Szukaj
Zebrałem do kupy moje wypociny z różnych wątków na temat programowej kalibracji AF, trochę dodałem bądź dzięki pomocy innych forumowiczów (dzięki zgera) zmodyfikowałem, a całość zamieszczam niżej.
Nie będę się narzucał, ale o ile nie narusza to regulaminu forum, to może by to gdzieś podwiesić, bo w przeciwnym wypadku pytania na ten temat będą wracały jak bumerang.
----------
Programowa kalibracja AF na przykładzie aparatu D5100.
Przed rozpoczęciem zabawy podłączamy aparat kabelkiem do komputera i obie zabawki włączamy (co chyba zrozumiałe ).
Procedura kalibracji na przykładzie aparatu D5100 wygląda następująco - po uruchomieniu programu wchodzimy po kolei w zakładki:
INSPECTION AND ADJUSTMENT for AF
ADJUSTMENT FOR AF ACCURACY
AF SHIFT ADJUSTMENT
Na obrazkach wygląda to tak (zapożyczone z forum Nikon Hacker):
Kalibrację AF wykonujemy w ostatnim wyświetlonym okienku:
W okienko inp.value możemy wpisywać liczby odpowiedzialne za przesunięcie AF. Robimy to małymi kroczkami (np.po 10) po czym dokonujemy zmiany przyciskiem
READ SHIFT AMOUNT
i akceptujemy przyciskiem
OK
Zaznaczenie ptaszka (kropki) przy napisie SHIFT TO NEAR SIDE FOCUS spowoduje, że regulować będziemy AF w kierunku FF, a zaptaszkowanie opcji SHIFT TO FAR SIDE FOCUS spowoduje przesunięcie w kierunku BF.
Metodą prób i błędów, wykonując po każdej zmianie fotki testowe, ustawimy w ten sposób AF zgodnie z naszymi preferencjami. Warto przy tym notować wyświetlane wartości, gdyż niestety w programie nie można ich zapamiętać i po jego ponownym uruchomieniu wcześniej wprowadzone zmiany nie będą wyświetlane. Dlatego tak ważna jest tu metoda małych kroczków oraz prób i błędów. W praktyce to nic strasznego i proces przebiega szybko i bezboleśnie - trochę dodawania i odejmowania, potem seria fotek testowych i problem z głowy. Do ustawień początkowych można szybko wrócić, pod warunkiem oczywiście, że je zanotowaliśmy.
----------
Może zdarzyć się, że po podłączeniu aparatu do komputera i uruchomieniu programu pojawi się komunikat o niezgodności firmware:
Komunikat taki świadczy o tym, że program nie rozpoznaje firmware naszego aparatu (zdarza się tak po samodzielnej aktualizacji oprogramowania aparatu do nowszej wersji).
Nie ma jednak powodów do paniki, bo wystarczy wykonać prostą sztuczkę i program ruszy.
Aby zadziałał trzeba dokonać małej zmiany w pliku D5100STD.INI.
Pliczek znajduje się w folderze z programem (na naszym komputerze) i można go edytować windowsowym notatnikiem.
Otwieramy plik i szukamy linijki:
MainVer= 0x01000300
po czym zmieniamy wpis na:
MainVer = 0x01010000
Należy przy tym mieć na uwadze to, jakie obecnie firmware posiada nasz aparat.
Wobec tego jeśli wcześniej było firware 01.01.00.00, to linijka MainVer ma wyglądać jak wyżej czyli tak:
MainVer = 0x01010000
Jeśli natomiast aparat ma nowe firmware 01.02.01.00 to ma to wyglądać tak:
MainVer = 0x01020100
Po takim zabiegu zapisujemy plik i program powinien już ruszyć.
----------
Oprogramowanie dla innych aparatów Nikona może nieco się różnić, może posiadać nieco inne opcje bądź dodatkowe okienka.
Przykładowo w przypadku D90 okienko kalibracji wygląda tak (dzięki zgera):
Widać, że okienko jest troszkę inne niż przy kalibracji D5100. Można np. zaptaszkować opcję Output to LOG (której w D5100 nie ma) i w folderze z programem zostanie utworzony plik o nazwie D90IA.Log, w którym zapisane zostaną informacje na temat logowania aparatu do komputera. Podstawowe opcje odpowiedzialne za kalibrację AF są jednak podobne więc nikt nie powinien tu mieć problemów z obsługą programu.
----------
Na koniec mała uwaga.
Ponoć autoryzowany serwis jest w stanie wykryć użycie takiego nieautoryzowanego oprogramowania.
Wobec tego może być (ale nie musi) problem przy egzekwowaniu ewentualnej naprawy gwarancyjnej.
Przed zabawą z programem musimy więc zastanowić się czy podejmujemy wyzwanie i regulujemy sami czy jednak zdajemy się na serwis i rwiemy kłaki z głowy.
Uwaga druga
Zalecam również daleko idącą ostrożność przy zmienianiu ustawień w pozostałych opcjach programu. Poza dość prostymi czynnościami jak mapowanie matrycy czy cofanie licznikamożna bowiem zagłębić się w zaawansowane ustawienia aparatu i po prostu go rozkalibrować. A plików referencyjnych do poszczególnych puszek niestety nie mamy (bo nie wypłynęły do sieci) i jednym prostym kliknięciem nie uda nam się przywrócić aparatu do stanu początkowego.
Tak więc o ile opisana wyżej kalibracja AF jest bezpieczna i prosta do wykonania, to za inne zmiany w programie nie ręczę.
To chyba tyle.
Powodzenia
Ostatnio edytowane przez colins ; 10-01-2014 o 15:15
D5100, N35 f/1.8G, N18-105 VR
Jak będziesz blisko mojego miejsc zamieszkania to razem ze zgerą wpadnijcie na piwo. Dzięki chłopaki dziś zaczynam zabawę.
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
D610; T24-70 2.8; NISSIN-Di866 MKII x 2;
Nie ma problemu. Na ferie jadę. Tylko, że chyba w innym kierunku.
Ale cieszę się, że mogłem pomóc.
Dobra to ja mam podobny problem z rozjechanym AF w Fuji S5. Czy te oprogramowanie da rade mi pomoc, Fuji to korpus D200.
F801s/Fuji S5 PRO, S17-50/2.8 N35/1.8 DX, N50/1.4D, N35-135, SB-24, SB-800
To konkretne oprogramowanie jest dedykowane do aparatów Nikona więc z innymi nie zadziała.
To działa ze wszystkimi puszkami Nikona, czy z konkretnym modelem ?
D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
Grecja2013
klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział
Do każdego modelu jest osobna paczka oprogramowania.
Skontaktuj się z nami