Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie dziwny problem softowy - system + Nikon Transfer

Witam.
    Mam taki dziwny problem - nie ogarniam tematu, ale niewątpliwie są spece dla których to pikuś .

Otóż - od lat, dane z karty zgrywam programem Nikon transfer - który "w locie" nadaje mi odpowiednie nazwy folderów, numerację plików i to co mi tam trza - więc go lubie i przyzwyczaiłem się. Normalne i nic dziwnego.

I teraz taki myk. Wczoraj idzie ostatni zrzut do katalogu "Foto-praca2013", po czym zmieniam nazwę tego katalogu na powiedzmy "Foto2013", a zakładam nowy - "Foto-praca-2014"

Wkładam kartę w czytnik, otwieram Nikon Transfer - w oknie adresu ścieżki transferu - nie ma starego katalogu (zrozumiałe, bo go nie ma) ale jest "pusty i pasek i ptaszek" - klikam BROWSE - wskazuje ten nowy katalog, normalnie widoczny w oknie wyszukiwania - i... i tu niespodzianka. Otóż adres nie pokazuje się w "belce adresu" programu Nikon transfer, transfer zostaje przerwany, z komunikatem jak na screenie.

Odinstalowałem program, zainstalowałem ponownie - bez rezultatu - wszystko jest po staremu, coś gdzieś pamieta - bo nawet ustawienia i nazwy plików pozostały po starej instalacji, raz jeszcze odinstalowałem, czyszczenie rejestru i nic nie pomogło, zgrywanie nie działa na ten i żaden inny dysk/katalog ? Nie widzi zadnej innej sciezki, załozyłem nawet katalog z ta stara pierwotna nazwa - ale tez nic z tego.
    Dlaczego ?
    Jest na to rada ? przyzwyczaiłem się do tego systemu pracy - i źle mi bez niego
    System - Win 7 PRO 64 \ Nikon Transfer z Nikon View 64 \ dysk SSD - ale to akurat chyba nie ma znaczenia.
    Ktoś pomoże ?
    screeny poniżej:
    2

3
    Ostatnio edytowane przez krzysztof jot ; 07-01-2014 o 23:30

Domyślnie

Nie używam tego programu, ale spróbuj:
    1. Utworzyć katalog o identycznej nazwie jak ten usunięty, na którym wszystko zawisło i dopiero odpalić program.
    2. Czyszczenie rejestru nie pomaga, bo może jak odinstalowujesz program, to w Users coś zostaje - jakieś ustawienia, cache, etc.
    3. Może jest w tym programie jakaś opcja odbudowy katalogu?

Domyślnie

Gdzieś zapewne jest wpis w rejestrze i tego się kurczowo trzyma. Postaram się sprawdzić wieczorem, jeśli nikt do tego czasu nie znajdzie rozwiązania.

Domyślnie

Znalazłem coś takiego: http://www.dpreview.com/forums/post/38271792. Jeśli masz zainstalowany ViewNX2, to on ma podobno swojego Transfera i może mieć swoje ustawienia, które wchodzą w konflikt z Transferem zainstalowanym osobno. Może to ten wariant?

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Spróbuj zwyczajowo tym: https://nikoneurope-pl.custhelp.com/...il/a_id/54883/ , szczególnie w odniesieniu do VNX2 i CNX2, które mają powiązania z transferem.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Sprawdź u siebie jak wygląda klucz :

HKEY_CURRENT_USER\Software\Nikon\Common\Transfer\D estination

Ja mam dwa wpisy - BackupPath i PrimaryPath

Domyślnie

ok dzieki za sugestie - kilka dni była tu cisza więc już myslałem, że speców nie ma

Teraz mam WOSP na głowie, ale od poniedziałku przetestuje wszystkie Wasze sugestie - które jeszcze nie testowałem,
    - bo Transfer oczywiście jest dodatkiem do VievNX2, nie ma osobnej instalki
    - katalog zakładałem identyczny i nic.
    Zapomniałem o "Reg Sweeper" a faktycznie to już mi kiedyś dupę ratował, no i sprawdzę ten rejestr.
    Dzieki tymczasem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    bo Transfer oczywiście jest dodatkiem do VievNX2, nie ma osobnej instalki
    No nie jestem do końca pewien, czy nie ma swojej instalki: https://support.nikonusa.com/app/ans...ail/a_id/16694

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkokosz Zobacz posta
    No nie jestem do końca pewien, czy nie ma swojej instalki: https://support.nikonusa.com/app/ans...ail/a_id/16694
    tak, ma miałem kiedyś, ale to bardzo stara wersja, ma ze dwa lata, teraz jest od dłuższego czasu ViewNX jako dodatek 2.

Domyślnie

oj ja głupia... dzięki Johanan - oczywiście RegSweeper rozwiązał problem.

Uprawnienia umieszczania postów