Close

Strona 33 z 36 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 360

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Ja pytałem ilu znasz a nie o ilu wiesz.
    Pewnie, że fotograf robiący dla Vouge czy innego Glamour będzie pewnie pracował na średnim formacje, ale jego to wysokie ISO wcale nie grzeje bo i tak pracuje ze sztucznym oświetleniem - ergo to nie do niego skierowana oferta.
    Ci, których znam w okolicy nie są dla mnie specjalnie miarodajni. Na LuLi siedzą ludzie realnie używający tego sprzętu w zastosowaniach komercyjnych i działający na rynkach, gdzie on się amortyzuje - przy czym nie mówię tu o modówce i pracy z błyskiem.

Wielkość?
    Hasek H2 ze stałką waży prawie tyle samo co D3s z podobną stałką - do tego moim zdaniem jest wygodniejszy w trzymaniu.
    Ogólnie dopóki się nie sięga po zoomy to dzisiejszy cyfrowy średni format niewiele różni się od D3s'a czy 1D
    A które stałki masz na myśli mówiąc o "podobnych"? Wyobrażam sobie np. wielkość stałki f/1,4 do Hasiora... W pracy AF też nie widzisz różnicy (że przez wyrozumiałość o ilości punktów nie wspomnę)?

Domyślnie

Ale MF nie używa sie w reporterce (slub nie jest wymagający, nie traktuje tego jak fotografii sportu). W reklamie, fashion itd sytuacje zdjęciowe są kreowane, wystarczy pare punktów AF w środku kadru.
    Drugą sprawą do poprawy (oprócz ISO) w MF nie jest AF ale .. fps - w pewnych sytuacjach to się przydaje. Zamiast robienia tego samego kadru po 10 razy lepiej miec kilka fps.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ale MF nie używa sie w reporterce (slub nie jest wymagający, nie traktuje tego jak fotografii sportu).
    Może i ślub nie jest tak wymagający jak hokej, piłka nożna czy koszykówka, ale ślub/wesele, to jak najbardziej reporterka. Na każdym jest gros sytuacji, w których niereporterskie body, po prostu się wyłoży.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ale MF nie używa sie w reporterce (slub nie jest wymagający, nie traktuje tego jak fotografii sportu). W reklamie, fashion itd sytuacje zdjęciowe są kreowane, wystarczy pare punktów AF w środku kadru.
    Drugą sprawą do poprawy (oprócz ISO) w MF nie jest AF ale .. fps - w pewnych sytuacjach to się przydaje. Zamiast robienia tego samego kadru po 10 razy lepiej miec kilka fps.
    ...ale mi tego nie musisz tłumaczyć, to Robert dlaczegoś się uparł, że producenci MF sadzą się na rynek kotletowy

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Może i ślub nie jest tak wymagający jak hokej, piłka nożna czy koszykówka, ale ślub/wesele, to jak najbardziej reporterka. Na każdym jest gros sytuacji, w których niereporterskie body, po prostu się wyłoży.
    Pierwszy podstawowy zonk to ciemne miejscówki, tu AF takiego Haska czy Mamci w kombinacji z arcyjasnymi stałencjami może mieć pewien kłopocik...
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 15-02-2014 o 16:55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    A które stałki masz na myśli mówiąc o "podobnych"? Wyobrażam sobie np. wielkość stałki f/1,4 do Hasiora... W pracy AF też nie widzisz różnicy (że przez wyrozumiałość o ilości punktów nie wspomnę)?
    Odpowiednikiem 1.4 jest 2.8 - 80mm 2.8 do haska jest wielkości 50mm do 35mm.

Może ale znam ludzi robiących śluby puszkami bez AFa i jakoś się nie wykładają. Poza tym 'większość' kanonów robi zdjęcia tylko z centralnym punktem (jak w MF) i jakoś żyją...

...ale mi tego nie musisz tłumaczyć, to Robert dlaczegoś się uparł, że producenci MF sadzą się na rynek kotletowy
    Ojtam, nie to, że się uparłem, ale to dla mnie prosty rynek jest - mają kasę, kupują drogi sprzęt, mocno go zużywają, więc będą wymieniać no i na koniec najważniejsze - zapłacą jeszcze więcej jeśli żaden wujek nie przylezie na ślub z puszką lepszą niż ta, którą oni mają

Pierwszy podstawowy zonk to ciemne miejscówki, tu AF takiego Haska czy Mamci w kombinacji z arcyjasnymi stałencjami może mieć pewien kłopocik...
    Oczywiście zdarza się, że mieli dwa razy w tą i nazad ale jak pisałem wcześniej - a) są ludzie robiący bez AF b) takie sytuacje można przewidzieć c) nie mogę powiedzieć, żebym na D3sie nigdy nie trafił na takie miejsce...

Domyślnie

Odpowiednikiem pod względem GO, bo czasy mimo wszystko o te dwie działki się wydłużą.
    Oczywiście da się, oczywiście wszystko można, tylko karać się w kotlecie puszką MF za 25 tyś euro (nie licząc szkła) to mimo wszystko jest se lekki masochizm, a korzyści jakoś*nie bardzo potrafię sobie zwizualizować...

Domyślnie

Może ale znam ludzi robiących śluby puszkami bez AFa i jakoś się nie wykładają. Poza tym 'większość' kanonów robi zdjęcia tylko z centralnym punktem (jak w MF) i jakoś żyją...
    No wiesz… Jedni lubią fiołki, a inni jak im nogi… Ja tam truskawki cukrem posypuję, i po prostu nie wyobrażam sobie kupna aparatu, który służy do zupełnie innych celów. Hassla, to można dać drugiemu fotografowi na ślubie, który łazi sobie po kościele/sali weselnej i na spokojnie, bez stresu wyłapuje jakieś smaczki. Jako body pierwszego/jedynego fotoreportera, to jest po prostu głupie, bo zalety ni wała nie przebiją multum wad tego nieporęcznego, powolnego klamota.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Nie mówię, że nie - jednakowoż puszka MF z ISO 6400 w obudowie sony to nic innego jak właśnie wyjście poza miejsca gdzie można by się spodziewać średniego formatu.

Na pewno nagle fotografia mody nie przejdzie na światło zastane tylko dlatego, że mogą - to jest szukanie szerszego rynku no i teraz pytanie gdzie go będą szukać.

Amatorzy sobie nie kupią średniego formatu bo nawet nazw firm nie kojarzą więc pewnie dalej nic o nich wiedzieć nie będą - profesjonaliści patrzą na parametry i potrzeby, więc jeśli mieli potrzeby to już robią średnim a jeśli nie mieli to pewnie dalej nie będą. Zostają właśnie ślubniaki - im można wcisnąć dużo rzeczy bo przecież to nie fach tylko artyzm, więc łyknie wszystko no i jeszcze może grupa takich, którzy raz na ruski rok potrzebowali czegoś z większym ISO teraz może zmienią średni i dokupią obiektywów więcej, żeby średnim obskoczyć to czego potrzebują....

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Marcin nie ma co dramatyzowac, jakbys mial dostac za taki slub 10kE (a co, nie da sie? na pewno sie da tylko trzeba wiedziec gdzie ) to bys poszedl nawet z kartka i olowkiem, a co dopiero mowic o takim MF

Mnie interesuje jak ta nowa matryca poradzi sobie na niskim iso vs niskie iso CCD. Bo na wysokim wiadomo, ze bedzie lepiej.

Domyślnie

No wiesz… Jedni lubią fiołki, a inni jak im nogi… Ja tam truskawki cukrem posypuję, i po prostu nie wyobrażam sobie kupna aparatu, który służy do zupełnie innych celów. Hassla, to można dać drugiemu fotografowi na ślubie, który łazi sobie po kościele/sali weselnej i na spokojnie, bez stresu wyłapuje jakieś smaczki. Jako body pierwszego/jedynego fotoreportera, to jest po prostu głupie, bo zalety ni wała nie przebiją multum wad tego nieporęcznego, powolnego klamota.
    Tylko widzisz, nie zawsze ze ślubu oddaje się 300 zdjęć reporterskich, 'na zachodzie' bywa, że to 50 zdjęć z kluczowych momentów zrobionych naprawdę fajnie i ze smakiem a nie jak kolejny 'kotlet'...

Strona 33 z 36 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni