Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: Nikon AW1

Domyślnie

Od dłuższego czasu planowałem zakup RX100 II, ale nikon trochę mi ćwieka zabił. Do sonyego była w planach obudowa Ikelite, a teraz, co wybrać? Na pewno sony bardziej uniwersalny, mniejszy, obudowa podwodna więcej wytrzyma. Nikon z kolei pozwala bawić się wymiennymi obiektywami. Matryce wielkościowo identyczne, ta od rx100 ma lepsze wyniki w testach. Jak żyć?
    Szkoda że AW1 CLSa nie ma, wystarczyłoby sabinkę do słoika szczelnego wcisnąć i mieć zewnętrzną podwodną lampę.

P.S. no i powyższe podwodne sample niezachęcające... oby to tylko kwestia złych warunków była.
    Ostatnio edytowane przez mazilis ; 11-12-2013 o 14:31
    Suzuki SV 650N

Domyślnie

minimaniak, może trzeba zaktualizować firmware w FT-1? Na pewno taka aktualizacja firmware (dla FT-1) jest potrzebna aby poprawnie działał tryb AF-C.
    https://nikoneurope-pl.custhelp.com/.../57472/kw/ft-1

Domyślnie

R&D Nikona nie przestaje zadziwiać. Za NR: A reader received an email from DigitalRev indicating that his Nikon 1 AW 1 order was canceled because the camera has been discontinued by the manufacturer.

Pytam na serio: kto tam pracuje i wymyśla tak wspaniałe projekty jak Nikon (AW)1?! Ostatni raz mojego Nikona V1 użyłem... Już nie pamiętam kiedy. Żona również. Albo aparat w telefonie albo DLSR.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    R&D Nikona nie przestaje zadziwiać. Za NR: A reader received an email from DigitalRev indicating that his Nikon 1 AW 1 order was canceled because the camera has been discontinued by the manufacturer.

Pytam na serio: kto tam pracuje i wymyśla tak wspaniałe projekty jak Nikon (AW)1?! Ostatni raz mojego Nikona V1 użyłem... Już nie pamiętam kiedy. Żona również. Albo aparat w telefonie albo DLSR.
    Tak się składa, że w Europie i Japonii to chyba najlepiej sprzedający się aparat.
    Tobie może nie podchodzi, ale jest masa osób, dla których do bardzo dobre rozwiązanie.

A co do aparatu w telefonie - przestań bredzić.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Gdyby sprzedawał się jak świeże bułeczki, to nie wycofaliby go ze sprzedazy. To az takie trudne do zrozumienia? Mnie to tam ni ziebi ni grzeje, po prostu stwierdzam fakt. Wycofali go.
    Jakos nie spotkalem na Iboodzie promocji panasonica, sony, canona czy samsungowego bezlusterkowca. Nikon1 jest tam co drugi dzien. Pewnie to dlatego, ze tak dobrze sie sprzedaje.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Albo skupia sie na kompaktach serii AW1xx albo idzie Nikon 1 AW2 albo to error jak z D4s ostatnio albo... bo to jakos szybko, zeby go przestali produkowac, w koncu pokazali ten aparat we wrzesniu...

Domyślnie

Mój AW1 spisał się dobrze, czekam na kolejne obiektywy, przydałaby się stabilizacja.
    Mina ludzi zdziwionych gdy sobie idę do wody z aparatem bez obudowy wodoszczelnej, bądź robię fotki na deszczu jest bezcenna.

Możliwość robienia zdjęć bez stresu o zamoczenie, uszkodzenie itp. w różnych warunkach, aparatem który nie potrzeba pakować do skrzynek, oraz nie urywa szyi jest wielką przyjemnością. Śmiać mi się chciało jak widziałem te wszystkie foliopodonbe wynalazki ze smartfonami, nie wspomnę o tym ile musiałem się namęczyć by zrobić skośnookim towarzyszom jakiekolwiek zdjęcie. Oni za to robili gały jak balony gdy wzięli do ręki AW1 i robili nam zdjęcia.

O tym, że mogłem robić fotki jedną ręką praktycznie w każdej sytuacji nie wspomnę.
    Ostatnio edytowane przez tomajk ; 26-02-2014 o 23:20
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie Tak jakby Nikon 1 AW

Ja już ponad rok mam tak jakby Nikon 1 AW1 - no takiego tańszego i trochę większego protoplastę.
    Jest to Nikon 1 V1 + 10-30mm (aktualna cena około 700 zł) i do tego obudowę podwodną Meikon (o taką) kupioną za około 380 zł (razem z przesyłką z Chin).

Czyli sumarycznie taki Nikon 1 AW0 za 1080 zł !

Zestaw ten nie jest pozbawiony wad, ale jest tani i sprawdził się świetnie podczas zeszłorocznych wakacji - zdjęcia poniżej. W zasadzie ma te same zalety co AW1 - mega-sprawny hybrydowy AF, możliwości filmowania FullHD /60p itp. itd. Oczywiście są też wady takiego rozwiązania i dlatego mocno się zastanawiam czy nie przesiąść się, na AW1. Decyzja trochę trudna - może ktoś pomoże?

Na plus mojego zestawu AW0:
    + Kilkukrotnie niższa cena
    + szerszy obiektyw (10mm na szerokim koncie vs 11mm w AW1)
    + Bardzo skuteczna stabilizacja obrazu w obiektywie !!!
    + Obudowa Meikon nie zwiodła mnie ze szczelnością i budową przypomina ruski czołg
    + Poza wodą wyciągam z obudowy i mam bardzo poręczny aparat np. świetny do filmowania lub pieszych wycieczek przy tym bardzo mały (obiektyw 10-30 mm jest super!)
    + Pływa na wodzie - no po prostu nie można go utopić i zgubić w ten sposób

Na minus mojego zestawu AW0 i tym samym na plus w AW1:
    - Gabaryt w obudowie podwodnej - no co tu dużo mówić jest to wielkość porównywalna do D4
    - Przegrzewanie, po około 15 minuta ciągłego filmowania pod wodą pojawia się komunikat o przekroczonej temperaturze aparatu i wyłącza się automatycznie. Oczywiście po ostygnięciu da się go dalej używać, tyle że to stygnięcie trwa trochę bo powietrze wewnątrz obudowy działa jak termos.
    - Brak możliwości zoom-owania pod wodą (niestety brakowało tego chwilami)
    - Matryca tylko 10Mpix
    - Brak lampy błyskowej (nie ma ani wbudowanej ani żadnej możliwości podłączenia innej podwodnej. Gdyby miał wbudowaną można by nią sterować zewnętrznymi także pod wodą). Nie wiem jakby się lampa sprawdziła np. w morzu (rozbłysk na drobinkach w wodzie itp.) ale czasem po prostu brakowało światła i mocno ciągnąłem ISO.

No i jeszcze takie bezpośrednie minusy AW1, które na razie powstrzymują mnie przed przesiadką:
    1. CENA !!!!
    2. Praktycznie brak profesjonalnych testów
    3. Pojawiające się informacje o przeciekaniu, parowaniu wyświetlacza i innych awariach
    4. Wrażenie wycofania AW1 z części rynków (np. prawie nie do dostania w USA) co mogłoby świadczyć o tym, że po cichu Nikon coś naprawia i niebawem wypuści AW2 (byłoby to bardzo w stylu Nikona - niestety).

Obiecane zdjęcia z mojego AW0:

jpyt
    Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4

Domyślnie

Cześć,
    tak zastanawiam się czy aby nie kupić takiego na wczasy, może ktoś coś jeszcze opisać? Jak kwestia użytkowania, jakości zdjęć wieczorami?
    A może coś nowego się pokazało na rynku niekoniecznie od Nikona?
    Trochę cena jest przestrzelona moim zdaniem, gdyby nie to to nie wahałbym się ale przy 3K to jednak muszę się przekonać.
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów