Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie eneloopy do grip Pixel Vertax

Witam, posiadam grip Pixel do d7100 z akumulatorkami ENERGIZER o pojemnosci 2300 i zauważyłem ,że po zrobieniu kilku zdjęć aparat pokazuje rozładowane akumularorki ( NADMIENIAM ,ŻE SĄ PRAWIE NÓWKI) i czy po wymianie na eneloopy sanyo o pojemności 2000 będę mógł wykonać większą ilość fotek?
    D7100 +grip Pixel; S 17-50 ;N 70-300 VR , YN-468II

Domyślnie

Tak na logikę:
    Jak niby ktoś po drugiej stronie drugą może ci odpowiedzieć w sensowny sposób?
    Zmierzyć należy napięcie na ogniwach.
    Jeżeli będzie ok. To winny jest grup , jeżeli napięcie na ogniwach będzie niskie to akumulatorek są do wymiany.

(Stawiam na chiński szajs zwany zamiennikiem )

Domyślnie

moje eksperymenty z akumulatorkami zakończyłem na D100. Zawsze dobre, sprawdzone akumulatory w oryginalnych gripach do d100 ,200 700 Objawy zawsze takie same: śmiesznie mała ilość zdjęć i sygnał z aparatu o rozładowanych ogniwach. Po czym wyciągam te "rozładowane" i wsadzam do lampy błyskowej i robię na jednym komplecie prawie całą imprezę...
    Dodatkowo aku przeznaczone do pracy z danym modelem nikon mogę "wyjechać" niemal do końca, w wypadku akumulatorów AA zdarzało mi się odcięcie zasilania w trakcie zapisywania zdjęć na kartę.
    Jak dobrze policzysz warto jednak kupić dodatkowy akumulator dedykowany do aparatu. U mnie bardzo dobrze spisywał się zamiennik firmy hahnel. A akumulatorów używam wyłącznie do lamp błyskowych
    myślę co piszę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kszysiek2 Zobacz posta
    Witam, posiadam grip Pixel do d7100 z akumulatorkami ENERGIZER o pojemnosci 2300 i zauważyłem ,że po zrobieniu kilku zdjęć aparat pokazuje rozładowane akumularorki ( NADMIENIAM ,ŻE SĄ PRAWIE NÓWKI) i czy po wymianie na eneloopy sanyo o pojemności 2000 będę mógł wykonać większą ilość fotek?
    Kup ładowarkę z pomiarem pojemności i sprawdź dokładnie ile mają twoje aku.
    wg. mnie dopuszczalna różnica pojemności między ogniwami to 5-10%.
    Do tego dochodzi jeszcze ich rzeczywista pojemność - jak będzie wyraźnie niższa od deklarowanej to nie nadają się już do gripów, czy innych odbiorników potrzebujących dużo prądu - będą bardzo szybko się rozładowywać.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

mierzyłem miernikiem i po naładowaniu na full wskazują 1,3 v
    D7100 +grip Pixel; S 17-50 ;N 70-300 VR , YN-468II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kszysiek2 Zobacz posta
    Urok D7100. Przyzwyczaj się, kup drugi aku lub sprzedaj te puszkę. Mam to samo.

W D300 albo zrobię tysiące zdjęć na Eneloopach albo nie uzywane mogę lezec tygodniami. W D7100 zrobię duzo mniej zdjeć, a lezakowane w gripie padaja po kilku dniach.

Domyślnie

Jaki masz grip w D300?

Domyślnie

Słuszna uwaga. Oryginalny. MD-D10.

Domyślnie

1,3V po naładowaniu - słabo....
    Choć miałem akku które ładowału sie do 1.35 i spokojnie pracowały przez dłuższy czas
    Ale zwykle tuż po naładowaniu powinny mieć chyba ok 1.4V
    Trochę używane eneloopy i leżące od bardzo długiego czasu mają 1.32V

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów