Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez camill_lkr Zobacz posta
    Proponowalbym dokupic N 85 1.8G i jakies makro. Zoom ani predkosc af ze sw. grala przy studyjnym foceniu maluszkow Ci sie nie przyda..
    85mm na fx to tak jak 50 na dx- mam 50 na dx i praktycznie nie używam, bo nie mieszczę się
    Nie rozumiem drugiej części zdania...
    zomm chciałam np do chrzcin, plenerów gdzie za dzieckiem czasem się nie nadąży, a słyszałam że 24-70 2,8 nikorra jest świetne...
    D600+N50 1,4+ N24-70 2,8+55-200+sb600+ helios

Domyślnie

W pierwszym poscie napisalas ze macie dosc duze pomieszczenie dlatego polecilem 85. I zrozumialem ze bedziecie sie zajmowac fotografia studyjna wiec dlatego polecilem stalki. W reportarzu np ze chrztu rzeczywiscie lepiej sprawdzi (wygoda i af na plus) sie zoom. W 2 czesci zdana napisalem o tym obiektywie 'swiety gral' i ze szybki autofokus nie przyda sie az tak w studio /jak np swiatlo ponizej 2.8
    Tez zamierzam sie w przyszlosci zajac tym rodzajem fotografii narazie w domowym studio jak go w koncu skompletuje i na podstawie swoich doswiadczen Ci doradzalem. Mialem ostatnio na weekend N24-70 od kolegi i stwierdzilem ze do studia jednak wole dokupic 85 i cos do makro i moze zmienic 50 1.8d na jakas ze swiatlem 1.4
    Kazdy placi za swole blendy

Domyślnie

Początkowo studio miało być w innym miejscu
    Hmm a co przemawia u ciebie zmiana 50 1,8 na 1,4?
    Myślę własnie, że na chrzciny czy plener sprawdzi się 24-70 Ja teraz działam na stalkach i mi też odpowiada, ale nie zawsze jest czas/mozliwosc oddalenia się czy przybliżenia. To moje pierwsze FX więc też nie wiem jak to będzie wyglądać. Szkoda, że nie mam jak przetestować, zobaczyć na własne oczy i "podźwigać" ;p

Domyślnie

24-70 to zacne szklo.. ale wlasnie wage mozna troche odczuc. Mysle ze z gripem byloby lepiej. Zbalansowanie wagi byloby lepsze no i chwyt. Co do 50 to wersja d ktora posiadam to straszne mydlo w okolicach pelnego otworu. Glownie dlatego mam zamiar zmienic. Ale w pierszej kolejnosci 85 i jakies makro.

A jaki masz sprzet do obrobki? Nie myslalas o zakupie dobrego monitora (eizo, nec)? Frustrujace jest odbieranie z labu zdjec ktore przeciez tak ladnie wygladaja na naszym szajszungu z MM... Ja bym proponowal w pierwszej kolejnosci dobry monitor a potem ew drukarke dokupic. Jest to podstawowy element "cyfrowej ciemni" i o ile amotorsko mozna sie bawic nawet na laptopie z matryca TN (efekty pomine) to jezeli zamiezasz dzialac profesjonalnie i zarabiac na tym to proponowalbym zainwestowac w dobry monitor. Radzilbym zaoszczedzic na PS i kupic wersje abo (ok30$/mies) i te pieniadzie zainwestowac w monitor, do 3tys kupisz cos sensownego. Pisalas tez ze zastanawiasz sie nad d800. Rawy z niego podobno potrafia uprzykrzyc zycie na kompie ponizej i5/i7 8gb ram.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-03-2014 o 22:18

Domyślnie Oświetlenie- 2x dm2 400ws starczy? co do 1800zł?

Więc tak z d800 zrezygnowałam, wezmę d610, 24-70 2,8 nikorra i 50 1,5. Trochę tych wydatków jest poza tym ;p

Żeby nie zakładać nowego tematu spytam tutaj:
    Co myślicie o zakupie 2 x http://fripers.pl/product_info.php/i...00-Jinbei.html
    + 2x softbox lub octa + softbox?
    Na oświetlenie mam 1800zł.
    Czytałam trochę o tej lampie - przeleciałam ponad 20 stron z tematami na nikoniarzach w kwestii studia ;p
    Podoba mi się moc 400Ws i dość duża regulacja- polecał mi ktoś firmę Q i moc 500ws (pominę ze to poza moim budżetem) ale jak na taką mocną lampę regulacja tylko 1/32 może być przeszkodą jeśli chcę fotografować z małą głębią.
    Może macie inne dobre propozycje?

PS Wiem, ze to głupie pytanie ale nie wiem naprawdę- jak jest z wyzwalaczami? Jaki polecacie? Hmm jak to działa? Czy to jest jeden nadajnik + 2 odbiorniki (osobno się dokupuje?)

Domyślnie

nikkor 50 1.5??
    W lampach "stacjonarnych" za wiele Ci nie pomoge, sam zamierzam dokupic jeszcze ze 2 sabinki i narazie na tym zbudowac swoje mini studio. W razie potrzeby bedzie mobliniej i teren tez bez problemu. Z czasem pewnie dokupie cos stacjonarnego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aniolek2265 Zobacz posta
    Więc tak z d800 zrezygnowałam, wezmę d610, 24-70 2,8 nikorra i 50 1,5. Trochę tych wydatków jest poza tym ;p

Żeby nie zakładać nowego tematu spytam tutaj:
    Co myślicie o zakupie 2 x http://fripers.pl/product_info.php/i...00-Jinbei.html
    + 2x softbox lub octa + softbox?
    Na oświetlenie mam 1800zł.
    Czytałam trochę o tej lampie - przeleciałam ponad 20 stron z tematami na nikoniarzach w kwestii studia ;p
    Podoba mi się moc 400Ws i dość duża regulacja- polecał mi ktoś firmę Q i moc 500ws (pominę ze to poza moim budżetem) ale jak na taką mocną lampę regulacja tylko 1/32 może być przeszkodą jeśli chcę fotografować z małą głębią.
    Może macie inne dobre propozycje?

PS Wiem, ze to głupie pytanie ale nie wiem naprawdę- jak jest z wyzwalaczami? Jaki polecacie? Hmm jak to działa? Czy to jest jeden nadajnik + 2 odbiorniki (osobno się dokupuje?)
    Ja ci radzę znajdź w swoim mieście jakieś studio, wynajmij je na kilka godzin, weź modelkę i się pobaw sprzętem. A wszystko ci się rozjaśni i sama będziesz miała jakieś już blade pojęcie co się z czym je i co ci się może przydać.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów