Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Budzetowy zoom 300 FX

Bylem praktycznie zdecydowany na Nikkora 70-300 VR, ale sigma wypada teraz rowniez korzystnie cenowo (SIGMA 70-300mm F4-5.6 DG OS), z testow youtube Tamron nie ma juz tak dramatycznie wolnego af jak np. 70-200 2.8 i rowniez wypada dobrze cenowo (Tamron 70-300 VC USD SP Di). Tele chcialbym kupic w okolicach 1K, poniewaz bede go uzywal sporadycznie (w maju chcialbym porobic zdjecia surferom w Hiszpanii i porobic troche aut przy torze), zakladam wiec ze swiatlo nie bedzie problemem, aczkolwiek satabilizacja bylaby przyjemna. Oczekiwalbym chyba lepszej jakosci w wiekszych ogniskowych kosztem nizszych. Osiolkowi w zlobie dano i nie wiem co wybrac, pomozecie?

Domyślnie

Tamron VC i Nikkor to niemal równoznaczne obiektywy. Sigma jest gorsza.

Wg. mnie jedyne co jest na 100% lepsze w N70-300VR to fabryczna kalibracja AF. Przy Tamronie nie ma pewności, że nie trzeba będzie go wysłać wraz z body do kalibracji.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Nie zapominajmy o jakości wykonania. Na tamronie się przejechałem, dlatego nie. Nikkor nie ma w tej cenie konkurencji, a jako nowy model był znaaacznie droższy.
    Nie wiem, co napisać.

Domyślnie

Co się działo z Tamronem ?
    DeSiedemSto

Uzależniony od dźwięku migawki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiciuD300 Zobacz posta
    Nie zapominajmy o jakości wykonania. Na tamronie się przejechałem, dlatego nie. Nikkor nie ma w tej cenie konkurencji, a jako nowy model był znaaacznie droższy.
    Jakość wykonania N70-300VR jest tak samo niska jak Tamrona:
    - urywająca się taśma VR
    - luzujące czy odklejające soczewki przy lekkim puknięciu
    - zacierający się napęd AF
    - szybko powstające luzy na tubusie...
    I pewnie jeszcze trochę mankamentów N70-300VR się znajdzie.

A co do tego, że swojej cenie nie ma konkurencji - fakt, najdroższy konkurent kosztuje niewiele ponad połowę, więc w kategorii cenowej nie jest konkurencją.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Ja to pewnie miałem duże szczęście i wyjątkową sztukę bo przez parę lat użytkowania nie stwierdziłem w/w usterek
    D700, N80-200/2.8D ED N, S50/1.4, T28-75, SB700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Don_Sulco Zobacz posta
    Ja to pewnie miałem duże szczęście i wyjątkową sztukę bo przez parę lat użytkowania nie stwierdziłem w/w usterek
    To jest nas dwoch.
    Znam jeszcze paru, ktorym nic sie z tym szklem nie dzieje, ale oni nie maja czasu siedziec na forum i dyskutowac, bo robia zdjecia

pozdro
    Trzy aparaty spod znaku N i "troche" szpeja do nich....

www.michalak24.pl

Domyślnie

Ja jestem trzeci, a powiem, że katowałem szkło w bardzo różnych warunkach, od tundry po tropikalną dżunglę. Puknąłem je też kilka razy
    Jedyny Tamron, którego posiadam i który jako jedyny w mojej szklarni był kupowany jako nówka, rozjechał się po 2-3 latach. Dlatego mam pewne obiekcje przed tym 150-600.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Ja jestem czwarty 4 lata i najmniejszych problemów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Jakość wykonania N70-300VR jest tak samo niska jak Tamrona:
    - urywająca się taśma VR
    - luzujące czy odklejające soczewki przy lekkim puknięciu
    - zacierający się napęd AF
    - szybko powstające luzy na tubusie...
    I pewnie jeszcze trochę mankamentów N70-300VR się znajdzie.

A co do tego, że swojej cenie nie ma konkurencji - fakt, najdroższy konkurent kosztuje niewiele ponad połowę, więc w kategorii cenowej nie jest konkurencją.
    Musiałeś mieć strasznego pecha z tą sztuką .
    Znam kilkanaście sztuk tego obiektywu, używanego w skrajnych warunkach atmosferycznych i terenowych. Nikt z użytkowników nie narzeka na w/w przypadłości; jedynie na brak mm, ale właśnie cena i solidność ich do niego przekonała.
    Osobiście też go długi czas używałem z bardzo dobrym skutkiem i mój egzemplarz nie wykazywał w/w wad. Nowy właściciel też sobie bardzo chwali.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów