Szukaj
1. IMO kosz
2. kadr fajny, ale wymaga troszkę obróbki - przede wszystkim za ciemny.
D7100 | S 10-20 4-5.6 EX | N 35 1.8G | T 70-300 VC USD | SB-700
Pozdrawiam, Ola
Bo zdjęcie samo w sobie jest kiepawemy nie mamy emocjonalnego związku z dzieckiem i nie patrzymy na nie tak jak ty. Kadrowo kiepsko, kawałek nieostrej ręki rodzica czy kogoś innego też nie pomaga. W tle bałagan kolorystyczny, mina modelki - (ja wiem Tobie się podoba), mocno przestraszona albo zdziwiona, brzydka i nieopanowana głębia ostrości. Dlatego kosz (tylko w teorii, sam sobie to zdjęcie zostaw, fajna pamiątka
)
Na fejsie będziesz miał dużo lajków, ale tutaj oceniamy fotografię a nie dzidzię rodziców![]()
Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
- Czesć! Kto to?
- To mój syn. Janek.
- Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.
Takie potwornie lakoniczne i niezbyt miłe komentarze, nie pomagają innym w szlifowaniu warsztatu. Wypadałoby uzasadnić swoja opinię, choćby w kilku słowach. Zwłaszcza, że @Pidziok87 prosi o rady.
Faktycznie, jedynka pod względem kompozycji, najszczęśliwsza nie jest. Głównie przez wielki czarny nochal miśka, umieszczony w mocnym punkcie. Niestety miś skutecznie odwraca uwagę od dziecka, które tak naprawdę stanowi drugi albo nawet trzeci plan zdjęcia. Do tego należałoby całość trochę rozjaśnić. Kolory w sumie też uznałbym za zbyteczne i pomyślał o czarno-bieli, moim zdaniem zdjęcie zyskałoby troszkę.![]()
No i o taką opinie mi chodziło, przynajmniej wiem teraz na co mam zwracać szczególną uwagę. Nie jest to na razie dla mnie proste i intuicyjne jak dla osób które pstrykają bardzo dużo zdjęć. Liczę na to, że kiedyś uda się dojść do jakiegoś dobrego poziomu ale póki co potrzebne są mi właśnie takie poradyMam nowy aparat i dopiero próbuje go poznać. Jeszcze wiele nauki przede mną i praktyki
PS: dziecko co prawda nie moje ale z rodziny wiec faktycznie inne nacechowanie emocjonalne
A ja właśnie umieszczając zdjęcia z takimi mocnymi kolorami myślałem że będzie to fajnie nawiązywało do dzieciństwa gdzie wszystko jest koloroweZamieszczone przez swider
hehe. Co do jasności zdjęć to zawsze mam z tym problem - nie wiem czy nie mam źle ustawionego monitora bo u mnie w domu wygląda ok z kolei na innym laptopie już jest za ciemne...
W każdym razie dzięki Wam za komentarze z radami, nie wrzucałem tutaj zdjęć żeby było 10 komentarzy w stylu : "śliczne" "ładne" itd - chce porady abym mógł w przyszłości unikać tych błędów ( a przynajmniej będę się starał)
Nikon D7100 + N 18-105 VR f3,5-5,6 (KIT), N 50 f.1.8, S 18-35 f.18 + SB 700
Pozdrawiam, Ola
Dzięki za opinie![]()
Podsumowując
minusy: zdjęcie za ciemne, nietrafiona ostrość (chociaż celowałem w oko), mało ciekawy kadr, misiek za duży ( a w zasadzie jego czarne oczy, które odwracają uwagę od bohaterki ), kolory za ostre, nieciekawa mina dziecka
Technicznie dzięki Wam sam zwróciłem uwagę na moje błędy i postaram się ich w przyszłości unikać.
Mam jednak wątpliwości co do uwag związanych z interpretacją zdjęcia i kadrem
Tak się zastanawiam co oprócz wartości sentymentalnej/pamiątkowej ma spełniać zdjęcie dziecka?Pytam serio, nie złośliwie czy ironicznie
Jakie emocje powinno nieść portret dziecka?
Czy intensywne kolory nie kojarzą się z dzieciństwem (cukierki, balony, kolorowe ubranka)?
Czy zdziwiona/ przerażona/ bojaźliwa mina nie kojarzy się z dzieciństwem (odrywanie czegoś nowego, zaskoczenie, strach przed czymś większym)
Czy ukazanie dziecka w otoczeniu czegoś większego od niego nie może być pomysłem na zdjęcie?
Według mnie (subiektywne zdanie) - chaos, zagubienie, przerażenie, odkrywanie czegoś nowego, zdziwienie, niepokój, kontrast (duży - mały) też są elementem dzieciństwa/okresu niemowlęcego- i taki był mój pomysł na to zdjęcieNo ale chyba niezbyt trafiony
![]()
wszystko byłoby z pierwszą fotką ok, gdyby:
1. nie było tam cudzej ręki
2. kadr powinien być tak skonstruowany, żeby dziecko się patrzyło w przestrzeń kadru - czyli powinno leżeć w lewym rogu, a nie w prawym
3. mniejsza GO
4. IMO aktualnie jest zdecydowanie za ciasno
5. mówisz o żywych kolorkach, twoje są lekko drętwe![]()
Pozdrawiam, Ola
te kolory mnie chyba będą długo prześladować
Jak już wcześniej wspominałem mam problem z dopasowaniem zarówno jasności jak i intensywności
U mnie na monitorze jest w miarę ok - ale np. na laptopie mam już inne odczucia
nie wiem który z tych obrazów jest bliższy prawdziwym barwom
Dzięki za uwagę odnośnie patrzenia dziecka w kadr. W teorii czytało się o zasadach kompozycji ale jak przechodzi praktyka ....ehhh to już trochę gorzejdziecko ruchliwe, szybko zmienia miny, pozycje i nie zawsze wychodzi tak jakby się chciało
![]()
Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka![]()
Skontaktuj się z nami