Jeśli jeszcze ktoś ma wątpliwości odnośnie 35 G i współpracy z pełną klatką i winiety, zostawiam kilka zdjęć przykładowych, zrobionych pełnoklatkowym D600 z nie pełnoklatkowym obiektywem 35 1.8 G
Obiektyw miał zostać u mnie tylko przejściowo, ale jednak zostawię go sobie, mimo tego że nie jest konstrukcją pod aparaty FF to swobodnie można go używać na dużych otworach przysłony.
Wstawiam kilka zdjęć, prosto z aparatu, Rawy są wołane na zero ( nic nie zmieniałem ) dostawie też fotki po automatycznej korekcji dystorsji i winiety w ligtroomie. Korekcja była robiona na automacie "Lens profil" a wiadomo, można przeprowadzić ją dokładniej bawiąc się suwaczkami. Bo zapewne ten profil stworzony został z myślą o aparatach APSCCzęsto winieta, nie przeszkadza mi i nie usuwam jej ...
Możemy przeznaczyć ten temat, na 35 1.8 i wystawianie zdjęć w zestawieniu z FF
Wszystkie spacerowe zdjęcia z Wrocławskiego Jarmarku, zostały wykonane na przysłonie 1.8
Przed korekcją 1
Po korekcji 1
2 Przed
2 Po
3 Przed
3 Po
4 Przed
4 Po
5 Przed
5 Po
6 Przed
6 Po
7 Przed
7 Po
8 Przed
8 Po
9Przed
9Po
10Przed
10Po
Tutaj przysłona już 2.2
11Przed
11Po
12Przed
12Po
13Przed
13Po
14Przed
14Po
15Przed
15Po
W późniejszym czasie wystawię kilka zdjęć z większymi przesłonami, i może kilka ślubniaków ( jak znajdzie się zainteresowanie tematem ) Generalnie, tak jak pisałem, jeżeli ktoś ma wątpliwości co do ogromu winiety tym szkłem z połączeniem z pełną klatką, to nie ma co się martwić, winieta prawie nie występuje na małych dziurach. Do reportażu, portretów idealnie pasuje to szkiełko. Do krajobrazów może nie . Ale 700zł WowZa to lubię nikona ... Kupowałem tylko na jeden sezon ten obiektyw, miałem zamiar używać go przejściowo i uzbierać do Sigmy 35 ale coś czuje że jednak Nikonowska 35 zostanie u mnie a uzbierane pieniążki na Sigme przeznaczę na coś innego.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami