Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Domyślnie Lampa za ok.600zł

Witam, przymierzam się do zakupu swojej lampy, chciałbym aby posiadała takie funkcję, które przydają w użytkowaniu, nie chciałbym sytuacji, że za jakiś czas będzie mi brakowało jakiegoś trybu. Będzie to moja pierwsza lampa i w sumie nie do końca wiem na co zwrócić uwagę.
    1.Czy tryb HSS jest potrzebny? w jakich momentach jest najlepiej przydatny?
    2. tryb stroboskopowy- kiedy i gdzie można użyć?
    3. 2 kurtyna
    4.bezprzewodowy master
    5.pominięcie przedbłysków
    6.sterowanie innymi lampami
    w sumie są to rzeczy, które wyczytałem po forach, ale dokładnie nie wiem co się z czym je i jak bardzo są potrzebne.
    Lampa będzie mi służyła do zdjęć na weselach, studniówki, imprezy okolicznościowe(jako drugi fotograf) oraz do błyskania w trybie manualnym w domu i na zew.(postacie)

Mam na oku kilka lamp nie ukrywam, że fajnie wydać ok500-600zł ale jak będzie trzeba to poczekam i dołożę do max.800zł.
    1. Nissin di700
    2. Metz 48, 50
    3.YN 565EX
    4.Mk 900
    5.TRIPO TR-980N, EX860????( co to za firma w ogóle?)
    6.Vocloon V200,V500, V600

Bardziej preferuję lampę nową, ale jak będzie trzeba to może być i używka. Co byście mi doradzili ww lamp?
    I bardzo proszę o wyrozumiałość, ale dopiero wchodzę w lampy zew. i jeszcze nie ogarniam tego tematu, więc jak coś napisałem nie tak to przepraszam;p

Domyślnie

1. HSS, a dokładnie autoFP, bo HSS jest w Canonie - jak sama nazwa mówi jest to synchronizacja z krótkimi czasami - czyli krótszymi od 1/200 lub 1/250 - przydaje się gdy chcesz użyć takiego czasu i lampy.
    2. stroboskop - jak chcesz więcej niż jeden błysk na zdjęciu i wszędzie.
    3. nie ma znaczenia. jest w każdej.
    4. Przeczytaj co to CLS/AWL, to się wszystkiego dowiesz, bo to długi temat.
    5. mało przydatne. CLS jest lepszy
    6. to samo co pkt 4.

Wybór lampy - najpierw określ czego potrzebujesz, to wszystkie warunki spełnią tylko: Nissin Di866 mk II, Metz 52 AF-1, Metz 58 AF-2, Nikon SB-900/910.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Mam na oku kilka lamp nie ukrywam, że fajnie wydać ok500-600zł ale jak będzie trzeba to poczekam i dołożę do max.800zł.
    1. Nissin di700 - niezła ale gorsza od yn-565 czy yn-568
    2. Metz 48, 50 - teraz to juz metz 52
    3.YN 565EX - najczęściej wybierana w tym zakresie cen , alternatywnie yn568
    4.Mk 900 - nie mam zdania
    5.TRIPO TR-980N, EX860????( co to za firma w ogóle?) - firma mocno fotograficzna ... Kumplel ma w studiu 4x tr-960 za śmieszna kasę śmigaja jak szalone, nie wiem jak modele z ttl
    6.Vocloon V200,V500, V600 - wynalazek...

Bardziej preferuję lampę nową, ale jak będzie trzeba to może być i używka. Co byście mi doradzili ww lamp?
    Używana kupujesz na własna odpowiedzialność , ja juz wtopilem na uzywce więc odradzam

Domyślnie

Ciężko powiedzieć co potrzebuję ponieważ nigdy wcześnie miałem do czynienia z lampą zewnętrzną, teraz pewnie będę potrzebował funkcji podstawowych, ale z czasem mogę stwierdzić, że brakuje mi czegoś, a nie chciałbym kupować nowej lampy. Mam znajomego fotografa mi mówi, abym brał bez HSS ponieważ on nigdy nie używa czasów krótszych od 1/250 w sumie funkcja nadaję się do studio czy gdzieś w plener, a tak się składa, że na pewno będę chciał lampy użyć z wyzwalaczami radiowymi i montował ją w parasolkach czy softboksach. W czym di700 jest gorszy od 565 czu 568? z tego co widzę ma taką samą liczbę przewodnią i posiada tryb AutoFP. Dlaczego teraz to już metz 52? 50 kosztuje 500zł, a 52 800zl. YN565ex ma dobrą cenę, ale czy nie lepiej wziąć coś innego w podobnej kwocie, a z większymi możliwościami? Co do triodo praktycznie żadnych opini w internecie, a jak już się coś znajdzie to w stylu" w tej lampie prawie nic nie działa" Więc co najlepiej wybrać, aby dobrze wydać pieniadze?

Domyślnie

Czy się autoFP (nie HSS) przydaje - oczywiście. Jak ktoś mówi, że nie było mu to w ogóle potrzebne, to znaczy, że nie ma zielonego pojęcia jak tego użyć.
    Gdzie się przydaje - wszędzie, gdzie trzeba czasu migawki krótszego niż 1/200s.

A jak ktoś mówi, że to niepotrzebne, to znaczy że nie ma zielonego pojęcia do jak skorzystać. - spróbuj np. zrobić portret w słoneczny dzień, gdy potrzebujesz doświetlić lampą... jestem ciekaw jaka przesłona byłaby potrzebna, aby wydłużyć czas do 1/200s....

Di700 nie ma takiej samej mocy co YN-565/568. Jest słabszy nawet od Metza 50. Nie patrz na maksymalną liczbę przewodnią, a na te przy tej samej ogniskowej. A w czym jest gorszy - w tym, że ma błędnie zaimplementowany TTL i nie chce działać poprawnie na wyzwalaczach z TTL.
    Metza 50 nie ma w sklepach od ponad roku... powodzenia z jego kupieniem. Poza tym 52 jest znacznie bardziej funkcjonalny.

Co do Triopo - nie należą do najlepszych lamp. Chyba że manualne, które jeszcze sobie radzą.

Co do lamp Voeloon - to nie takie wynalazki. Są na rynku już ładnych parę lat - pod marką Oloong. Voeloon to marka specjalnie dla Europy.
    Voeloon V760 = Oloong SP700.
    Nikon

Domyślnie

powiedzmy, że wybiorę YN568EX, bo chyba jest najtańsza,najmocnijesza, nowa i ma te wszystkie funkcje, lecz zastanawia mnie czy to wspomaganie AF nie będzie denerwowało ludzi świecąc po twarzach?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakub365 Zobacz posta
    powiedzmy, że wybiorę YN568EX, bo chyba jest najtańsza,najmocnijesza, nowa i ma te wszystkie funkcje, lecz zastanawia mnie czy to wspomaganie AF nie będzie denerwowało ludzi świecąc po twarzach?
    Nikt jeszcze nie narzekał, póki co jestem z tej lampy bardzo zadowolony, dla mnie najważniejsze, że działa w TTL bezprzewodowo na wyzwalaczach yn622, Nissin Di866 nie chciał działać więc go sprzedałem. Śmiało mogę polecić YN568EX chyba, że potrzebujesz trybu Master gdyż w/w pracuje tylko w slave.

Domyślnie

powiedzmy, że wybiorę YN568EX, bo chyba jest najtańsza,najmocnijesza, nowa i ma te wszystkie funkcje(...)
    Nie jest najmocniejsza, a i kilku większych funkcji jej brakuje:
    - CLS master
    - automatyka własna
    - TTL-BL
    i wielu drobniejszych opcji, które nigdy nie znajdują się w specyfikacji. Znajdziesz je dopiero w instrukcji - jak możliwość wyłączenie wspomagania AF, rozpoznawanie wielkości matrycy, różne typu oświetlenia
    Nikon

Domyślnie

-Cls master czyli wyzwolenie innej lampy za pomoca obecnej?
    -ttl-bt czyli blysk doswietlajacy, oraz pada jakby z tyly za postacia tak?stosuje sje go glownie przy portretach czy jeszcze w jakis sytuacjach?
    -automatyka wlasna moglbys bardziej to rozwinac, podac jakis przyklad?

Domyślnie

-Cls master czyli wyzwolenie innej lampy za pomoca obecnej?
    -ttl-bt czyli blysk doswietlajacy, oraz pada jakby z tyly za postacia tak?stosuje sje go glownie przy portretach czy jeszcze w jakis sytuacjach?
    -automatyka wlasna moglbys bardziej to rozwinac, podac jakis przyklad?
    CLS master - to nie tyle wyzwalanie lamp zdalnych, to ich pełne sterowanie. Pozwala to na pomiar błysku TTL gdy używasz lamp zdalnych. Nie trzeba w tym celu dodatkowych wyzwalaczy TTL.

TTL-BL - to błysk zbalansowany. Aktualnie główny tryb pracy lamp w systemie Nikona. Używa się go niemal zawsze i niemal wszędzie. Zwykłego i-TTL używa się już tylko w specyficznych sytuacjach.

automatyka własna - jak sama nazwa mówi, to automatyka lampy - czy można ustawić lampę aby to ona dobierała moc błysku, a nie aparat. Lampa może być wtedy wyzwalana w dowolny sposób, a i tak dobierze odpowiednio moc błysku.
    Nikon

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów