Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: Eizo S1921 PVA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    60 to moim zdaniem za duzo
    Jeśli lampy powypalane to może tyle być. Ale i oczy mogą same ciągnąć w stronę wyższej jaskrawości bo wówczas atrakcyjniej wszystko wygląda. Proponuję w swoim świetle położyć na stole kartkę, ustawić taką samą choćby w Wordzie i ustawić jaskrawość tak aby monitor nie był jaśniejszy.

Profile: http://mva.pl/viewtopic.php?f=10&t=172
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Jeśli lampy powypalane to może tyle być. [/url]
    Dopiero pozniej o tm pomyslalem

Domyślnie

Ile przepracowanych godzin jak dla tego monitora to dużo? Na co zwrócić uwagę przy jego zakupie prócz bad pixeli i jakichś plam na matrycy? Zastanawiam się nad tym modelem, ale nie chce zakupić jakiegoś złomu.

Oszczędny w słowach Awatar marcinekmm
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Witam,

Przepraszam, że odgrzewam przysłowiowego kotleta, ale poszukuję niskobudżetowego monitora w postaci używanego sprzętu Eizo. Jako że wspomniano w tym wątku firmę znajdująca się w W-wie sprzedażą używanego sprzętu planuję do nich wstąpić i ewentualnie wybrać coś dla siebie z tego modelu:

http://allegro.pl/idealny-lcd-eizo-s...902641075.html

Może ktoś bardziej doświadczony podpowie mi na co zwrócić uwagę podczas zakupu? W sumie monitor nie majątek ale jak już coś kupuję to chciałbym aby to oprzynajmniej "działało" . Niestety nie stać mnie w tej chwili na nowy monitor, a obróbka zdjęć na laptopie jest totalną porażką. Mam nadzieję, że markowy monitor oraz dobra karta graficzna pomogą mi w ustawieniu chociażby podstawowych parametrów zdjęcia, tj, BW, nasycenie kolorów, kontrast, itd. W tej chwili to istna loteria podczas wywoływania zdjęć na kompie i później na papierze.

A może sobie darować taką "okazję"? Co radzicie?

Pozdrawiam,
    Marcin
    __________________ ? ___________________

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinekmm Zobacz posta
    Witam,

Przepraszam, że odgrzewam przysłowiowego kotleta, ale poszukuję niskobudżetowego monitora w postaci używanego sprzętu Eizo. Jako że wspomniano w tym wątku firmę znajdująca się w W-wie sprzedażą używanego sprzętu planuję do nich wstąpić i ewentualnie wybrać coś dla siebie z tego modelu:

http://allegro.pl/idealny-lcd-eizo-s...902641075.html

Może ktoś bardziej doświadczony podpowie mi na co zwrócić uwagę podczas zakupu? W sumie monitor nie majątek ale jak już coś kupuję to chciałbym aby to oprzynajmniej "działało" . Niestety nie stać mnie w tej chwili na nowy monitor, a obróbka zdjęć na laptopie jest totalną porażką. Mam nadzieję, że markowy monitor oraz dobra karta graficzna pomogą mi w ustawieniu chociażby podstawowych parametrów zdjęcia, tj, BW, nasycenie kolorów, kontrast, itd. W tej chwili to istna loteria podczas wywoływania zdjęć na kompie i później na papierze.

A może sobie darować taką "okazję"? Co radzicie?

Pozdrawiam,
    Marcin

Ja bym poza wszystkim, zapytał o możliwość ewentualnej wymiany jak Ci nie spasuje. W sklepie możesz sprawdzić wady matrycy i ogólny stan fizyczny sprzętu. Warto też wiedzieć jaki zapas jasności ma konkretny egzemplarz, dla pewności można poprosić o włączenie kilku sztuk i porównanie realnej jasności na tym ustawieniu w menu, wybierając najjaśniejszego.
    Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 23-01-2014 o 20:52

Nadworny melexiarz Awatar foto4deg
    Miasto
    Norwegia/Bydgoszcz

Domyślnie

Ja bym odpuścił. Przebieg pomiędzy 5000 a 10000 h to trochę zbyt dużo. Pewnie używano ich na maksymalnych ustawieniach, a to powoduje szybsze zużycie. Spróbuj poszukać czegoś poniżej 3000 h. Ja napisałem do sprzedawcy i wysłał mi z przebiegiem 2400h.

Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Wobec powyższego spróbuję coś zagadać ze sprzedawcą nt. selekcji monitora i ewentualnie modelu o niższym przebiegu. Zobaczymy.

Dzięki za porady.

Domyślnie

ja uzywam 2 szt. zakupione okolo 2008 roku (używki). Mają wyświecone okolo 13000h. Wszystko działa jak należy i jestem baaardzo zadowolny. Jak nie jesteś tabelowym maniakiem tylko potrzebujesz taniego i dobrego ekranu to dobry zakup. Warto pokusić sie o 2 szt.
    i co ja mam tu napisać?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mizerek Zobacz posta
    ja uzywam 2 szt. zakupione okolo 2008 roku (używki). Mają wyświecone okolo 13000h. Wszystko działa jak należy i jestem baaardzo zadowolny. Jak nie jesteś tabelowym maniakiem tylko potrzebujesz taniego i dobrego ekranu to dobry zakup. Warto pokusić sie o 2 szt.
    Tabelki, tabelkami ale jednak część z tych tabelkowych parametrów ma realne przełożenie na komfort pracy.

Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Niestety w sklepie nie posiadają już monitorów z przebiegami poniżej 5000h. Z tego co udało mi się wyczuć sa to modele bliskie wiekiem 10 lat więc... Chyba jednak nie będę się kusił i poszukam tzw. okazji w postaci czegoś świeższego.
    Tak jak pisałem pieniądz niewielki ale szkoda byłoby za jakiś czas wynieść monitor do skupu elektrosprzętu.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów