Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Auto ISO na D7000

Witam,

mam problem. Chciałem dziś użyć funkcji Auto ISO w moim d7000, ale mam problem. Tryb preselekcja przysłony, auto iso do max 1600. Świeci pięknie słońce, czasy bardzo krótkie ustawione przez aparat a iso... 800, większość 1600, raz było 320. O co chodzi?? Przysłona 2.8:/!

I drugie pytanie przez co zainteresowałem się Auto ISO - jak ustawić pod przycisk Fn szybkie przestawienie ISO? Tak mi zdecydowanie wygodniej było używając D90, niż trzymając klawisz "-"/ISO. W D7000 nie mogę tego znaleźć żeby przypisać...

Pozdrawiam!
    Nikon D7000 + S17-50 2.8 + N35 1.8G + YN568EX + YN460II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shelby89 Zobacz posta
    Witam,

mam problem. Chciałem dziś użyć funkcji Auto ISO w moim d7000, ale mam problem. Tryb preselekcja przysłony, auto iso do max 1600. Świeci pięknie słońce, czasy bardzo krótkie ustawione przez aparat a iso... 800, większość 1600, raz było 320. O co chodzi?? Przysłona 2.8:/!

I drugie pytanie przez co zainteresowałem się Auto ISO - jak ustawić pod przycisk Fn szybkie przestawienie ISO? Tak mi zdecydowanie wygodniej było używając D90, niż trzymając klawisz "-"/ISO. W D7000 nie mogę tego znaleźć żeby przypisać...

Pozdrawiam!
    Dobierał takie ISO, aby nie zejść poniżej zadanego czasu. Jaki czas ustawiłeś? Takiego się trzymał?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Witam,

Pozdrawiam!
    1. Skręć ISO ręcznie, to się zmniejszy AutoISO - kłania się instrukcja - podniesienie ISO powoduje ustawianie o wyżej AutoISO.

2. Nie można pod guzik Fn... z resztą i po co, skoro można przenieść na kółko przy używaniu PSA. Tylko przy M zostaje pod guzikiem.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

MstrG - chodzi Ci o czas w ustawieniach AutoISO? Wybrałem 1/30s.

GonzoG - Co do pierwszego, przestudiuję jeszcze instrukcję, przyznaję bez bicia, że nie sprawdzałem tej opcji dokładnie, może jej nie zrozumiałem próbując użyć jej dziś. Przeglądając instrukcję - rozumiem, że aparat automatycznie dobierze ISO tylko w przypadku kiedy ekspozycja będzie nie odpowiednia przy wybranym przez mnie ISO? Wtedy "awaryjnie" je podniesie do innych wartości, lub maksymalnej określonej w menu?

co do drugiego - w PSM wiem, że kółkiem przestawiamy, ale właśnie o M mi chodziło. Z tego co pamiętam w D90 dało się to przypisać do Fn, rozumiem, że w D7000 nie ma takiej opcji?

Przepraszam, jeśli moje pytania są głupie, chyba po prostu nie zrozumiałem funckji AutoISO

Domyślnie

...
    GonzoG - Co do pierwszego, przestudiuję jeszcze instrukcję, przyznaję bez bicia, że nie sprawdzałem tej opcji dokładnie, może jej nie zrozumiałem próbując użyć jej dziś. Przeglądając instrukcję - rozumiem, że aparat automatycznie dobierze ISO tylko w przypadku kiedy ekspozycja będzie nie odpowiednia przy wybranym przez mnie ISO? Wtedy "awaryjnie" je podniesie do innych wartości, lub maksymalnej określonej w menu?
    ...
    Hej,

Tak jak napisałeś.
    Jeśli masz recznie ustawione ISO na np 800. Do tego włączysz AutoISO do 1600 - to aparat będzie wybierał wartości z przedziału 800-1600.
    Aby temu zaradzić - gdy masz włączone AutoISO naciśnij przycisk ISO i zmniejsz kólkiem wartość do najmniejszej.

Domyślnie

Ok, teraz już wszystko rozumiem, myślałem, że działa to inaczej, dzięki!

Uprawnienia umieszczania postów