Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Czy jest sens

Domyślnie

Miałem 35 i 50 oba 1,8 i zamieniłem na sigmę ze względu na wygodę podczas różnych podróży. Co do końcowego obrazka dla mnie remis.

Wysyłane z mojego HTC Desire HD A9191 za pomocą Tapatalk 2
    totalna amatorka

Domyślnie

Ale wojenka
    Autorze pytania, jeśli masz zbędną kasę, to dokup tą stałkę ale nie spodziewaj się super lepszych efektów.
    Ja akurat sprzedałem jasnego zuma i zostałem przy stałkach, potem dokupiłem ciemnego zuma na spacery.

Wysłane z mojego GT-I9300
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Na szczęście 35DX jest na tyle tania, że nie trzeba obrączki w lombardzie zastawić by sobie na nią pozwolić. Jeśli ktoś potrzebuje lepszego światła to czemu nie, tym bardziej że S17-50 właśnie w okolicach 35mm dostaje lekkiej zadyszki jeśli chodzi o ostrość. Mi jednak bliżej jest do tego co pisze Córka_Kleofasa. 35 mm na DX to takie nie wiadomo co. Na matrycach 12MPix jest ostro, ale po podpięciu do czegoś bardziej ubitego nie ma dużego przyrostu rozdzielczości, w przeciwieństwie do S17-50 która dostała skrzydeł na D7100. Pozostaje jeszcze kwestia mułowatego AFu. Podsumowując, jako uzupełnienie można rozważyć, szczególnie gdy potrzeba więcej światła.

P.s Co prawda nie posiadam, ale wydaje mi się że dużo lepszym rozwiązaniem byłaby nowa Sigma 30 1.4 o której wspomniał Gonzo. Z tego co widzę znacznie ostrzejsza, lepsze światło i zawsze to trochę szerzej.

P.s II Andrzej, macanko w mediowym markecie to trochę za mało by móc z ręką na sercu powiedzieć że się obiektyw gruntownie sprawdziło. Plotką się brzydzę i proszę nie traktować tego za chwilę napiszę jako pewnik, ale kiedyś pracowałem z ludzikiem którego brat pracował(i może nadal pracuje) u przedstawiciela sigmy. Teraz pewnie rozrzut jakościowy jest mniejszy, ale kiedyś różnie z tym było i podobno najgorsza padaka trafiała właśnie do takich MMów.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 25-03-2014 o 10:18

Domyślnie

@GonzoG, przede wszystkim to "świeża" Sigma A 30/1.4, która kosztuje prawie 3x więcej od taniutkiej i trochę już "podstarzałej" Nikonowskiej 35-tki. A czy jest 3x od niej lepsza? Hmm... poniżej jeden z cytatów z optyczne:

Łyżką dziegciu dla Sigmy jest zachowanie np. Nikkora AF-S DX 35 mm f/1.8G, który mimo, że ciemniejszy, w okolicach maksymalnego otworu względnego potrafił zachowywać się lepiej i to zarówno w centrum, jak i na brzegu kadru.
    Choć przyznam się bez bicia, że na pewno się jej bardziej przyjrzę w niedalekiej przyszłości. A autorowi wątku mogę jedynie napisać, że jeśli nie robił jeszcze zdjęć stałką (nawet tak znienawidzoną przez wielu N35/1.8G) to po podpięciu jej (lub innego obiektywu stałoogniskowego) do body, na pewno zauważy różnicę i jakość w swoich zdjęciach. Nie mówiąc już o wpływie stałki na jego podejście do fotografii...
    Nikon

Domyślnie

Być może nie ma sensu kupować nowej Sigmy do starszego sprzętu bo Nikkor jest na nim wystarczająco ostry, a do tego bardzo tani. Same plusy, może poza wolnym AFem i ogniskową która moim zdaniem na DX jest odrobinę za "wąska". Optyczniaków już od jakiegoś czasu czytam jak Super Expresa, wyłącznie jako ciekawostkę ale wyraźnie zaznaczyli oni w swoim teście że Sigmę testowali na starym już 50D. I tu pewnie jest pies pogrzebany. Nowe matryce potrzebują lepszej optyki i tu przynajmniej wg DXOmark Sigma daje radę a Nikkor już nie do końca(z resztą sam sprawdziłem). Szerszy kąt widzenia, lepsza ostrość, dużo lepsza budowa i podobno stosunkowo szybki AF to moim zdaniem wystarczające powody by dołożyć tysiaka do Sigmy, oczywiście o ile się ma 24Mpx-ową matrycę. Sam już się prawie złamałem, ale jeszcze poczekam na nową S24/1.4. Podobno ma być w tym roku.

Domyślnie

Hmm... trochę poczytałem o Sigmie A 30/1.4 na różnych forach anglojęzycznych oraz blogach i... szczerze mówiąc tam raczej ludzie ją porównują z podobnym nie tylko cenowo N28/1.8G a nie z N35/1.8G. A jak już porównują nową Sigmę z 3x tańszym Nikkorem 35/1.8G (przez pryzmat ceny i jakości) to... wybór jest dość oczywisty dla zdecydowanej większości. Co zresztą jasno podkreślają.
    Nikon

Domyślnie

Nic dziwnego, że zestawia się S30 z N28, te ogniskowe są sobie bliskie. Opinie innych są cenne tylko powiedz, jaki jest sens kierowania się cudzymi preferencjami? Ja mam 35DX, ale wolałbym coś szerszego (taka S24/1.4 byłaby dla mnie ideałem). Jeżeli argument cenowy jest najważniejszy to wszystko przemawia za Nikkorem. Podobne rozważania widzę na tym forum w dziale puszkowym. Po co np D7100 skoro prawie dwukrotnie tańszy D5200 daje ten sam obrazek. Tak samo wygląda dylemat między S30 a N35DX. Ten drugi jest znacznie tańszy a obrazek daje prawie taki sam. Sigma jest tylko odrobinę szybsza, szersza, ostrzejsza i jaśniejsza (a przy tym lepiej zbudowana) ale gdy się chce wykorzystać potencjał nowych matryc trzeba niestety wysupłać ekstra kasę.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 26-03-2014 o 12:09

Domyślnie

a ja wlasnie sprzedaje stara sigme 30, na dniach bede mial n 28 1.8G, dlaczego zamieniam? w przyszlym roku kupie FF, a wczesniej zobacze jak sie sprawdzi pod D7100 nikkor, zawsze jak cos moge go odsprzedac, kusi jeszcze Sigma 35 a jak sie pojawi rzeczywiscie S 24 1.4 to obie beda kusic
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Domyślnie

mam 35dx i powiem szczerze że jest b. dobrze, ale generowany obraz (ostry na 1. jest w sferze nieostrości jakiś bez wyrazu. I tu zazdroszczę tej węższej grupie zadowolonych posiadaczy sigm (30 1.4). Byłem zdecydowany już na zamianę, ale wkońcu wymieniłem na ff i zmieniło się zapotrzebowanie. A i co jeszcze ważne to musisz odciąć od tej rzeszy niezadowolonych sporą grupę pikslo maniaków którzy zdjęcia oglądają wyłącznie w 100% powiększeniu. Ci sami często narzekają że coś tam im szumi... i w ogóle że się zdjęć robić czymś nie da
    dwasto i emce U-piter

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kazak Zobacz posta
    mam 35dx i powiem szczerze że jest b. dobrze, ale generowany obraz (ostry na 1. jest w sferze nieostrości jakiś bez wyrazu. I tu zazdroszczę tej węższej grupie zadowolonych posiadaczy sigm (30 1.4). Byłem zdecydowany już na zamianę, ale wkońcu wymieniłem na ff i zmieniło się zapotrzebowanie. A i co jeszcze ważne to musisz odciąć od tej rzeszy niezadowolonych sporą grupę pikslo maniaków którzy zdjęcia oglądają wyłącznie w 100% powiększeniu. Ci sami często narzekają że coś tam im szumi... i w ogóle że się zdjęć robić czymś nie da
    Też już mam ff

Do admina: Z mojej strony to wszystko, temat można zamknąć. Chyba, że ktoś chce sobie jeszcze popisać.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów