Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Router DSL Wifi potrzebny do Kablówka 60MB

Witam

Jako że podpisywałem na dniach nową umowę z Multimedia i przyspieszyłem łącze internetowe do 60 Mb potrzebuje routera który mi to obsłuży

Mój Netgear niestety nie daje rady przesyła mi na laptopa tel itd max do 20 paru Mb czyli 1/3 po podłączeniu się na sztywno pod modem Multimedi wynik około 58-60

Poszukuję routera tak do 100-200 zł już w pełnej technologi N który da radę chociaż dać mi z 55 Mb/s

Potrzebuje porady od osób które użytkują routery o przedstawienie swoich opinii wad i zalet swoich urzadzeń , testów msóstwo naczytałem się jest tego multum ale chciałbym zasięgnąc opni z "pola walki" a nie laboratorum jak dane urzadzenia się spisują ile daja po WiFi transferu i jak się to ma %% do danego łacza (tzn jeśli jest łacze np 60, 40, 50 Mb/s to ile widać na kompie po WiFi)

Router będzie pracował w mieszkaniu 70 m

Z góry dzięki za odpowiedzi

Domyślnie

Generalnie, zasięg, a w związku z tym i prędkość bardzo zależy od odległości. Mieszkanie 70m to powierzchnia czy przekątna? Jeżeli router będzie ustawiony w środku mieszkania, to zasięg dostępu z prędkością 54Mbps powinien być w całym mieszkaniu nawet na średnich AP, 150Mbps - tutaj będzie już ciężej i mogą być problemy z utrzymaniem tej prędkości nawet za jedną grubszą ścianą, jeżeli nie ma dobrych odbić.
    Większość AP koło 300PLN da Ci wystarczająco dobry zasięg.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Mieszkanie 70m to powierzchnia czy przekątna?
    Większość AP koło 300PLN da Ci wystarczająco dobry zasięg.
    To powierzchnia

A jakiś przykładowy router ??

Domyślnie

Jaki to ma być router ??
    DSL, kablówki czy ethernet ??
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Jaki to ma być router ??
    DSL, kablówki czy ethernet ??
    WiFi do kablówki ...

Domyślnie

http://www.tp-link.com.pl/products/d...odel=TL-WR841N

Ja mam TP-Linka i z tego co mówil sprzedawca u niego osiąga 60Mb. Ja nie sprawdzalem u siebie jak szybko faktycznie śmiga choć wygląda nieźle. Generalnie to jestem z niego zadowolony.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xerdap Zobacz posta
    WiFi do kablówki ...
    Do kablówki potrzebny router z modemem kablowym, chyba że takowy posiadasz oddzielnie.
    Niestety ciężko dostać taki router, gdyż w większości musi on być wstępnie skonfigurowany przez dostawcę internetu, a przynajmniej tak było kiedyś w Multimedii we Wrocławiu i nie bardzo chcieli podawać konfigurację dla modemu, aby móc podłączyć własny.

Jak masz modem, to z reguły jest on podłączany ethernetem, więc wystarczy zwykły router.
    np. TP-Link TL-WR941ND - cena ok 140zł, ma 3 odłączane anteny, więc w razie problemów z zasięgiem można wymienić na mocniejsze. Niestety port WAN tylko 100Mbps.

Kolejny to TP-Link TL-WR1042ND (ok 150zł) - ma port WAP 1Gbps, ale tylko 2 anteny, więc teoretycznie mniejsza przepustowość, na też USB do podłączenia np. dysku jako sieciowego czy drukarki
    oraz TL-WR1043ND (180zł) - 3 mocniejsze anteny - 5dbi (3dbi w poprzednich), również USB oraz przepustowość WiFi do 450Mbps.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 05-03-2014 o 14:31
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Miałem TL-WR1043ND i co jakiś czas mi zrywał połączenie (z kartą TP-linka w kompie szło dobrze ale nie z Intelowską kartą w laptopie) i pozostawało go fizycznie restartować. Strasznie mnie to wkurzało, w końcu zainstalowałem mu jakiś inny firmware (OpenWrt czy coś podobnego) i się nieco poprawiło. Ostatecznie się wkurzyłem i kupiłem ASUS RT-N66U i problemy się skończyły, więc mogę polecić. Ciągnie dane ładnie z prędkością 60 Mb/s. Jedyny problem to, że przekracza Twój budżet ale moim zdaniem warto dołożyć.

Domyślnie

A sprawdzałeś czy karta sieciowa w laptopie obsługuje standard N?? Jeżeli laptop ma już swoje lata to może mieć tylko G i wtedy nowy router nic nie zmieni.

Domyślnie

Po kablu jedzie do prawie 58 MB więc karta chyba obsługuje ? Czy po WiFi to inna bajka ?

PO drugie łącze po sygnalne WiFi badałem na moim Tel Note 2 a on jest w odpowiednim standardzie z tego co widzę , laptop może to już paroletni MacBook Pro ale z tego co na szybko patrzyłem to również standard N ma raczej bo nie pamiętam dokładnie który to wypust był ..
    Ostatnio edytowane przez xerdap ; 07-03-2014 o 15:48

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów