Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Wolny zapis

Domyślnie Wolny zapis

Witam posiadam nikona D3000 ( przebieg około 6tysięcy) i strasznie grzebie się z zapisywaniem zdjęć. Na początku sądziłem że to wina karty ( zwykły kingston ) więc postanowiłem kupić nową. Kupiłem sobie SanDisk Ultra 10 8gb zapis 30mb/s i niestety poprawa jest strasznie mała ( chyba że używam opcji na zdjęciach minimalnego zapisu) myślałem więc że to znowu wina karty przełożyłem więc karte do nikonad5100 i działa normalnie natomiast z tego nikona zabrałem kartę( SanDisk Extreme 45mb/s) i to samo co na mojej karcie.... dodam że oba nikony mają ustawione na średni rozmiar zdjęć. Może mi ktoś podać przyczyne? ewentualnie powiedzieć jak zrobić żeby ten cholerny aparat zapisywał zdjęcia tak jak powinien... bo jednak ustawienie aparatu przy takim zapisie jest naprawdę denerwujące... a kupować karte z prędkością zapisu okolo 300mb/s - po prostu to by była porażka. jest ktos w stanie mi pomoc?

Domyślnie

Zmienić aparat, będzie szybciej.

Co do szybkości kart - twój aparat obsługuje standard z maksymalną prędkością chyba do 30 MB/s - ale sam nie jest tak szybki i nic nie zrobisz, aby go przyśpieszyć.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

zmienic aparat po miesiacu użytkowania?....
    Ostatnio edytowane przez Wate ; 07-05-2014 o 23:14

Domyślnie

Jeżeli jest dla Ciebie to uciążliwe i nie możesz z tym żyć to tak. Sprzedaj i zamień na inny. Nie przeskoczysz tego problemu. D3000 ma swoje lata i już.

Swoją drogą co ty robisz, że w miesiąc natrzaskałeś 6K zdjęć?
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wate Zobacz posta
    zmienic aparat po miesiacu użytkowania?....
    To trzeba było od razu kupić nowszy.
    D3000 w większości powstał w 2007r - wtedy karty 10-15MB/s to było szaleństwo prędkości.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misher Zobacz posta
    Swoją drogą co ty robisz, że w miesiąc natrzaskałeś 6K zdjęć?
    Przypuszczam, że kupił używkę...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Przypuszczam, że kupił używkę...
    Racja, nie pomyślałem o tym, zmęczony jestem, przepraszam.
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

Domyślnie

Wyłącz w aparacie opcje redukcji szumu dla wysokiego ISO i dla długich czasów naświetlania. Powinien zapisywać szybciej.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Może przyczyną jest włączona funkcja D-lighting?

Domyślnie

a właściwie jak bardzo wolny jest to zapis? być może faktycznie jest coś nie tak i wypadałoby serwis odwiedzić?
    Nikon D5100 | D610
    Sigma 10-20 f/4-5.6 | 17-50 2.8 EX | 70-200 2.8 II EX | Nikkor AF-S 28 1.8 | AF-S 35 1.8 | AF-S 50 1.8 | AF-S 18-105 | Tokina At-x 100mm f/2.8
    Nissin Di-622 MkII | YN-560 IV | RF-603 MkII | Vanguard Alta+ 233AP

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów