Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie Lokata dla dziecka

Jako że zielony jestem w temacie to zapytowywuję

Mój tata chciałby założyć lokatę dla wnuczki. Taką że córka może dysponować środkami jak będzie już dorosła. A przez ten czas chciałby regularnie wpłacać jej na ową lokatę pieniążki. Wspominał coś o konsolidacji odsetek i dał mi zadanie żebym się zorientował w temacie. Więc się orientuję i liczę na wasze podpowiedzi.

Domyślnie

Moi rodzice przez 12 lat wpłacali na ubezpieczenie stypendialne dla mnie. Taka lokata, gdzie oni po moim pójściu na studia wypłacają raz do roku uzbieraną/wypracowaną kwotę podzieloną przez 5 (ilość lat studiów) bądź była opcja jednorazowej wypłaty wszystkich uzbieranych pieniędzy. Miało być pięknie, ślicznie. Pieniądze miały pracować, ING-Nationale Nederlanden miało pomnażać te pieniądze, tak żebym potem miał łatwiej na starcie w życie. Oczywistym było, że będzie ich więcej skoro oni nimi operują.

Jak skończyłem 19 lat, okazało się że równie dobrze można było te pieniądze chować do skarpety. Dostaję równo tyle co rodzice wpłacali. Żadnego mnożenia kasy nie ma. Jedyne co to te darmozjady miały ileś tysięcy, które im na kontach leżały i przewracały się z boku na bok, a klient nic z tego nie ma.

Ergo, w takie rzeczy się nie pakuj, bo bezsensu. Nie daj się zwieść, znajdź dobrze oprocentowaną, zwykłą lokatę i odkładaj.
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 01-02-2014 o 00:53
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

nie dajcie się okraść ani bankom ani państwu.
    niech tata ukisi trochę kasy, kupi z hektar ziemi czy dwa, czy działkę budowlaną zależy o jakich pieniądzach mówimy i zapisze go notarialnie wnuczce

to chyba jedyna pewna lokata
    maniak ciemniowy minoltowy
    ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
    trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
    spotter.pl

Domyślnie

Velaskez dobrze prawi. To najgorsza wersja dla tzw. "ciułaczy". To samo, co by trzymać pieniądze w skarpecie, a częściej jest gorzej, bo ze skarpety obcy nie podbierze.
    Strus, są dwie opcje. Albo golisz, albo jesteś golony. Nie ma nic pośredniego.

Domyślnie

Spytam trochę z innej strony. Czy Twój tato nie boi się, że przez czas w którym wnuczka stanie się dorosła państwo nie wpadnie na jakiś fajny pomysł i nie położy łapek na oszczędnościach jego wnuczki? Coś jak np. na Cyprze?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Ergo, w takie rzeczy się nie pakuj, bo bezsensu. Nie daj się zwieść, znajdź dobrze oprocentowaną, zwykłą lokatę i odkładaj.
    Żadne fundusze mnie nie interesują do w Polandzie to jeden wielki kant jest. Nastawienie jest włąśnie bardziej na lokatę z kapitalizacją odsetek. PKO mam coś takiego właśnie dla dzieci ale miałem nadzieję że może ktoś z Was liznął już taki temat i podpowie jakąś konkurencję

Cytat Zamieszczone przez kux Zobacz posta
    niech tata ukisi trochę kasy, kupi z hektar ziemi czy dwa, czy działkę budowlaną zależy o jakich pieniądzach mówimy i zapisze go notarialnie wnuczce

to chyba jedyna pewna lokata
    Ja wiem że ziemia to jedyna pewna lokata ale to akurat nie wchodzi w grę. Chodzi o odkładanie pieniążków a nie o to że one już są. Jakby były to nie pytałbym o lokaty dla dzieci.

Cytat Zamieszczone przez Bonthyc Zobacz posta
    Spytam trochę z innej strony. Czy Twój tato nie boi się, że przez czas w którym wnuczka stanie się dorosła państwo nie wpadnie na jakiś fajny pomysł i nie położy łapek na oszczędnościach jego wnuczki? Coś jak np. na Cyprze?
    Idą tym tokiem myślenia należałoby już emigrować na Alaskę i zbudować iglo, wyrzec się doczesnych przedmiotów i żyć tam w ascezie.

Domyślnie

Miałem taką samą lokatę i powiem szczerze, ze o drzwi stodoły rozbić...
    Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

Domyślnie

Niech kupuje złoto, i do sejfu!
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Złota niech nie kupuje, pierońsko drogo teraz stoi.
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Domyślnie

A takie cos PORÓWNANIE FUNDUSZY?

porównaj z innymi funduszami i cofnij datę o np. 3 lata,
    ubezpieczenia korzystają właśnie z kupna obligacji,
    w zależności od umowy ale od pierwszego roku do trzech lat płacisz za usługę a potem idzie powoli na Twoje konto.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów