 (mi tam osobiście szkoda wydać 6 koła na fx, już teraz np. taka teściowa patrzy na zdjęcie i ręce załamuje, że jakieś to takie dziwnie rozmazane i nie wszędzie ostre)
    FB MM

Domyślnie

uświadom teściową ile kosztuje ten sprzęt, by robić takie nieostre zdjęcia

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    ??
    To nie żadne zachcianki a raczej kombinowanie, jak mając ok. 2-2,5k tys. do wydania na sprzęt foto, najlepiej wybrać (obiektyw lub aparat) by robić jeszcze lepsze zdjęcia. Bo chyba o to chodzi w kreatywnej fotografii, czyż nie?

6-7 tys. za sam aparat? Hmm... raczej jest to odległa przyszłość (czytaj zachcianka).
    Za 2-2,5k nie kupisz D7100, co najwyżej szkło 85 mm, za które trzeba dać około 2 tys
    Z tym budżetem nie poszalejesz, więc wybór masz bardzo ograniczony.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Za 35 dużo nie dostaniesz
    Myślę, że spokojnie 600 zł bym dostał. Dokładam 2x taką kwotę i... jest już Sigma A 30/1.4..., którą wielu się wręcz zachwyca... Dla mnie byłoby to szerzej (i pewnie ostrzej) aniżeli w nikonowskiej 35, czyli wielki plus...

Ja na twoim miejscu kupiłbym to co ja mam w stopce Poza 50.
    Gdybym miał zestaw 35+85 to już byłbym zadowolony. 50tkę sobie odpuszczę bo jakoś na kicie ta ogniskowa mi nie podeszła.

12-24 (albo coś podobnego w tym zakresie byle szeroko)
    Na razie pozostanę przy stałkach bo głównie portrety mnie interesują. Gdy będę się wybierał np. na bajeczny Mauritius wówczas pomyślę o czymś szerszym.

Później wymiana body na d7100 (mi tam osobiście szkoda wydać 6 koła na fx
    DX-wy D7100 to połowa kwoty aparatu FX-owego choć zdaję sobie sprawę, że FX a DX to trochę inna bajka, którą może obejrzę sobie w bliżej nieokreślonej przyszłości? MZ dla moich potrzeb wystarczył by już D7100, jako pucha na długie lata. Choć FX kusi, jak chyba większość DX-owców..

już teraz np. taka teściowa patrzy na zdjęcie i ręce załamuje, że jakieś to takie dziwnie rozmazane i nie wszędzie ostre)
    Hehe...

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Za 2-2,5k nie kupisz D7100, co najwyżej szkło 85 mm, za które trzeba dać około 2 tys
    Z tym budżetem nie poszalejesz, więc wybór masz bardzo ograniczony.

Wiem zgera. Plan był taki: albo 85-kę zakupić do D5100+35 albo sprzedać D5100 (1100 - 1200 zł) i dołożyć tę kwotę (2-2,5k) do D7100 (wtedy bym miał D7100+35). Jak widzisz szału nie ma...
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 21-05-2014 o 13:16
    Nikon

Domyślnie

Mówię Tobie. Bierz 85, a potem wymień te 35 na sigmę. Te obiektywy chyba mają podobną ostrość z tego co widzę na optycznych. Choć te testy to tylko testy, dla oka różnice mogą być żadne. 85 jest ostra imho od pełnej dziury, przy domknięciu do 2,2 bardzo ostra, dalej hardcore A to i tak nie gwarantuje mega super hiper zdjęć, ale to wiesz. Body bym zostawił bo zmiana nic nie wniesie poza wygodą i kilkoma bajerami.
    FB MM

Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów