A po co miała by coś robić. To nie Świety Mikołaj, tylko korporacja.
Szukaj
A po co miała by coś robić. To nie Świety Mikołaj, tylko korporacja.
Völkchlor
Gdyby to dobrze pracowało ze szkłami L/Z/V na mocowaniu M to zamawiam nawet jutro albo jeszcze dziś. Jak niestety nic się nie poprawi to jednak wyjdzie tak, że jak się chce mały aparat z cyfrową pełną klatką to niestety zostaje Leica za 3x tyle kasy...
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Hm o ile EF35/2.8 jest jakoś uzasadniona gabarytami, to tak zastanawia mnie to zeissowe 55/1.8, zrobiłem zestawienie z sonowymi 50tkami...
- EF55/1.8 - 280g, 64x70mm (MFD 50cm)
- sonowe 50/1.4 - 220g, 65x43mm (MFD 45cm)
- sonowe 50/1.8 - 170g, 70x45mm (MFD 34cm!), nie kryje FF
- minoltowe 50/1.4 - 235g, 65x43mm (MFD 45cm)
- minoltowe 50/1.7 - 170g, 65x39mm (MFD 45cm)
- nexowe 50/1.8 - 200g, 62x62mm (MFD 39cm), nie kryje FF, ma stabilizację
EF55/1.8 jest dedykowany do malutkich FFów, a jest najcięższy, największy, ma najgorszą MFD, nie ma stabilizacji (akurat te wszystkie mogły mieć w korpusach sonego a nexowa ma wbudowaną), nawet od dwóch oponentów z f1.4 też cięższy, a objętościowo prawie dwa razy większy... Że najdroższy to się nie dziwię bo ma jednak świetną jakość, ale póki co jest jedyną 50tką z AF do A7-ek... Mam nadzieję że szybko wyjdzie budżetowy i skromnych rozmiarów następca głównej ogniskowej w tym systemie:/ O f=1.4 już nie marzę...
Wyjdzie 50 2.8 :P
BTW. Miało by sens używać crop mode do obecnej 50ki ?
Ale że czemu? Tuaj:
http://www.sonyalpharumors.com/next-...acy-lens-test/
jakoś to zmontowaliA co bagnet tych szkieł skoro jest przejściówka ma do A7/A7R żeby to miało jakiś wpływ na współpracę ze szkłami systemu M? Pytam serio bo w Sony to za bardzo nie siedzę a może jest jakiś niuans. Szukam możliwie małego aparatu z pełną klatką który mi da jakoś taką jak D3/D700. Gdyby to się udało zrealizować w którymś (którym?) Sony to byłbym "na tak"
EDIT
No i RX1/RX1R to widzę że raczej ciężko podpiąć coś innego skoro ma niewymienny obiektyw 35mm![]()
Ostatnio edytowane przez Mariusz888 ; 20-11-2013 o 17:49
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Mam złośliwe pytanie.
Wątek o a7 liczy ponad 30 stron.
Ilu z Panów dyskutantów widziało ten aparat na żywo.
O to ilu z was go macało (bo o robieniu zdjęć to nie mam mowy) nawet nie pytam.
A Ty? Co zrobiłeś dla "sprawy"?
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Ale co to ma do rzeczy czy się aparat widziało na żywo? Jak ktoś widział na żywo przez szybkę to wie lepiej np. jak aparat współpracuje z różnymi obiektywami leiki?
Skontaktuj się z nami