Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Eizo S1921 PVA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto4deg Zobacz posta
    Ja bym odpuścił. Przebieg pomiędzy 5000 a 10000 h to trochę zbyt dużo. Pewnie używano ich na maksymalnych ustawieniach, a to powoduje szybsze zużycie. Spróbuj poszukać czegoś poniżej 3000 h. Ja napisałem do sprzedawcy i wysłał mi z przebiegiem 2400h.
    5k-10k to duzo? Maxymalne ustawienia, chyba, ze pracowaly w Mediamarkt na wystawie...
    EIZO daje 5 lat gwarancji pod warunkiem, ze nie przekroczymy 30k a wniektorych modelach 40k godzin, wiec to co kolega pisze 5k-10k to nie jest wcale duzo na stary monitor...poza tym te monitory raczej sie ustawia na niskie "swiecenie"!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    5k-10k to duzo? Maxymalne ustawienia, chyba, ze pracowaly w Mediamarkt na wystawie...
    EIZO daje 5 lat gwarancji pod warunkiem, ze nie przekroczymy 30k a wniektorych modelach 40k godzin, wiec to co kolega pisze 5k-10k to nie jest wcale duzo na stary monitor...poza tym te monitory raczej sie ustawia na niskie "swiecenie"!
    Sprzęt "poleasingowy" pochodzi w większości z biur, gdzie pracowały ciągle ustawione na 100% jaskrawości. Ich liczniki można spokojnie pomnożyć x6. Poza tym można być prawie pewnym, że przy monitorze kilkuletnim z niskim "przebiegiem" licznik jest zmodyfikowany.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Oszczędny w słowach Awatar marcinekmm
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Najwyraźniej sprzedający wychodzą z założenia że u nas wszystko można sprzedać... I sprzedają.
    Mimo wszystko mam nadzieję, że uda mi się coś trafić w stanie co najmniej dobrym.

Pozdrawiam,
    Marcin
    __________________ ? ___________________

Domyślnie

Ja mam Eizo S1961 więc mogę się na ten temat wypowiedzieć.
    Kupiłem go w 2008 roku w sklepie nówkę w Czechach - w przeliczeniu z koron kosztował mnie wtedy 1450 zł (w Polsce ten model najtaniej znalazłem za 1920 zł).
    Pracuje do tej pory bez zarzutu - przebieg w tej chwili to 14110 godzin.
    Co jest istotne - posiada funkcję BRIGHTNESS REGULATOR, czyli monitor sam dopasowuje jasność panelu do otoczenia za pomocą wbudowanej fotodiody. W modelu Eizo S1921 też jest taka funkcja pod nazwą Auto Brightness lub Brightness Stabilisation. W moim monitorze, kiedy w pokoju jest półmrok, jaskrawość monitora oscyluje w granicach 2-5%. Po podniesieniu żaluzji w oknie wzrosła do 21%. Po ponownym zasłonięciu żaluzji powoli spada, po kilku minutach powraca do poprzedniego poziomu, czyli 2-5%.
    Kiedy ręcznie zwiększyłem jaskrawość do 100%, myślałem, że mi oczy wypali
    Funkcja automatycznej regulacji jasności spełnia swoją rolę znakomicie - po pierwsze chroni świetlówki przed zbyt szybką degradacją, po drugie - chroni nasz wzrok. Funkcja ta też koryguje stopniową utratę jasności panelu przez zużycie świetlówek.
    Ja myślę, że S1921 można brać w ciemno - zwłaszcza za taką kasę nic lepszego nie znajdziemy.

Domyślnie

Ja mam Eizo S1961 więc mogę się na ten temat wypowiedzieć.
    Kupiłem go w 2008 roku w sklepie nówkę w Czechach - w przeliczeniu z koron kosztował mnie wtedy 1450 zł (w Polsce ten model najtaniej znalazłem za 1920 zł).
    Pracuje do tej pory bez zarzutu - przebieg w tej chwili to 14110 godzin.
    Co jest istotne - posiada funkcję BRIGHTNESS REGULATOR, czyli monitor sam dopasowuje jasność panelu do otoczenia za pomocą wbudowanej fotodiody. W modelu Eizo S1921 też jest taka funkcja pod nazwą Auto Brightness lub Brightness Stabilisation. W moim monitorze, kiedy w pokoju jest półmrok, jaskrawość monitora oscyluje w granicach 2-5%. Po podniesieniu żaluzji w oknie wzrosła do 21%. Po ponownym zasłonięciu żaluzji powoli spada, po kilku minutach powraca do poprzedniego poziomu, czyli 2-5%.
    Kiedy ręcznie zwiększyłem jaskrawość do 100%, myślałem, że mi oczy wypali
    Funkcja automatycznej regulacji jasności spełnia swoją rolę znakomicie - po pierwsze chroni świetlówki przed zbyt szybką degradacją, po drugie - chroni nasz wzrok. Funkcja ta też koryguje stopniową utratę jasności panelu przez zużycie świetlówek.
    Ja myślę, że S1921 można brać w ciemno - zwłaszcza za taką kasę nic lepszego nie znajdziemy.

Domyślnie

Proszę, tutaj mamy Eizo S1921 bez wad na rocznej gwarancji z przebiegiem do 15000h za 199 zł:

http://allegro.pl/super-lcd-eizo-s19...924006657.html

Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Dzięki za podpowiedź ale niestety do tej pory nic fajnego nie udało mi się nabyć w sensie ilości wyświetlonych godzin i stanu zewnętrznego. Z drugiej strony mam pewien dystans do sklepów sprzedających hurtowo sprzęt używany gdyż primo naczytałem się różnych opinii na ich temat a secundo gdy zadałem pytanie sprzedającemu wyszło na to że opis w aukcji to jedno a życie to drugie. Finalnie wyglądało to tak, że albo biorę albo przepraszam bo blokuje Pan kolejkę do kasy....

Był fajny monitor do kupienia na alledrogo od pierwszego właściciela ale niestety przegapiłem temat.

Widocznie trzeba więcej cierpliwości - chyba że ktoś coś sensownego ma na zbyciu?...

Domyślnie

Patrząc na ceny poleasingowego złomu to raczej nikt, niczego sensownego nie sprzeda. Żaden to zarobek oddać dobry sprzęt w takiej cenie, z kolei za 3x tyle to nikt nie kupi. Ja na ten przykład jako zapas do zapasu mam od nowości Della 2209WA, za którego zapłaciłem ok. 700 - 800 zł. Patrząc na dzisiejsze ledowe 22" IPS za 700 zł to raczej bym się nie zamienił a tym bardziej sprzedał na allegro w cenie poleasingowych. Tak więc trzymam sprzęt, zwłaszcza że po dwóch latach używania (ok. 5000 - 7000 godz świecenia na 0%), minimalną jasność nie spadła poniżej 100 cd/m2!

Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Na znanym portalu są jedynie tego typu okazje:

http://allegro.pl/profesjonalny-moni...968845919.html

Pytanie czy to faktycznie posiada przebieg deklarowany przez sprzedającego? Pytanie chyba retoryczne.... A czy duża jest różnica pomiędzy S1921 a S2100?

http://allegro.pl/a-klasa-czarny-jak...969951658.html
    Ostatnio edytowane przez marcinekmm ; 12-02-2014 o 19:23

Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

No i jestem po etapie zakupu monitora który właśnie testuję i ciesze się jego jakością
    Zakupiłem egzemplarz S1921 z przebiegiem 0h i tak faktycznie wygląda jakby wyjechał z fabryki; poskręcałem, podłączyłem i śmiga

Teraz faktycznie COŚ widać...

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów