Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Sens mikroregulacji

Pytanie może i bez sensu, ale. Czytałem na stronie nikon service artykuł o mikoregulacji AF. I tam pada takie zdanie, że generalnie nie służy ona do rozwiązywania problemów z AF. Najlepiej wysyłać szkło ( jeśli problem dotyczy tylko jednego szkła) do serwisu, a jeśli dotyczy każdego szkła, to wysłać body do serwisu. Używam d 7000 z sigmą 17 - 50 z mikroregulacją i według mnie to się sprawdza. Ale czy to oznacza, że w serwisie, jest jakaś inna precyzyjniejsza metoda regulacji? dzięki i pozdrawiam.
    D 7000, sigma 17 - 50 2.8 OS HSM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucas79 Zobacz posta
    Pytanie może i bez sensu, ale. Czytałem na stronie nikon service artykuł o mikoregulacji AF. I tam pada takie zdanie, że generalnie nie służy ona do rozwiązywania problemów z AF. Najlepiej wysyłać szkło ( jeśli problem dotyczy tylko jednego szkła) do serwisu, a jeśli dotyczy każdego szkła, to wysłać body do serwisu. Używam d 7000 z sigmą 17 - 50 z mikroregulacją i według mnie to się sprawdza. Ale czy to oznacza, że w serwisie, jest jakaś inna precyzyjniejsza metoda regulacji? dzięki i pozdrawiam.
    Lepsze jest wrogiem dobrego. Jesteś zadowolony, to po co szukać problemów?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Ja myślę, że mogą występować: a) szeroko pojęte problemy z AF b) obiektywy z prawidłowo pracującym AF, ale skalibrowanym ciut inaczej niż posiadany obiektyw. Mikrokalibracja pozwala uniknąć wysyłania obiektywu do serwisu, gdy występuje b). Ale np. przy a) mikrokalibracja nie pomoże, gdy występuje np. błędna praca AF w pewnych zakresach ogniskowych lub przy pewnych odległościach od obiektu, a w innych działa poprawnie.
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adriansocho Zobacz posta
    Ale np. przy a) mikrokalibracja nie pomoże, gdy występuje np. błędna praca AF w pewnych zakresach ogniskowych lub przy pewnych odległościach od obiektu, a w innych działa poprawnie.
    Bardzo sluszna uwaga! Nie wiem jak realizuja mikrokalibracje inni producenci. Nikon ma regulacje dotyczaca calego obiektywu zoom dla wszystkich zakresow ogniskowych za jednym zamachem. Olympus ma to zrealizowane w ten sposob, ze mozna to regulowac dla pozycji Wide i Tele a posrednie ogniskowe sa liniowo usredniane co do korekty. Mozna nawet zdefinowac cala macierz kalibracji tzn. dla kazdego punktu ustawiania ostrosci osobna korekte! Chyba to juz przerost formy nad trescia, chyba ze ktos uwielbia zabawe.
    Ale nawet w Olympusach nie ma mozliwosci ustawienia korekt dla roznych odleglosci ostrzenia. Niestety gama problemow z AF jest bardzo bogata, najlepiej gdy wszystko dziala od reki
    Nigdy nie wiesz wszystkiego ...

Z5, adapter Viltrox EZ 6.0, Tamron 17-28 mm f/2.8 Di III RXD FE, Tamron 28-75 mm f/2.8 Di III RX FE, Tamron 70-180 mm f/2.8 Di III VXD FE, Viltrox AF 85 mm f/1.8 II FE

Domyślnie

Lustrzanki Canona maja możliwość regulacji dla położenia wide i tele.
    Ale i tak najbardziej rozbudowane są opcje w nowych Sigmach z USB-dock.

Domyślnie

Sens precyzyjnej korekty AF.

Chcę zrobić portret dziewczynie na max otwartej przysłonie (powiedzmy 1.2-1.4). Używając AF wiem, że aparat ustawi ostrość na rzęsach lub brwiach, ja natomiast chcę mieć ostre tylko źrenice. Wprowadzam odpowiednią korektę... i Voilà.

Jeśli natomiast pojawia się ewidentny FF lub BF przy wartości "0", wtedy wysyłamy tandem, body+obiektyw, do serwisu na kalibrację układu optycznego.
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

popi1612 było by ok jakby tam korygowali FF/BF na f/1.2-1.4 ale to robią na f/2.8
    dlatego tyle narzekania że po serwisie często zero zmian na leprze a bywa gorzej (BF zmienił się na FF lub odwrotnie< tak też bywa) ,
    mikroregulacja moim zdaniem to najlepsza opcja bo można samemu to zrobić zamiast zdawać się na łaskę serwisu ,
    jedynie gdy brakuje skali mikroregulacji serwis uważam za niezbędny a w innych wypadkach warto go unikać .

Domyślnie

Miałem kiedyś problem, kalibracja w serwisie pomogła.
    Odn.detekcji kontrastu: http://alphacorner.eu/index.php/co-t...astu-autofokus
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Mi się wydaje, że skoro producent wyposaża w mikroregulację dany aparat w zakres -20/+20, to mieści się to w normie dopuszczalnego błędu. I jeśli w tym zakresie jesteśmy w stanie sobie, z tym poradzić to jest wszystko ok.
    Natomiast sprawa ma się inaczej, gdy po mimo kalibracji (mikro), problemy i tak występują w różnych zakresach ogniskowych. Z drugiej strony mikrokalibracja skuteczniejsza jest ze szkłami stałoogniskowymi .
    D700 // S 24-70 2,8 // N 35 1.8 DX // SB700 //

Domyślnie

Po wielu udrękach AF w D7000 stwierdzam że mikroregulacja jest skuteczna i potrzerbna w tym modelu, ciekaw jestem jak bedzie w D7100 ale o tym przekonam sie w okolicach maja ciekawi mnie tylko fakt ze D7000 na LV ostzy idealnie a na optyce sie myli :/
    --<NIKON_MANIA>--

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów