Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Imprezka

Domyślnie Imprezka

Są ludzie, którzy potrafią rozkręcić każdą imprezę. Ale nie wszyscy z nich potrafi złożyć ją potem do kupy.

1.

2.

3.

4.

Bonus na wesoło

Bonus robiony D70s, powyżej D90. Różnica w jakości obrazu jest kolosalna

Bonus 2 pytająco: Cz ten Pan w tle to ktoś z forum? Miejscowość: Łańcut. Pytał czy zdjęcia do sprzedania. Odpowiedziałem, że tak. Co będę wchodził po raz setny w dyskusję, że jednak nie Bardzo mało osób rozumie po co ludzie chcą zdjęcia swoich aut, jeśli nie na sprzedaż. A idea "tuningu", przeróbek, niskich zawiasów to jak stąd do.... no daleko.

www.rajdowy.blogspot.com wolę samochody niż wijące się "modelki"

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Wszedzie slabo zaswiecone, srednio w kadrze, furka ok, ale to nie forum motoryzacyjne tylko fotograficzne jakbym mial cos z tego brac to 1 ale trzeba by doswiecic reszte auta.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    to nie forum motoryzacyjne tylko fotograficzne
    wiem, dlatego liczę na uwagi tej kwestii.

Faktycznie wybrałem tutaj zdjęcia takie niedoświetlone. Ogólnie chyba mam z tym problem, że cierpię na światłowstręt Ale zwykle jest tak, że wolę niedoświetlić dół niż przepalić niebo, chociaż mam filtr połówkowy, ale taki nakręcany, a nie cokina.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Moje juz masz, doloze jeszcze zbyt duzo przeszkadzajek w tle

Domyślnie

Powinieneś doinwestować w kolejną lampę błyskową i zestaw radiowych wyzwalaczy (chyba że zestaw masz już)
    2 Lampy błyskowe to minimum do takich zdjęć, chyba że wolisz sklejać 2-3 zdjęcia w jedno w post-processie.

1. Niedoświetlony tył auta, kiepsko ułożony kadr. Trochę za nisko, auto nic ciekawego sobą nie reprezentuje.
    2. Typowy przykład pomieszania balansu. Światło z przodu, białe, wręcz niebieskie padające od lampy spotyka się z światłem zastanym, żółtym, padającym na bok auta, który to bok jest także niedoświetlony. Bardzo słabo to wygląda. Kadr w sam sobie nie jest zły, ale ja bym obrócił auto w drugą stronę. Staraj się kierować zasadą (taką samą jak w przypadku portretów) że oczy auta - światła zawsze powinny patrzeć w kierunku takim, gdzie najwięcej przestrzeni. W tym przypadku w prawą stronę zdjęcia.

3, 4, 5 - Lipa lipa. Jak wspomniał shaolin, za dużo tu przeszkadzajek, za dużo wszystkiego, za dużo odbić, refleksów.

Moja rada jest taka: Zostaw lampy w domu, jedź w czyste, puste miejsce, najlepiej długą szeroką pustą drogę. Ustaw auto i pstrykaj. Prawda jest taka, że aby zacząć używać lamp błyskowych, zacząć fotografować w nocy i zacząć fotografować w miejscach skomplikowanych kompozycyjnie, trzeba mieć za sobą trochę wypracowanego warsztatu, bo bardzo łatwo idzie zrypać wszystko.
    Oglądaj zdjęcia, patrz na profesjonalistów, nawet kopiuj kadry i próbuj stworzyć podobne. A jak wypracujesz sobie dobre zdjęcia dzienne w świetle zastanym, to łap się za lampy i stosuj je umiejętnie, bo lampę trzeba umieć używać tak, aby na zdjęciu nie było widać jej obecności, a żeby pomagała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez syr1us Zobacz posta
    Powinieneś doinwestować w kolejną lampę błyskową i zestaw radiowych wyzwalaczy (chyba że zestaw masz już)
    mam 3 lampy, ale przyznaję, że nie ogarniam. Błyskam gołymi, lepiej będzie przez parasolki/softboxy? (tzn. z bliska na pewno, ale jak lampa stoi daleko?).
    Na 1. lampa z lewej musiała stać dość daleko, by nie być w kadrze.
    Na 2. to by było lepiej jakby był filtr CTO na lampach?

syr1us, dzięki za epopeję, daje do myślenia

Domyślnie

Miejsce nie pomogło w ciekawym pokazaniu autka, zdjęcia słabo doświetlone i niestety praca z lampą nie udała ci się
    Brakuje użycia filtra połówkowego. I tak zdecydowanie filtr CTO na lampie by pomógł. I lepiej jak lampki były by w softxie albo przez parasolkę przynajmniej tak bym to ja robił.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sowart Zobacz posta
    Brakuje użycia filtra połówkowego.
    był w użyciu, tylko jak napisałem mam taki nakręcany, a nie cokin. Widać to dobrze na trójce, na niebie w prawym górnym rogu.

Uprawnienia umieszczania postów