Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie starcie kompaktowych tytanów rx100/x20

witajcie dobrzy ludzie!

mój pierwszy post i od razu z grubej rury pytam i proszę o opinię

tygodniami odświeżam sobie zdanie na temat tych dwóch kompakcików, w końcu deadline zakupu przed wyjazdem dobiega, a ja dalej w martwym punkcie

mam dwa dni na podjęcie decyzji, a Was proszę zacnie o pomoc, krytykę, wszelakie opinie

zestawienie moich typów opierało się na 5 aparatach, z całej grupy wybrałam dwa
    sony rx100
    fufu x20

już z tej grupy się nie wychylę, ale wciąż nie wiem który bardziej "naj"
    może ktoś miał styczność z tymi modelami, może z jednym i drugim, proszę was o zdanie, w co byście celowali i dlaczego?

serdecznie was pozdrawiam!

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cokolwiek wybierzesz z tej dwojki to bedzie ok, bo to czy zdjecia beda dobre i tak zalezy tylko od Ciebie. Te dwa kompakty maja technicznie wszystko co potrzeba do robienia zdjec.

Jak masz dwa dni to przelec sie po tych watkach, a pozniej pojdz do sklepu i wez do lapy oba aparaty, wez ten ktory Ci sie bardziej podoba ->
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=192408
    +
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=209107

Domyślnie

Mam X20 i sobie chwalę. Na spacery bardzo przyjemny, można mieć stale pod ręką. Z zalet:
    - małe gabaryty (nie tak małe, jak np. w Canonie S95, ale da się do kieszeni kurtki spokojnie schować)
    - niezły obrazek, zwłaszcza gdy pozwoli się aparatowi wypluwać JPGi; z RAWami jest w Lightroomie trochę zabawy, przede wszystkim z odszumianiem
    - prosta obsługa (ale po przejściu z lustrzanki trzeba do instrukcji kilka razy zajrzeć )
    - fajny obiektyw - przydatny zakres, choć mogłoby być szerzej i spora jasność - na długim końcu f/2.8
    - no... jest po prostu ładny

Kilka rzeczy, które mi się nie podobają:
    - krótki czas pracy na baterii (u mnie średnio wystarcza na niecałe 200 zdjęć), więc wskazany dodatkowy akumulator, a może i dwa
    - trochę denerwujący (jednak!) sposób włączania przez przekręcenie obiektywu; nosząc w kurtce nie raz udawało mi się go włączyć przypadkowo (może stąd słaba wydajność baterii )
    - szeroki koniec mógłby być szerszy (tak do 24mm?)
    - ręczne ostrzenie jest jakieś takie dziwne (za pomocą kółeczka) i nie mogę się do niego przyzwyczaić
    - szumy - szczerze mówiąc myślałem, że będzie lepiej; niby trochę mniejsze niż w Canonie S95 (którego też mam, więc mogę porównać), ale po "superhiper" matrycy Fuji spodziewałem się więcej, przynajmniej do ISO1600...

Tak czy owak, jest to zacny, choć nieco drogi aparat. Z RX100 nie porównywałem. Na pewno warto byłoby pójść do sklepu, zrobić na własną kartę kilkanaście/dziesiąt zdjęć i obejrzeć na spokojnie w domu wychodzący obrazek. Ja jestem "skrzywiony" przez D700 i podświadomie nawet od kompaktu oczekuję Bóg wie czego, więc warto popatrzeć na to własnymi oczami

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedź już znam na pamięć te wątki, też juz robiłam sample z obu, ale światło sklepowe nie było zbyt korzystne, wiec nadal jestem tam gdzie byłam

jeszcze w grę wchodzi nex 5r + 16-50

dajcie cynk jakiś
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 20-12-2013 o 11:34

Domyślnie

Olympus xz-2. RAW wychodzą bardzo surowe jakkolwiek to zabrzmiało Plik wymaga solidnej obróbki w programie graficznym. Natomiast zdjęcia w jpg wypluwa jak marzenie. Mam to wiem Do tego cena poniżej 1300 zł - śmieszna !
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

dziękuję z chęcią się mu przyjrzę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marabel Zobacz posta
    jeszcze w grę wchodzi nex 5r + 16-50

dajcie cynk jakiś
    Jak zamiast 16-50 do korpusu dokręcisz jakiegoś pleśniaka typu 50mm/1.4 to zrobisz taki portret jakiego ani RX100 ani X20 ani XZ-2 nie zrobi. Wszystko inne będzie w zasadzie nie do odróżnienia. Opinia z punktu widzenia posiadacza LX-5, NEX-3, E-P5 i miłośnika portretu.

W zasadzie porównaj jeszcze gabaryty, jeśli Ci na nich zależy.

PS
    Kompakty są fajne, bo po ich zakupie nie trzeba już nic inwestować, oczywiście poza pracą w doskonalenie własnych umiejętności ...

PPS
    X20 chyba bardzo kiepsko filmuje, najlepiej z powyższych robi to Sony, obojetnie pod jaką postacią.

PPPS
    Z kompaktów jest jeszcze Panasonic LX-7 (trzeba, tak jak z LX-5, pracować z RAW dla uzyskania dobrego efektu, też dobrze filmuje) i Samsung EX2 (dobry bo tani )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Kompakty są fajne, bo po ich zakupie nie trzeba już nic inwestować, oczywiście poza pracą w doskonalenie własnych umiejętności ...
    polemizowałbym - jest parę rzeczy ktore można dokupić - konwertery, adaptery, wizjery i inne bajery..

z drugiej strony jak kupisz lustro/nielustro z kitem to też teoretycznie wiecej kupować nie trzeba..
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    polemizowałbym - jest parę rzeczy ktore można dokupić - konwertery, adaptery, wizjery i inne bajery..
    I owszem, jak ktoś musi ... bo się udusi.
    Dodatkowa optyka to raczej do kompakta ze stało-ogniskowym obiektywem, jak jest zmmienno-ogniskowy to po pierwsze nie korci, a po drugie niewiele daje ...
    Inne bajery, czyli tuleje, filtry można dokupić bo czasami poprawia to zdjęcie.

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    z drugiej strony jak kupisz lustro/nielustro z kitem to też teoretycznie wiecej kupować nie trzeba..
    Tylko w takim razie po co pchać się w lustro/bezlustro ... dla szpanu? Bo większe i bardziej rzuca się w oczy? Bo więcej wydało się kasy?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    ... Bo więcej wydało się kasy?
    Mało trafiony argument

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów