Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie d3100/3200 czy Canon 1100d

Koleżanka chce kupić lustrzankę i poprosiła o pomoc z tych dwóch aparatów. O ile na co stać Nikona mniej więcej wiem, to o tym Canonie 1100d nie mam zielonego pojęcia. Fundusze nie pozwalają na nic lepszego, tym bardziej, że musi to być sprzęt nowy. W obu przypadkach będzie to zestaw z kitem, więc dochodzi też jakość obiektywu w Canonie i Nikonie.

Jeśli ktoś miał styczność z wyżej wymienionymi aparatami, proszę o radę.
    Kocham ludzi bez względu na kolor skóry i kraj pochodzenia.
    Dziękuję temu, kto mi da kawałek chleba.
    Nie jestem zdolny do nienawiści, umiem przebaczać i jestem tylko psem

Domyślnie

W skrócie są bardzo podobne. Raczej ważniejszy będzie wybór obiektywu aby określić lepszy zestaw.

Nie ma zestawu z kitem. Kit to zestaw. A zestawów jest kilka.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 02-05-2014 o 08:28
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Kwestia preferencji, ale sam na pewno wolałbym w/w nikusia niż 1100D. Poza tym mam oba kitowe obiektywy 18-55 ( canona i nikona ) i moim zdaniem nikusiowy jest nieco lepszy ( w sensie optyki, wykonania i celności; za to trochę droższy ). Sam zresztą często wolę nim filmować w parze z 600D przez przez adapter niż kitem canona. 18-105 zbiera jeszcze lepsze recenzje, więc proponuję w tym wypadku nikona.

Domyślnie

Właśnie zapomniałem dodać, że byłoby to z 18-55. Chociaż wiem, że sporo lepszy jest nikonowski 18-105, bo miałem "obadwa" i ten drugi nawet zastanawiałem się, czy nie zostawić do spacerów.

Domyślnie

Sam kilka miesięcy temu stałem przed wyborem D3100 vs. 1100D. Wziąłem Nikona- lepiej wykonany (tzn takie sprawia wrażenie, Canon mnie odrzucił swoim gładkim zabawkowym plastikiem), więcej punktów AF, mocniejsza lampa wbudowana, ciut większy ekran, chyba większy wybór szkieł systemowych, jak dla mnie lepsza guzikologia... Nie twierdzę, że 1100D nie ma zalet na D3100, jednakże w moim przypadku miał mniej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Plastek01 Zobacz posta
    Koleżanka chce kupić lustrzankę i poprosiła o pomoc z tych dwóch aparatów. O ile na co stać Nikona mniej więcej wiem, to o tym Canonie 1100d nie mam zielonego pojęcia. Fundusze nie pozwalają na nic lepszego, tym bardziej, że musi to być sprzęt nowy. W obu przypadkach będzie to zestaw z kitem, więc dochodzi też jakość obiektywu w Canonie i Nikonie.

Jeśli ktoś miał styczność z wyżej wymienionymi aparatami, proszę o radę.
    Jeśli zadasz to pytanie na Canonboard, otrzymasz lustrzane odbicie odpowiedzi z tego Forum

Domyślnie

Ja uważam, że wręcz powinna tam zadać takie pytanie by móc później skonfrontować argumenty "obu stron" i wybrać dokładnie pod siebie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Ja uważam, że wręcz powinna tam zadać takie pytanie by móc później skonfrontować argumenty "obu stron" i wybrać dokładnie pod siebie...
    Oczywiście, chociaż argumenty obu stron się wzajemnie zniosą i... decyzję o zakupie (jak to zwykle bywa) będzie musiała podjąć sama.

Z tym że Plastek to facet a koleżanka tylko prosiła go o pomoc

Domyślnie

Zgadza się. Zresztą z tym spytaniem na forum C to też dobry pomysł, ale któreś z nas musiałoby się tam zarejestrować. A pewnie jednak ja polecę bardziej Nikona chociażby z tego względu, że go znam i w razie czego łatwiej będzie mi pomóc, nawet w prostych kwestiach obsługi.

Domyślnie

jedyne co moim zdaniem przemawiałoby za canonem to to, że ma chyba tańszą stałkę 50mm niżeli nikonowska...

http://snapsort.com/compare/Canon-1100D-vs-Nikon_D3100
    Nikon D5100 | D610
    Sigma 10-20 f/4-5.6 | 17-50 2.8 EX | 70-200 2.8 II EX | Nikkor AF-S 28 1.8 | AF-S 35 1.8 | AF-S 50 1.8 | AF-S 18-105 | Tokina At-x 100mm f/2.8
    Nissin Di-622 MkII | YN-560 IV | RF-603 MkII | Vanguard Alta+ 233AP

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów