Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29
    Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artuss811 Zobacz posta
    To kolegę rozumiem mam tylko wątpliwości do miejsce gdzie wpisać wartość, bo są w sumie 3 okna, a do dwóch można wpisać, nazywają się pr value znak - inp value oraz total i teraz z tych dwóch okien do której wpisać wartość i o jakim znaku. Przepraszam za może banalne pytania ale czuje się bardzo niepewnie w anglojęzycznych programach, a do tego jak są używane jakieś skróty. A jak pisałem wcześniej nie chcę namieszać
    Ja robiłem to wD90 i tam jest tylko jedno okienko, wydaje mi się że w D5100 wpisać można tylko do jednego okienka, imp, do pr i total nie mogę wpisać żadnej wartości.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Ja robiłem to wD90 i tam jest tylko jedno okienko, wydaje mi się że w D5100 wpisać można tylko do jednego okienka, imp, do pr i total nie mogę wpisać żadnej wartości.
    No dobrze dziękuję za pomoc, bez twojej informacji pewnie bym się nigdy nie dowiedział o tej aplikacji i nie uruchomił bym jej jeszcze raz dzięki.
    D610; T24-70 2.8; NISSIN-Di866 MKII x 2;

Domyślnie

Zebrałem do kupy moje wypociny z różnych wątków na temat programowej kalibracji AF, trochę dodałem bądź dzięki pomocy innych forumowiczów (dzięki zgera) zmodyfikowałem, a całość zamieszczam niżej.
    Nie będę się narzucał, ale o ile nie narusza to regulaminu forum, to może by to gdzieś podwiesić, bo w przeciwnym wypadku pytania na ten temat będą wracały jak bumerang.
    ----------

Programowa kalibracja AF na przykładzie aparatu D5100.

Przed rozpoczęciem zabawy podłączamy aparat kabelkiem do komputera i obie zabawki włączamy (co chyba zrozumiałe ).

Procedura kalibracji na przykładzie aparatu D5100 wygląda następująco - po uruchomieniu programu wchodzimy po kolei w zakładki:

INSPECTION AND ADJUSTMENT for AF
    ADJUSTMENT FOR AF ACCURACY
    AF SHIFT ADJUSTMENT

Na obrazkach wygląda to tak (zapożyczone z forum Nikon Hacker):

Kalibrację AF wykonujemy w ostatnim wyświetlonym okienku:

W okienko inp.value możemy wpisywać liczby odpowiedzialne za przesunięcie AF. Robimy to małymi kroczkami (np.po 10) po czym dokonujemy zmiany przyciskiem
    READ SHIFT AMOUNT
    i akceptujemy przyciskiem
    OK

Zaznaczenie ptaszka (kropki) przy napisie SHIFT TO NEAR SIDE FOCUS spowoduje, że regulować będziemy AF w kierunku FF, a zaptaszkowanie opcji SHIFT TO FAR SIDE FOCUS spowoduje przesunięcie w kierunku BF.

Metodą prób i błędów, wykonując po każdej zmianie fotki testowe, ustawimy w ten sposób AF zgodnie z naszymi preferencjami. Warto przy tym notować wyświetlane wartości, gdyż niestety w programie nie można ich zapamiętać i po jego ponownym uruchomieniu wcześniej wprowadzone zmiany nie będą wyświetlane. Dlatego tak ważna jest tu metoda małych kroczków oraz prób i błędów. W praktyce to nic strasznego i proces przebiega szybko i bezboleśnie - trochę dodawania i odejmowania, potem seria fotek testowych i problem z głowy. Do ustawień początkowych można szybko wrócić, pod warunkiem oczywiście, że je zanotowaliśmy.
    ----------

Może zdarzyć się, że po podłączeniu aparatu do komputera i uruchomieniu programu pojawi się komunikat o niezgodności firmware:

Komunikat taki świadczy o tym, że program nie rozpoznaje firmware naszego aparatu (zdarza się tak po samodzielnej aktualizacji oprogramowania aparatu do nowszej wersji).
    Nie ma jednak powodów do paniki, bo wystarczy wykonać prostą sztuczkę i program ruszy.

Aby zadziałał trzeba dokonać małej zmiany w pliku D5100STD.INI.
    Pliczek znajduje się w folderze z programem (na naszym komputerze) i można go edytować windowsowym notatnikiem.
    Otwieramy plik i szukamy linijki:
    MainVer= 0x01000300
    po czym zmieniamy wpis na:
    MainVer = 0x01010000
    Należy przy tym mieć na uwadze to, jakie obecnie firmware posiada nasz aparat.
    Wobec tego jeśli wcześniej było firware 01.01.00.00, to linijka MainVer ma wyglądać jak wyżej czyli tak:
    MainVer = 0x01010000
    Jeśli natomiast aparat ma nowe firmware 01.02.01.00 to ma to wyglądać tak:
    MainVer = 0x01020100

Po takim zabiegu zapisujemy plik i program powinien już ruszyć.
    ----------

Oprogramowanie dla innych aparatów Nikona może nieco się różnić, może posiadać nieco inne opcje bądź dodatkowe okienka.
    Przykładowo w przypadku D90 okienko kalibracji wygląda tak (dzięki zgera):

Widać, że okienko jest troszkę inne niż przy kalibracji D5100. Można np. zaptaszkować opcję Output to LOG (której w D5100 nie ma) i w folderze z programem zostanie utworzony plik o nazwie D90IA.Log, w którym zapisane zostaną informacje na temat logowania aparatu do komputera. Podstawowe opcje odpowiedzialne za kalibrację AF są jednak podobne więc nikt nie powinien tu mieć problemów z obsługą programu.
    ----------

Na koniec mała uwaga.
    Ponoć autoryzowany serwis jest w stanie wykryć użycie takiego nieautoryzowanego oprogramowania.
    Wobec tego może być (ale nie musi) problem przy egzekwowaniu ewentualnej naprawy gwarancyjnej.
    Przed zabawą z programem musimy więc zastanowić się czy podejmujemy wyzwanie i regulujemy sami czy jednak zdajemy się na serwis i rwiemy kłaki z głowy.

Uwaga druga
    Zalecam również daleko idącą ostrożność przy zmienianiu ustawień w pozostałych opcjach programu. Poza dość prostymi czynnościami jak mapowanie matrycy czy cofanie licznika można bowiem zagłębić się w zaawansowane ustawienia aparatu i po prostu go rozkalibrować. A plików referencyjnych do poszczególnych puszek niestety nie mamy (bo nie wypłynęły do sieci) i jednym prostym kliknięciem nie uda nam się przywrócić aparatu do stanu początkowego.
    Tak więc o ile opisana wyżej kalibracja AF jest bezpieczna i prosta do wykonania, to za inne zmiany w programie nie ręczę.

To chyba tyle.
    Powodzenia
    Ostatnio edytowane przez colins ; 10-01-2014 o 15:15
    D5100, N35 f/1.8G, N18-105 VR

Domyślnie

Jak będziesz blisko mojego miejsc zamieszkania to razem ze zgerą wpadnijcie na piwo. Dzięki chłopaki dziś zaczynam zabawę.

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
    D610; T24-70 2.8; NISSIN-Di866 MKII x 2;

Domyślnie

Nie ma problemu. Na ferie jadę. Tylko, że chyba w innym kierunku.
    Ale cieszę się, że mogłem pomóc.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Grudziądz/Słupsk

Domyślnie

Dobra to ja mam podobny problem z rozjechanym AF w Fuji S5. Czy te oprogramowanie da rade mi pomoc, Fuji to korpus D200.
    F801s/Fuji S5 PRO, S17-50/2.8 N35/1.8 DX, N50/1.4D, N35-135, SB-24, SB-800

Domyślnie

To konkretne oprogramowanie jest dedykowane do aparatów Nikona więc z innymi nie zadziała.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dembas Zobacz posta
    Dobra to ja mam podobny problem z rozjechanym AF w Fuji S5. Czy te oprogramowanie da rade mi pomoc, Fuji to korpus D200.
    Raczej nie da rady, oprogramowanie jest tylko do Nikona, Fuji ma własną elektronikę, ale możesz spróbować oprogramowanie od D200.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

To działa ze wszystkimi puszkami Nikona, czy z konkretnym modelem ?
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Do każdego modelu jest osobna paczka oprogramowania.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów