Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Domyślnie NIK Software + PS - jaki format?

Dzień dobry,

Przymierzam się do zakupu siedmiu programów NIKCollection ze strony google. Trochę poczytałem i pooglądałem na stronie producenta, ale nie jestem pewien jednego: na jakim formacie działają te programy, na nefach? Gdzieś obiło mi się o uszy (oczy), że właśnie nie, ale nie potrafię do tego dojść. Czy ktoś użytkujący je na co dzień mógłby mnie oświecić i przedstawić typowy tok obróbki zdjęcia, zakładając że dysponuje się PS i tymi pluginami?

Domyślnie

To plug-in do psa więc stosujesz go dopiero po wywolaniu Rawa.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    To plug-in do psa więc stosujesz go dopiero po wywolaniu Rawa.
    No tak, ale jeśli otwieram RAW (po jakichś zmianach) w PS (przycisk Open Object - Otwórz Obraz), żeby włączyć te pluginy NIKSoftware, to czy nadal jest to RAW dopóki go nie zapiszę w wybranym formacie?

Na stronie tego nie doczytałem, choć póki co przejrzałem ją pobieżnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez uppersilesian Zobacz posta
    No tak, ale jeśli otwieram RAW (po jakichś zmianach) w PS (przycisk Open Object - Otwórz Obraz), żeby włączyć te pluginy NIKSoftware, to czy nadal jest to RAW dopóki go nie zapiszę w wybranym formacie?

Na stronie tego nie doczytałem, choć póki co przejrzałem ją pobieżnie.
    PS nie otwiera RAWów. RAWy masz tylko i wyłącznie w ACR, gdy go dajesz do PS'a to jest on już przeniesiony do TIFF'a czy innego formatu, jaki sobie ustawisz - na dole okna ACR masz wybór, który domyślnie jest ustawiony na sRGB 8bitów - czyli nic innego BMP, 8bit TIFF, czy np. JPEG2000 - czyli wszystkie bezstratne formaty.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    PS nie otwiera RAWów. RAWy masz tylko i wyłącznie w ACR, gdy go dajesz do PS'a to jest on już przeniesiony do TIFF'a czy innego formatu, jaki sobie ustawisz - na dole okna ACR masz wybór, który domyślnie jest ustawiony na sRGB 8bitów - czyli nic innego BMP, 8bit TIFF, czy np. JPEG2000 - czyli wszystkie bezstratne formaty.
    Nie jest RAWem, czyli w jakim jest formacie?
    Jaki format obrabiam pluginami NIK?
    Pod RAWem w ACR mam - na niebiesko - AdobeRGD (199;8bit;4928x3264 (16,1);300ppi, żadnej informacji o formacie. Po otwarciu w PS, w nagłówku pliku nadal jest rozszerzenie RAW.
    Pewnie zastosowałeś (?) jakiś skrót myślowy, a ja nie złapałem. Możesz prościej?

Domyślnie

jak zainstalujesz plaginy to zobaczysz że to proste , np. w lightroomie wybierzesz : jpeg, tiff lub psd i ... kupuj i baw się

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janusz nadolski Zobacz posta
    jak zainstalujesz plaginy to zobaczysz że to proste , np. w lightroomie wybierzesz : jpeg, tiff lub psd i ... kupuj i baw się
    Myślę, że otwierając NEF w PS nadal działamy na surowym pliku, którego jednak nie można już ponownie zapisać jako NEF (dlaczego?), a jedynie TIFF lub PSD, gdyby ktoś koniecznie chciał bez jakichkolwiek strat.
    Janusz, masz te wtyczki?
    Czy one działają zaraz po otwarciu RAWa w PS (pewnie tak), czy trzeba go uprzednio zapisać i otworzyć ponownie pod same wtyczki NIK?

Domyślnie

mam LR i tu po wywołaniu RAW-a edytujesz w wybranym z NIK.Colleciton plaginie a w PS myślę że, po wywołaniu RAW-a w ACR edytujesz dalej wskazanym plaginem

Domyślnie

Pluginy NIK działają w PS a nie w ACR.

"Gdy jestem głodny, otwieram lodówkę, nie odmawiam, gdy proszą na wódkę"

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów