Zacznę od tłumaczenia się. Rafał tydzień wczesnej napisał do mnie PW. Ja nie miałem czasu i oddzwoniłem do niego. Napisał ten post zaraz po naszej rozmowie. Spodziewał się raczej, że od razu cos tu napiszę, ale ... nie chciałem pisać 3 słów, tylko większy elaborat. Potem skleroza na przemian z brakiem czasu. I tak minął miesiąc ...
I to co napiszę wcale nie będzie długie. Bo temat jest skomplikowany i można mówic bardziej o odczuciach, analizach niż o pewności.
Rozkalibrowanie - coś takiego zachodzi i u mnie.
Ja robię testy sprzętu zanim go kupię. tzn sprawdzam czy dany model aparatu/obiektywu mi pasuje. A potem kupje przez internet - egz nie testowany. I nie testuje go wcale - robię zdjęcia. Na poczatku D800 trafiał w punkt, choć czasem 85/1.4 zachowywał sie dziwnie, ale to w słabym świetle, w dodatku rozrzut był w różne strony, więc to raczej nie FF/BF. Niedawno (po półtora roku od kupna) chciałem porobić zdjęcia na bloga (jaki może założe). No i ... zonk z obiektywem macro, którym kiedyś robiłem reprodukcje i było OK. Teraz fotografuje tablice testową i .. nie jest ostro. Na LV ostro, więc ... kalibracja. Dopiero wtedy zacząłem sie przyglądać innym szkłom i mam kalibrację praktycznie w każdym. Niewielką, po półtora roku rzędu 6-8.
Dłużej rozmawialiśmy na inny temat. Na temat zdjęc poruszonych (tzn konieczności mocnego skracania czasu). Ja to dość dawno temu zauważyłem i o tym pisałem. Ale przyczynę widziałem w gęstości upakowania pikseli. Sęk w tym, ze D7000 ma je jeszcze gęściej, a kwestii poruszenia tam nie ma. Choć z kolei niektórzy canonierzy zaobserwowali kłopoty z utrzymaniem body po przesiadce na 5Dmk2 lub 5Dmk3. Dlaczego niby to ma wystepowac dla body FX, a dla DX nie? To nielogiczne.
Rafał chciał potwierdzenia hipotezy, że to może kwestia tego co się dzieje przy podniesieniu lustra, a dokładniej - przy popychaczu przysłony. Ja wtedy nie wiedziałem jeszcze filmu na blogu fatmana. Ale sądze, że to nie kwestia popychacza - on w końcu był filmowany przy odpiętym obiektywie, a w praktyce to przeciez sie opiera o coś w obiektywie.
Natomiast kwestia drgań aparatu przez złe wytłumienie (ruchu lustra?) - jest mozliwa, ale .... dlaczego? Wszystkie inne podobne modele tego nie mają.
Sam nie wiek co jest grane - potrafię sobie znaleźć argumenty za i przeciw w kazdej z teorii.
Chciałem polemizowac dłużej sam z sobąale .. może to wystarczy. Zaraz będe musiał liczyć głosy na zdjęcia na kalendarz nikoniarzy, jutro mam sesję foto itd itd.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami