Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
    fy
    Gość

Domyślnie Żarówki do makro

Witam ponownie. Poszukuję żarówek do makro fotografii. Ważne, żeby były na 230V, barwę wybierzcie, nie wiem jaka jest najlepsza. Poproszę linki na allegro. Z góry dzięki za pomoc

Domyślnie

Do makrofotografii to są obiektywy albo ewentualnie lampy błyskowe pierścieniowe nakręcane na obiektyw. O co ci chodzi z tymi żarówkami. I dlaczego barwa jest obojetna? Robisz zdjęcia czarno-białe?
    Zamiast błysku (w tych lampach pierścieniowych) pojawiają się konstrukcje oparte na LED, ale wg mnie to chyba jest za słabe by mieć czasy z reki i przysłony rzędu 16-22-32.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

fy
    Gość

Domyślnie

żarówki ustawić na statywie, barwę, żebyście wy wybrali, bo ja nie wiem jaka jest najlepsza. A lampa błyskowa odpada, bo używam pierścieni pośrednich + obiektyw 50 mm ze starego zenita. Zdjęcia i kolorowe i czarno białe.

Domyślnie

Przeraża mnie lenistwo.
    Podaj przykłady, czym jesteś zainteresowany. Ci, co się znają z pewnością chętnie pomogą. Nie oczekuj, że ktoś przekopie oferty za Ciebie i poda gotowca.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Światło stałe do makro - dowolne, może być ~5500K, może być żarowe, byleby miało CRI >=95. Ostatecznie może być >90.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

fy
    Gość

Domyślnie

Pisałem już w poście, który ktoś usunął, dopiero zaczynam, ja prawie nie mam pojęcia o fotografii. coś takiego się na da? http://allegro.pl/zarowka-lampa-swia...197319494.html
    Ostatnio edytowane przez fy ; 12-05-2014 o 22:18

Domyślnie

Chyba nie tylko ja widzę tu podejście "nie wymądrzajcie się tylko dawać mi szybko linki, bo zlecenie czeka i nie wiem czym zrobić" :/
    A to dlaczego błyskowa odpada?
    Poczytaj o lampach pierścieniowych do makro, poczytaj o "nakładkach" (w cudzysłowie, bo często taka nakładka jest większa od zestawu aparatu+pierścienie+obiektyw) nawet na lampy wbudowane. Lampa błyskowa nie musi siedzieć na sankach, może być ustawiona obok obiektywu. Może być wyzwolona kablem z sanek, radiowo, albo (w niektórych aparatach) poprzez "tryb sterownika" i wbudowaną lampę błyskową.
    A co do odpowiedzi o ciągłe: kolega podał Ci wszystko, czego potrzebujesz (praktycznie dowolna temp. barwowa - dlaczego dowolna to chyba wiesz, ważne jest poprawne oddawanie barw, mówi o nim ten wskaźnik, jak w opisie lampy tego nie masz, to o niej zapominasz).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mPirate Zobacz posta
    A lampa błyskowa odpada, bo używam pierścieni pośrednich + obiektyw 50 mm ze starego zenita.
    Nie rozumiem niby dlaczego to ma wykluczać błysk?
    Błyskać w manualu możesz z każdym z aparatów, ba, z body od Dxxx w górę możesz pracować w TTL (parametry obiektywu się wpisuje w body).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mPirate Zobacz posta
    dopiero zaczynam, ja prawie nie mam pojęcia o fotografii
    to moze jakas ksiazka, jesli czytanie nie sprawie zbyt wielkich trudnosci? na poczatek cos o kompozycji, o swietle? dowiesz sie czemu przy pierscieniach mozna uzywac blysku i jakie sa wady swiatla ciaglego.

o ile to oczywisice nie bedzie zbyt trudne.
    no chyba ze jest tak jak napisal @r_m - zlecenie czeka i trzeba gotowego rozwiazania. ale w takim wypadku rada jest jedna - trzeba bylo myslec przed.
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Makro... ale czego? Jakieś statyczne drobiazgi rozumiem, bo robale i tak uciekną Przemyśl koncepcję. Wydasz dużo kasy: żarówki, statywy, jakieś modyfikatory. Tylko czy to się zwróci?
    Tutaj jest... podpis

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów