OK, dzięki za info, bo kupiłem używaną lampę i w zasobniku nie było dekielka- dobrze, że pasuje ten z lampy.
Szukaj
OK, dzięki za info, bo kupiłem używaną lampę i w zasobniku nie było dekielka- dobrze, że pasuje ten z lampy.
D90+SB800
Chciałbym nie tworzyć nowego wątku, więc podepnę się pod ten. Również D90 tylko, że 18-55 (kiedyś nastąpi zmiana) i 50mm 1.8. Szukam tańszej lampki niż kolega u góry tak do około 600 zł. Miałaby mi służyć do doświetlenia zdjęć na salach na imprezach typu półmetki, osiemnastki. Jak dobrze rozumiem tryb TTL to praca automatyczna lampy z aparatem? Czy w tej cenie znajdę coś nowego i rozsądnego? Dodam, że nie potrzebuje strasznie mocnej lampy, i nie będę z niej korzystać za każdym razem, więc nie musi być taka nie do zajechania.
Biorąc pod uwagę zastosowania, to chyba się mylisz
Mocne są potrzebne nie tylko po to, aby walić ile fabryka dała - jeśli "mocna " błyśnie z ułamkiem swoich możliwości, to od razu może błysnąć drugi raz, słabsza na błysk o takiej samej sile wyczerpie kondensator do końca, i będziesz musiał czekać kilka sekund aż znowu się naładuje (z mocnej w tym czasie zrobisz 2-3 zdjęcia).
Używane (sb800), sb700, sb600, Metz 50AF-1, Metz 48AF-1, nowe YN565EX, Nissin Di700, Di600, Di622 mk II
Kolejność nie jest przypadkowa, choć myślę, że koledzy nieco inaczej by to poukładali![]()
Zastanawiam się nad tym Nissinem Di700 w Fotojokerze można dostać za 598 zł. Co o niej powiecie?
Ostatnio edytowane przez chickensnd ; 28-10-2013 o 21:29
Ja się wypowiem tylko jeśli chodzi o gwarancję Nissina. Dystrybutorem tych lamp jest obecnie Purenergy. Jeśli chodzi o wykonanie naprawy gwarancyjnej, należy wysłać lampę do nich, a oni wysyłają do Czech (!), a to trwa. Nie ma jako takiego autoryzowanego serwisu w Polsce. Miałem Nissina Di622, ale padła, a naprawy nikt się nie chce podjąć. Miałem kupić SB700, ale stwierdziłem, że jak na moje błyskanie, nie wykorzystam nawet połowy funkcji, dlatego zdecydowałem się na Metza (przynajmniej serwisuje je Fototechnika).
Pozdrawiam.
D90 + 18-105VR + 35 mm 1.8D + Metz 44 AF-1
@Amstil
Mając powyższe na uwadze wolę wybierać sprzęt, który będę mógł naprawić w PL (porównanie dot. Nikon-a i Nissin-a).
Nikon
Dotarł dzisiaj do mnie Metz 44. Może lampa mocą i funkcjami porównywalna do Nissina, którą miałem wcześniej, ale wykonanie to niebo a ziemia. Nissin był bardzo topory, natomiast Metz przy niej wymiata. Bardzo fajnie wykonana lampa.
To tylko taka moja subiektywna opinia.
Porównałem jedynie Nissina do Metza (w zasadzie z tej samej półki), a celowo nie odnosiłem się do Nikona, bo wiadomo, że to inna półka cenowa i jakościowa.
Skontaktuj się z nami