Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Tryb M

Domyślnie Tryb M

Mam takie pytanie co do trybu M. Czy w tym trybie autofokus powinien być włączony czy wyłączony.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychumag Zobacz posta
    Mam takie pytanie co do trybu M. Czy w tym trybie autofokus powinien być włączony czy wyłączony.
    Powinien być włączony jak chcesz, aby działał. Jednak powinieneś go wyłączyć, jeśli będziesz zamierzać ostrzyć ręcznie.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Dziękuje za odpowiedzi. Proszę napisać czy lepsze wychodzą zdjęcia w trybie wyłączonego autofokusa czy włączonego autofokusa w trybie M.
    Ostatnio edytowane przez Krzychumag ; 12-02-2014 o 11:17

Domyślnie

Pod jakim względem lepsze? To nie zależy od trybu, tylko od umiejętności fotografa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychumag Zobacz posta
    Dziękuje za odpowiedzi. Proszę napisać czy lepsze wychodzą zdjęcia w trybie wyłączonego autofokusa czy włączonego autofokusa w trybie M.
    Przy takim pytaniu powinien być stanowczo włączony.
    D700 ; D7000 ; N35 1,8G ; S 17-50 2,8 ; N 18-200 VR II ; N 24-70 2,8 ; SB 910 ; METZ 58 AF-1

Domyślnie

AutoFocus ma się nijak do trybu M. To kwestia wygody fotografa czy woli mieć AF czy też woli ostrzyć ręcznie. Ale mając na uwadze zadane pytanie to zdecydowanie włacz AF i nie uzywaj trybu M

Domyślnie

No jak ustawisz ostrzenie w tryb M to powinien być autofocus wyłączony

Domyślnie

Ale na przykład jeśli używasz obiektyw M42 z przelotką to musisz wybrać tryb M bo inaczej aparat nie zrobi zdjęcia
    gdyż przesłony z wiadomych powodów nie ustawi a jeśli jej nie zna to i migawki nie będzie umiał.

Domyślnie

Jak ma d7k i wyzej albo fx to aparat będzie działał też w innych trybach.
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów