Witam serdecznie
Na święta zakupiłem żonie wymarzony D7100Tym samym sprowadziłem ją z drogi Sony na Nikon
![]()
Potrzebuje jeszcze lampy . Co byście polecali ?
SB-910 ?
568 EX ?
coś innego ?
Pozdrawiam
Daniel
Szukaj
Witam serdecznie
Na święta zakupiłem żonie wymarzony D7100Tym samym sprowadziłem ją z drogi Sony na Nikon
![]()
Potrzebuje jeszcze lampy . Co byście polecali ?
SB-910 ?
568 EX ?
coś innego ?
Pozdrawiam
Daniel
Sam mam SB 910, polecam jednak SB 700 - jest w zupełności wystarczająca w większości przypadków, a jest lżejsza, mniejsza i tańsza.
//edit
Polecam też dział Lampy błyskowe na naszym forum, zresztą ten temat też powinien tam się znaleźć.
Ostatnio edytowane przez MstrG ; 13-12-2013 o 14:07
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Czy Twoja żona ma jakieś pojęcie o fotografowaniu z lampą? Jak często jaj używa? Ja polecam kupić używaną SB-28 na allegro. Na automacie fotografuje się nią gorzej, nie ma jakis TTLów, ale mnie się jej tryb AUTO korzystajacy z wbudowanego czujnika światła podoba czasem znacznie bardziej (używam na ulicy). No a do manuala to już wogle wygodniejsza. Ma też strobbing
D80 + Sigma 17-70/2.8-4.5 + SB-700 | http://www.flickr.com/photos/anghan/
Jak Żonce sprawiłeś taki fajny prezencik jak d7100 to myślę że sb700 w zupełności wystarczy
„Mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było tylko aplauz i zaakceptowanie”
Ja mam 568EX i mogę ją polecić, używam z d7100 i w trybie TTL jest dobrze, jedynie jak świece w sufit to dodaje trochę mocy, ale to normalne.
Nie miałem niestety nigdy lampy Nikona więc nie mogę ich razem porównać. :/
A jakbyś potrzebował tryb master to wyszła druga wersja tej lampy, niestety w tym momencie jest tylko pod Canona, ale pewnie lada moment będzie i dla Nikona.
Z tego co widzę to lampy Metz i Nissin są popularne wśród Nikoniarzy. Może Ci ktoś coś poleci..
Pozdrawiam.
SB-700 będzie w sam raz. MstrG już wymienił jej niewątpliwe zalety.
Mogą też być kompatybilne lampy konkurencji, jest o tym dużo w tym dziale forum. Trzymaj się tylko z daleka od SB-300![]()
D7100, kilka obiektywów, statyw, głowica i flash
"Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tołstoj
Wybiorę w takim razie SB 700 prawdopodobnie .... Czas teraz na obiektywy ale o tym w innym wątku.
Dziękuję bardzo Wam za porady
Pozdrawiam
Daniel
Skontaktuj się z nami