Szukaj
Jeden z ostatnich ladnych prosiakow w jedynie slusznym kolorze![]()
Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales
portfolio - www.piotrfajfer.com
Bije sie o zlota patelnie z 993.
Moj turystyczny kompakcik: D750, 16-35/4VR, 50/1.8G, 70-200/4VR, T 150-600, SB-900. Tylko czasu i umiejetnosci brak...
Fajne robisz foty, ale tu jakość poszła w las... Ja wiem, że teraz jest lansem największym robić analogiem, ale bez przesady. Jakbyś powalczył cyfrówką byłoby fajnie, a tak jest szpanersko-hipstersko, ale jakościowo do d***. A szkoda, o auto rewelacyjne, kadry jak to u Ciebie udane i dopracowane![]()
Jakość poszła w las, bo jest na maksa skopane skanowanie. Normalnie zeskanowany film, nawet o tej czułości jest zdecydowanie mniej impresjonistyczny.
Analog to teraz lans? Głupi ja, sobie akurat przerwę zrobiłem.![]()
Analog to lans? Ciekawefan911, jak bardzo chcesz to zrobię jej foty cyfrą
Czy ja wiem czy skopane skanowanie. Do tej pory korzystałem zawsze z tego labu i klisze o niższych czułościach wychodziły od nich moim zdaniem bardzo fajnie. Bazą były tu jak zawsze TIF-y o rozdziałce 1750 px na długim boku. Szumi bo musi szumiećjuż po 20-ej było, wydaje mi się, że efekt jest adekwatny do warunków, a skaner raczej nic tu nie nabruździł
Dla porównania, fota zrobiona ok. 19:40 https://www.flickr.com/photos/skrzyp...i/14111068315/
coz .. niektorych nie powinno sie dopuszczac do wypowiedzi na temet fotografii zanim sie czegokolwiek o niej nie naucza.
nei wiem od kiedy superia 1600 jest lansem. chyba ze lansem stala sie umiejetnosc uzywania aparatu zamiast bezsensownego klepania "zrobmy pincet fot moze jakas sie uda"
ziarno jest takie jak powinno byc. zafarb typowy dla fuji, co swiadczy o bardzo przyzwoitym zeskanowaniu materialu.
nie zawsze trzeba uzywac bezszumowego iso pierdylion z tolerancja 10ev i gumowym rawem. czasem mozna pieknie wykorzystac warunki zastane i pokazac kawalek solidnego rzemiosla
edit - chociaz ja do tego tematu nie wybralbym superii![]()
Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales
portfolio - www.piotrfajfer.com
Analogowa technika idealnie współgra z tym analogowym autemPrzypomniało mi mój ukochany miesięcznik Motomagazyn i plakaty w mim zawarte. Dzięki Pes!
Własnie w tym jest problem z naświetlaniem negatywów, przepalić jest je dosyć trudno, niedoświetlić łatwo. Stąd i powiedzenie w którym jest wiele słuszności, żeby negatywy naświetlać na cienie, a wołać na światła.
Fotosy nr 8 i 9 i ta akwarela w tle, no sorry coś jest bardzo nie tak. Być może niedoświetliłeś, a skaner labmaszyny próbował wyciągnąć cienie, co spowodowało, że do ziarna dołożył jeszcze szum ze swojego przetwornika, potem odszumił i wyszło jak wyszło. W każdym razie efekt mi się nie podoba i nie jest naturalny, inaczej byłby jednakowy na wszystkich fotkach, a nie jest, ponieważ zdjęcia robione wcześniej są ok.
Nie wiem co Sailor poleci, może jakiś slajd, ale spróbuj Ektara. To współczesny materiał, podbija nieco kolory przez co skany są podobne do tych mniej nasyconych slajdów, a z drugiej strony nadal masz do dyspozycji rozpiętość tonalną negatywu. Oczywiście czułość 100, zatem do wieczornych fotosów lepiej mieć statyw. Jak z ręki, to Portra 400, dobrze się forsuje, zatem spokojnie można ją naświetlać nawet na 1600, ale kolory raczej stonowane.
Jeżeli Cię analog na poważnie wciągnie, to sam metoda prób i błędów znajdziesz swój materiał.
Labmaszyny są z reguły bardzo dobrze oprofilowane pod względem oddawania kolorów danego materiału, nie przeczę i do kolorów na tych skanach nie mam zastrzeżeń. Mam zastrzeżenia do jakości, bo ta akwarela w tle nie jest naturalna.
OIDP to nadal matryca jest w tyle w stosunku do negatywu jeżeli chodzi o rozpiętość tonalną, może obecne konstrukcje zaczynają już remisować, ale chyba jeszcze nie przegoniły. Ja ziarno bardzo lubię, jak już łapię za analoga, to zwykle ląduje w nim Tri-X, zatem nie materiał gładki jak velviszon. Miałem też okres, gdzie forsowałem filmy na potęgę i wiem jak wygląda dobre ziarno, do którego skaner nic nie dołożył od siebie.
Jak odpisałem Pawłowi, prawdopodobnie fotki są niedoświetlone, a negatywy mają z reguły dość mały zapas w cieniach.
Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 06-05-2014 o 19:13
Skontaktuj się z nami