http://www.optyczne.pl/6425-news-Nie...ona_D5100.html
Znajdzie się jakiś odważny?
Szukaj
http://www.optyczne.pl/6425-news-Nie...ona_D5100.html
Znajdzie się jakiś odważny?
Ostatnio edytowane przez mamil_km ; 04-12-2013 o 12:19
DeSiedemSto
Uzależniony od dźwięku migawki
Kusi! Najbardziej chyba iso i czas naświetlania... Ale ciekawe czy jest to równoznaczne z manualnym ustawianiem tych parametrów w filmowaniu, bo do tego czasu te wartości dobierane były automatycznie.
Jak dobrze doczytałem, potrzebna jest wersja 1.01 oprogramowania. Gdzie można taką zdobyć, bo szukam ale nie znalazłem?
D750
flickr
Tak działa to przy filmowania - z resztą - działa prawie tak samo jak w D7000, z tym, że D7k przy manualnej kontroli parametrów filmu nie pozwala ustawić czasu poniżej 1/30, a D5100 pozwala, choć filmowanie odbywa się z najdłuższym 1/30s.
Nie jest potrzebna. Na forum NikonHacker jest do pobrania już cały soft 1.01 wraz z modyfikacjami (odblokowane LV, baterie i limit czasowy)
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
D750
flickr
Nikonhacker to porządni goście i korzystam z ich softu bez problemu. Mnie ten tweak bardzo cieszy i jutro go wgrywam. Zawsze można wrócić do oryginalnego jakby nie było języka w co bardzo wątpie.
Nikon D5100 | Nikkor 18-55 VR f/3,5-5,6 G | Nikkor 35 f/1,8 G
Zabawa w RAW'ki - też weź udział!
Zależy co kto chce. To jest na razie wersja beta. Ogólnie jest opcja wybrania jaki feature chce się wgrać. Link do patchera i opcji. Tak jak było mówione w trybie M w lv działa zmiana czasu naświetlania oraz ISO. Nie działa póki co manualna kontrola przysłony ale myślę że to kwestia czasu. Zmiana czasu naświetlania poniżej 1/30 nie przynosi efektu w widoku na wyświetlaczu oraz przy czasie 1/30 i mniejszym nie działa autofocus w trybie live view. Ale PONOĆ tak samo jest w d7000 i d5300 itp. Działa jednak jak włączymy nagrywanie video. O_o
Lista modyfikacji (1.17.1 beta):
- Remove Time Based Video Restrictions
- NEF Compression Off
- NEF Compression Lossless
- Remove NEF Nikon Star Eater, for Astro folks
- NEF Oversampling, IGNORE,its for Astro folks testing - BETA
- Jpeg Compression - Quality (vs. Space)
- Non-brand Battery
- Live View Manual Control ISO/Shutter
- Live View HDMI & LCD Clean
Jakby co to "Live View HDMI & LCD Clean" usuwa wszystkie napisy z trybu lv i z tego co zrozumiałem poprawia skalowanie wyświetlania - filmowcy mówią że dla nich to super bajer.
Ja korzystam z tego od dawna. Głównie z wyłączonej kompresji albo bezstratnej (zależy od humoru jak wgrywam nowy fw) i z JPG ustawionego na quality. Poza tym włączam usunięcie czasu nagrywania video i niefirmowej baterii.
Skontaktuj się z nami