Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 66

Domyślnie

Tak właśnie trzeba będzie zrobić, kiepsko tylko że po zaakceptowaniu zmian program pokazuje "zera" po korekcie a nie wartość po pomniejszeniu. Rozumiem też że jeżeli dam najpierw + 10 i zakceptuję to chcąc cofnąć się do początku muszę wbić -10 ?
    Analogicznie po wbiciu trzy razy +10 i zaakceptowaniu zmian za każdym razem to żeby cofnąć się do początku wystarczy wbić -30 ?

Cytat Zamieszczone przez colins Zobacz posta
    A ustawienia początkowe można przecież zapisać sobie na karteczce.
    Czy można gdzieś w programie odczytać aktualne ustawienia, czy po prostu trzeba uznać stan obecny za "wzorzec" i notować ile razy i o jakie wartości się zmieniało AF ?
    Ostatnio edytowane przez swider ; 18-01-2014 o 21:28 Powód: Łączenie.

Domyślnie

Przecież napisałem, że nie można odczytać aktualnych ustawień ani program ich nie zapisuje, bo nie ma plików za to odpowiedzialnych. W związku z tym pozostaje nam ustawianie metodą prób i błędów i jest tak jak napisałeś wyżej czyli jeśli dasz trzy razy +10, to żeby cofnąć wystarczy wpisać -30. Wartości możesz sobie notować i w ten sposób będziesz wiedział o ile cyferek przesunąłeś AF od stanu początkowego. Trochę dodawania i odejmowania i program jest do ogarnięcia.
    D5100, N35 f/1.8G, N18-105 VR

Domyślnie

colins, Jeszcze raz dzięki za pomoc, w wolnej chwili zabiorę się za kalibrację i napiszę czy był sukces

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

W programie do D90 po przesunięciu AF-u jest tworzony plik z mnóstwem informacji, ale o ile nastąpiło przesunięcie to takiej informacji nie znalazłem.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    w programie do d90 po przesunięciu af-u jest tworzony plik z mnóstwem informacji, ale o ile nastąpiło przesunięcie to takiej informacji nie znalazłem.
    w jakim miejscu jest ten plik i jak się nazywa ?

Domyślnie

A jaki aparat próbujesz kalibrować? Bo jeśli D90, to tak jak napisał zgera, w folderze z programem tworzony jest plik z rozszerzeniem .log dokumentujący zmiany. Jeśli jednak bawisz się z D5100, to taki plik nie powstanie, gdyż w tym przypadku program nie oferuje opcji tworzenia takiego pliku (a w D90 jest odpowiednie okienko do zaptaszkowania).

Zresztą porównaj sam okienka.

W D90 wygląda tak (stawiasz ptaszka przy "Output to LOG" i na dysku zostanie zapisany plik D90IA.Log):

W D5100 natomiast okienko programowe prezentuje się jak na poniższym obrazku i jak widać nie ma opcji tworzenia pliku logowania.

Ostatnio edytowane przez colins ; 06-01-2014 o 21:00

Domyślnie

Wszystko jasne, jeszcze raz thanks

Zaznaczenie ptaszka (kropki) przy napisie SHIFT TO NEAR SIDE FOCUS spowoduje, że regulować będziemy AF w kierunku FF, a zaptaszkowanie opcji SHIFT TO FAR SIDE FOCUS spowoduje przesunięcie w kierunku BF.
    Czyli przy backfokusie w moim aparacie interesuje mnie opcja "NEAR SIDE FOCUS" ?
    Ostatnio edytowane przez swider ; 18-01-2014 o 21:26 Powód: Łączenie.

Domyślnie

Tak by wychodziło. Zerknij jeszcze TUTAJ.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez everand Zobacz posta
    (...)
    W weekend byłem w sklepie z body z myślą zakupu tego obiektywu (N35). Światło naturalnie bez porównania do kitowego. Niestety, mimo mojego amatorskiego oka obiektyw nie ostrzył - bardzo mocny FF. To był jedyny egzemplarz w sklepie, więc brak wystarczających danych odnośnie problemu. Na obiektywie z zestawu ostrość moim zdaniem nie budzi zastrzeżeń (inna głębia ostrości, więc też tak nie widać potencjalnych uchybień). Finalnie oczywiście wróciłem do domu tak jak wyszedłem - bez nabytku.
    Wracając do sedna: Czy regulacja "body" w sytuacji jak opisywane tutaj nie powoduje, że poprawia się jego praca z problematycznym do tej pory szkłem ale jednocześnie rozjeżdża to, co dotychczas współpracowało jak należy?
    Jednak był to problem tego konkretnego egzemplarza N35... kupiłem jakąś używkę i co prawda idealnie nie jest (minimalnie FF) ale bez porównania z pierwotnie testowanym...
    D5100, N18-105, N35, N70-300, SB-700

Domyślnie

Uff, poustawiałem i wydaje się być ok, musiałem skorygować aż o -85 mikrometrów.
    Jeszcze pytanie czy punkt ostrzenia może się przesuwać w zależności od długości ogniskowej ?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...859bc1bc5.html

Patrząc na screeny z programu widzę, że zakres reulacji jest od -125 do +125 mikrometrów, zgadza się ?
    Czy można pójść dalej, czy grozi to awarią ?
    Ostatnio edytowane przez swider ; 18-01-2014 o 21:27 Powód: Łączenie.

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów