Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36
    Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem

Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem, szlak rzadko uczęszczany na którym nie ma żadnych zabezpieczeń i ułatwień poza kilkoma klamrami.
    Szlak kwalifikowany jako bardzo trudny, niektórzy twierdzą że drugi po Orlej Perci.
    Wyruszamy rano 08.08.2013r. z Palenicy, dzień zapowiada się pogodnie, czuć ciepły podmuch wiatru co w tym rejonie rzadko się zdarza o tak wczesnej porze.
    Jak się później okazało w tym dniu w Zakopanem padł historyczny rekord temperatury.
    w-zakopanem-upal-wszech-czasow

1.
    Nad Czarnym Stawem szlak skręca w prawo, wąska ścieżka ułożona z kamieni pośród kosodrzewiny

2.
    Ścieżka szybko się kończy i szlak biegnie po rozrzuconych głazach, czasami trzeba szukać oznaczeń szlaku.

3.
    Na szlaku spotykamy pierwszego turystę, ten Pan w białej koszulce, nasza ekipa jest trzyosobowa, ja jak zwykle muszę robić zdjęcia.

4.
    Drugi spotkany turysta, ten Kolega dołącza do nas i do samej przełęczy i z powrotem pójdziemy razem.

5.
    Pierwsze niebezpieczne miejsce przed Kazalnicą, przejście bardzo wąską ścieżką nad stromym urwiskiem, klamry ułatwiają przytrzymanie.

6.
    Patrząc przed siebie szlak wydaje się być łatwiejszy, na wysokości 2/3 od dołu zdjęcia szlak skręca w prawo.

7.
    Mijamy Kazalnicę, (wierzchołek w centrum zdjęcia), można go nazwać tarasem widokowym, mała przestrzeń nad ogromnym urwiskiem.

8.
    Przed nami wąska rynna którą będziemy wchodzić.

9.
    Ścieżka prowadząca na wierzchołek Kazalnicy.

10.
    Jesteśmy na przełęczy pod Chłopkiem, w roli głównej Czarny Mięguszowiecki Szczyt.
    Trawers biegnący w lewo pod szczytem to szlak którym się wchodzi na przełęcz, wąski i niebezpieczny.

11.
    A to chłopek, figura ze skały przypominająca chłopka

12.
    Wielki Hińczowy Staw

13.
    Rysy, z tego miejsca widać jak wygląda wspinaczka na najwyższy szczyt w Polsce.

14.
    W drodze powrotnej.

15.
    Jesteśmy nad Czarnym Stawem, nasza wyprawa dobiega końca.

Pomimo potwornego upału docieramy do Morskiego Oka, tłumy ludzi jak na plaży nad morzem.
    Na szlaku spotkaliśmy może 15 osób, świadczy to o tym że na tym szlaku tłumów nie spotkamy.
    W dalszą drogę wybieramy się wozem, nagle przed zakrętem przy Wodogrzmotach Mickiewicza coś strzeliło i straciliśmy koło, ale Gazda miał zapasowe i pojechaliśmy dalej do Palenicy.
    Życzę przyjemnego oglądania.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Kolejna świetna relacja, którą czytam w tym dziale dotycząca polskich Tatr. Gul mi skacze na te widoki.
    "Gdy jestem głodny, otwieram lodówkę, nie odmawiam, gdy proszą na wódkę"

Domyślnie

Zbyszku świetna fotorelacja pod każdym względem, technicznie nie do zarzucenia, poznawczo świetna (można sobie opinię o szlaku wyrobić) i co fajne w tym wszystkim nie zabrakło czynnika ludzkiego w obiektywie. Jak dla mnie mało zdjęć (głód poszukiwań i delektowania widokami . Jeśli masz to wrzuć jeszcze z przed samej przełęczy w stronę Mięguszy jakieś fotki...
    Nikon i podróże ...

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Zbyszku świetna fotorelacja pod każdym względem, technicznie nie do zarzucenia, poznawczo świetna (można sobie opinię o szlaku wyrobić) i co fajne w tym wszystkim nie zabrakło czynnika ludzkiego w obiektywie. Jak dla mnie mało zdjęć (głód poszukiwań i delektowania widokami . Jeśli masz to wrzuć jeszcze z przed samej przełęczy w stronę Mięguszy jakieś fotki...
    Niestety, limit 15 zdjęć nadal obowiązuje.

Domyślnie

Ale mamy tych górskich fotorelacji, super. Ja jeszcze nad czymś będę pracował;D
    Może akurat, ktoś jeszcze znajdzie na swoich dyskach jakieś zasoby i też coś stworzy(Paweł?)
    Zbyszek, cieszę się, że pokazałeś tą wyprawę, teraz wiem przynajmniej czego się po tej trasie spodziewać.
    ale, co do konika to jestem wielkim ich przeciwnikiem

D7100+N 18-105; S10-20; S17-50 2,8; N50 1.8G+BENRO A1695F
    Kilka moich zdjęc i jeszcze kilka

Domyślnie

Ja z Was mam najmniej i chyba najsłabszy materiał bo rzadko tam jestem a i pogoda mi nie idzie na rękę. Zobaczę może zrobię remake Szpiglasowej jeśli Janusz się zgodzi
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Ja z Was mam najmniej i chyba najsłabszy materiał bo rzadko tam jestem a i pogoda mi nie idzie na rękę. Zobaczę może zrobię remake Szpiglasowej jeśli Janusz się zgodzi
    oczywiście
    przynajmniej zobaczymy różne relacje

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bajcy Zobacz posta
    ale, co do konika to jestem wielkim ich przeciwnikiem
    Janusz, w 100% się z Tobą zgadzam, jestem zwolennikiem zlikwidowania tych wozów.
    Ale nasza ekipa była czteroosobowa, w tym płeć piękna która poległa nad Czarnym Stawem w drodze na przełęcz.
    A że wrócić jakoś trzeba było to oni sponsorowali przejazd, poza tym dwóch z nas wracało do domu tego samego dnia i czas też się liczył.
    Chcąc nie chcąc miałem dodatkową atrakcję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Janusz, w 100% się z Tobą zgadzam, jestem zwolennikiem zlikwidowania tych wozów.
    Ale nasza ekipa była czteroosobowa, w tym płeć piękna która poległa nad Czarnym Stawem w drodze na przełęcz.
    A że wrócić jakoś trzeba było to oni sponsorowali przejazd, poza tym dwóch z nas wracało do domu tego samego dnia i czas też się liczył.
    Chcąc nie chcąc miałem dodatkową atrakcję.
    ok, to wybaczam
    Jednak, ja już postanowiłem, że jesli nic złego na szlaku mnie się nie stanie i zdrowie pozwoli, to nigdy wozem nie zjadę, choć doskonale wiem, co znaczy iść po asfalcie, po długiej trasie...

Domyślnie

Janusz wiesz jak narzekałem na ból kolan, ledwo wróciłem z Moka ale na "konia" nie wsiadałem, szedłem dłużej ale nei zapłaciłem
    Nikon i podróże ...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów