witam
chce kupic lampe do amatorskiego pstrykaniabody d5100 szklo 18-105 vr
co polecacie ? do 700zl szklo do zmiany ( w planach )
Szukaj
witam
chce kupic lampe do amatorskiego pstrykaniabody d5100 szklo 18-105 vr
co polecacie ? do 700zl szklo do zmiany ( w planach )
Do czego ma być ta lampa i jak często planujesz używać? Jeśli lampa ma być do okazjonalnych sytuacji tak jak u mnie, to możesz wziąć YN-468II której używam wraz ze sprzętem który mam w podpisie. Koszt to około 400 zł z przesyłką. Jak na amatorską lampę oferuje dość sporo- zdalne wyzwalanie (fotocela), iTTL, autozoom, palnik ruchomy w dwóch płaszczyznach, odbłyśnik, dyfuzor... Zaznaczam, że nie sugeruję jej tylko dlatego, że taką posiadam. Po prostu w tej cenie ciężko o lepszą wg. mnie i taką wybrałem. Jak chcesz wydać więcej to możesz też wziąć coś od tego producenta. Tylko przemyśl, czy jest sens dopłacać bo możesz nie wykorzystać wszystkiego co oferuje. Pewnie znajdzie się kilku którzy zasugerują, że lampę kupuje się raz na kilka lat, i najlepiej kupić możliwie najlepszą (najdroższą??). Aczkolwiek myślę, że nie zawsze ma to sens. Przynajmniej u mnie nie miało, gdyż z lampy korzystam dwa razy w miesiącu. Chciałem tylko by oferowała ciut więcej niż wbudowana. Nie żałuję.
a powiedz mi na początek polecasz lampe czy jakies szklo ?????
uzywam body w plenerze jakis pies w ruchu zabytek nocny oswietlony
Zerknij tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=243544
Od siebie dodam, że od paru dni mam SB-700 (1099zł) i nie żałuję ani jednej złotówki. Również miałem dylemat, którą lampę kupić (w grę wchodził Metz, Nissin i SB - w takiej właśnie kolejności). Padło na systemówkę i wg mnie dla amatora, który zaczyna przygodę z błyskaniem ta lampa jest "jak ulał".
Co do wyboru to i tak zapewne kupisz jedno i drugieJa planuję zakupić 35-tkę. Zacząłbym od lampy (obiektyw już masz). Na razie kit (też taki mam), ale mimo wszystko jest.
W moim przypadku oba zakupy były równie istotne. Tzn i zewnętrzna lampa i jasne szkło. Trudno mi odpowiedzieć na pytanie stawiając się w podobnej sytuacji co Ty. Teraz mając obie rzeczy wiem z perspektywy czasu, że obie były konieczne (dla mnie). I jeśli ktoś by mi wcześniej sugerował, że lampa ważniejsza, to nie do końca miałby rację. Jak sprecyzujesz co chcesz osiągnąć zakupem lampy bądź obiektywu to może będzie można dokładniej doradzić. Także napisz do czego Ci będą potrzebne? Jakie efekty chcesz osiągnąć?
Skontaktuj się z nami