Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Cross a balans bieli

Wielokrotnie kiedy pokazuję (tu, na forum, lub gdzie indziej) scrossowane zdjęcie pojawia się komentarze, że balans bieli jest skopany. I tu pojawia się moje pytanie - da się w ogóle utrzymać WB crossując zdjęcie? Przecież wiadomo, że scrossowany biały nie będzie biały. Czy może ja mam jakieś poważne braki w wiedzy (a to całkiem prawdopodobne) i są jakieś zasady, których się należy trzymać przy crossowaniu?
    Mam lustrzankę, jestę fotografę!

Domyślnie

cross polega na tym, ze kolory nie są takie jakie były Kolegom narzekającym na balans bieli zaproponuj zabawe w szukanie BF/FF

pzdr.
    A,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dino1984 Zobacz posta
    i są jakieś zasady, których się należy trzymać przy crossowaniu?
    Takie żeby obrazek Ci się podobał i zgadzał z Twoim zamierzeniem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sejmajnejm Zobacz posta
    cross polega na tym, ze kolory nie są takie jakie były Kolegom narzekającym na balans bieli zaproponuj zabawe w szukanie BF/FF

pzdr.
    A,
    No teoretycznie, rzecz biorąc tak, ale chyba nie zadałeś sobie trudu żeby zobaczyć o co chodzi w fotkach kolegi Dino.
    Wiele z nich ma faktycznie zły WB (pomijając cross). Wiele z nich jest zbyt żółta i pomarańczowa co wynika mz z tego, że kolega używa laptopa do wywoływania zdjęć, który zniebieszcza zdjęcia. Dlatego dodaje zbyt dużo żółtego w WB i kwiatki są takie jakie widać. Ciemna żółtopomarańczowa skóra do jednak nie kwestia crossa.

Opcji masz kilka:
    1. wymień monitor
    2. albo chociaż pójdź do jakiegoś labu wywołaj tam jakąś fotę testową (często w labach mają własne bezpłatne wzorniki kolorów) i porównaj z tym co masz na monitorze. Ustaw w miarę poprawnie, żeby to co na wydruku = się temu do na kompie.

Kolejna rada co do zdjęć które tutaj wrzucałeś - po co Ci tam cross? Ok rozumiem, że czasami chcemy dać jakiś klimat na zdjęciu, ale można to robić tam gdzie będzie się to wpisywać w całą kompozycję i temat zdjęcia (stare samochody, kamienice, oldskulowe stylizacje itp.). Nie wal crossa i nie odcinaj krzywych (poziomów) przy każdym albumowo/portretowym zdjęciu. Nie tędy droga do dobrych klimatycznych zdjęć.
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

Domyślnie

Obrabiam na dużym monitorze. Nie kalibrowałem go wprawdzie, ale drukowane w labie fotki mają taki kolor jak zamierzony, więc to raczej nie to.
    Fakt, mam bzika na punkcie ciepłych kolorów i może trochę przesadzałem (sprawdź z kiedy są zdjęcia, które oglądałeś),teraz staram się kontrolować

Bardziej właśnie chodziło mi o to czy są jakieś zasady trzymania WB przy crossowaniu, ale widzę, że specjalnie nie ma. Grunt to nie przesadzać w żadną stronę.

Domyślnie

O cholera, a ja myślałem w swej naiwności, że w labie wywołał materiał na cross.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    O cholera, a ja myślałem w swej naiwności, że w labie wywołał materiał na cross.
    Wybacz, ale nie skumałem :/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    LOL

Crooooossssy komputerowe przentowane na forach to raczej gatunek "do..wolnego obsunięcia sie myszki "

Pamiętam jak przegrzewaliśmy filmy dodatkowo a dopiero potem wywołać na cross, żeby dostać "inny" obrazek.

Według mnie te komputerowe straciły sporo na swojej atrakcyjności - to już nie jest zaskoczenie efektem

Domyślnie

cross to wywołanie materiału przeznaczego do jednego procesu w innym.
    Np. Wywołanie slajdu (materiał do E6) w procesie negatywowym (C41).

Wywołanie rawów jako tzw cross (a raczej manipulacja kolorów i kontrastu) to imitacja procesów z fotografii tradycyjnej.
    Ostatnio edytowane przez sejmajnejm ; 20-05-2014 o 11:15

Domyślnie

Dzięki za douczenie. Nie miałem okazji spróbować fotografii tradycyjnej i nie mam o tym kompletnie pojęcia.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów