Close

Strona 231 z 607 PierwszyPierwszy ... 131181221229230231232233241281331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 301 do 2 310 z 6065

Domyślnie

Absolutnie bez złośliwości ciekaw jestem czy było by dużo narzekań kolegi docxxx na D4 .
    DeSiedemSto

Uzależniony od dźwięku migawki

Domyślnie

Zadam laickie pytanie jak Wam się sprawuję AF w trybie AF-C i jakie według Was są najlepsze ustawienia do fotografowania dynamicznych scen przyrody, np ptaków. Pytam się ponieważ jeszcze nie miałem czasu samemu sprawdzić w plenerze.
    DeSiedemSto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    docxxx; może warto żebyś zatrzymał się w tym biegu i zastanowił PO CO TY TO ROBISZ?
    Nie dla piniedzy (za mało płacą, sprzęt który być może sprostałby Twoim oczekiwaniom za drogi), nie dla przyjemności, nie z pasji... więc dla czego ? Ty masz jakiś wyrok ?

Paweł, to nie o to chodzi. Wypowiedzi na forum spłycają kontekst wypowiedzi. Piszę jedynie te ważniejsze rzeczy, a nie powieść w odcinkach. Wam się wydaje, że ja narzekam, a ja jedynie wyrażam swoje zdanie. Chyba chcecie mieć opinię faceta, który w boju piszę o tym, czy puszka sprawdza się, czy nie. Chcecie, prawda?

Możemy to wręcz skategoryzować:

1. Puszka

2. Obiektywy

3. Wykonywana praca tymże sprzętem

4. Cel

5. Finanse

I teraz na podstawie tych pięciu zmiennych możemy poznać bardzo ciekawe opinie. Jedna uwaga, dla mnie nie wartościowe są takie, gdy w pkt. 3. wpiszecie hobby.

I tak dla Jacka_Z:

1. D800
    2. Nie pamiętam
    3. Portret <--- to jest bardzo ważne! Ja sport, Jacek portret, Paweł ptaszory itd.
    4. Zarobek?
    5. Nieograniczone

dla Pawła:
    1. D800
    2. Długie i drogie tele
    3. Ptaszory (dynamika)
    4. Tak
    5. Chyba to samo co u Jacka

Są też inne ciekawe osoby, jak stig, czy Fatman (przepraszam, że pominąłem pozostałych wartych zainteresowania), które mają swoje zdanie i warto się z nim zapoznać.

Ja:

1. D7100 + D300
    2. Tylko DX, średnie dystanse + TC
    3. Sport, sport, sport
    4. Tak/Nie
    5. Mógłbym sobie kupić D400, ale go nie ma, a na D4 nie mam kasy lub nie chcę jej wydawać. Wyleczylem się z "musze mieć najlepszy sprzet", bo nikt mi za to nie zapłaci. Co ciekawe, większość sprzętu kupiłem sobie, jak miałem dużo mniej kasy niż teraz. Wtedy miałem ciśnienie na 70-200 jak był na topie, na 17-55 itd. Teraz zastanowiłbym się 10 razy. Może dlatego, że już wiem, czego chcę?

Uff, trochę długi i nudny wywód, ale teraz rozumiecie? Jeśli przeszkadza Wam moje marudzenie, to ok. Nie obrażam się i nie muszę nic więcej pisać w kontekście tej puszki. Będziecie dalej czytać płacze nieszczęśliwych użytkowników, co mają plamy na matrycy, czy nie wiedzą jaki profil w puszce ustawić.
    A pamiętacie jak ja i Fatman pisalismy, że D7000 jest skopane? Ten głos został zakrzyczany przez tysiące "zadowolnych" pstrykaczy, ktorzy nie są profesjonalistami (ale nie muszę nimi być!) i nie wiedzą o czym piszą lub się po prostu nie znają. Wiem, wiem jak to brzmi, ale wolę przeczytać jedno zdanie Pawła czy Jacka niż 100 innych.

Kurcze, jak już się rozkręciłem to napiszę jeszcze na koniec, że już od dawna zauważyłem, że Ci lepsi, mądrzejsi albo coraz mniej się wypowiadają albo po prostu odchodzą stąd. Jest coraz większy napływ początkujących i ciężko wyłuskać coś ciekawego. Z drugiej strony, to zrozumiałe. Dzieje się tak wszędzie. Ci ambitniejsi przeskakują kolejne poziomy, a nic jest coraz mniej ludzi, ale bardziej wartościowych

Zapraszam do flejma

EDIT:
    O matko, już dawno nie napisałem tak długiej wiadomości!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    ps. Zapomniałem dopisać do wad D71000 baterię! To jest po prostu nie do przyjęcia, aby tak szybko siadały baterie w gripie i w body. Dno, po prostu dno. I nikt mnie tutaj nie przekona, ze to wina gripa.
    Owszem, to może być wina nieoryginalnego gripa. W D300 miałes firmowy. A gdybyś miał inny to byś mógł mieć to samo co masz w D7100, proszę: http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...highlight=d300
    o tym wspominają w wielu tematach, rzuciłem pierwszy link z brzegu.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-11-2013 o 12:09
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Kiedyś myślałem że grip to "wydmuszka" ze stykami i bateriami a niestety tak nie jest, gdzie w necie widziałem rozebranego gripa i tam jest jakaś elektronika co niestety może mieć duże znaczenie w działaniu z aparatem. Wielokrotnie na forum było , że nie oryginalne gripy ( chyba we wszystkich puszkach ) nie raz powodowały połykanie baterii... swoją drogą ceny oryginalnego jest kosmiczna :/

Ps. Swoja drogą może by tę debatę przenieść do odpowiedniego wątku dotyczącego samego D7100 (co Pan na to Panie Jacku ? )
    Ostatnio edytowane przez mamil_km ; 10-11-2013 o 12:34
    DeSiedemSto

Domyślnie

Pan Jacek przeniósł
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dzięki Jacku, Top67 się namęczył z testami, wypadało by uszanować jego pracę i nie zaśmiecać wątku
    DeSiedemSto

Domyślnie

Ja mam oryginalny grip od kilku miesięcy. Sprzęt działa bezproblemowo. Nie zauważyłem też wcześniejszego rozładowywania się baterii.
    D7100 + MB-D15, N10-24/3.5-4.5, N35/1.8, N17-55/2.8, N105/2.8, N70-200/4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamil_km Zobacz posta
    Absolutnie bez złośliwości ciekaw jestem czy było by dużo narzekań kolegi docxxx na D4 .
    Nie wiem, nie miałem tej puszki. Mialem za to D700 i bylem w szoku, jak AF zachowuje sie w ciemnicy (pisalem o tym). D300 po prostu nie lapal ostrosci. D700 zapierniczal.

A czemu nie mam D700? Bo nie chce przeskakiwac na FF. Szkoda mi kasy na kupno kolejnych szkieł (bo puszka to nie jedyny wydatek). Wole Wam ponarzekać Poza tym, robilem z ramką DX i to nie jest rozwiązanie. Bardzo niewygodne, nieprzewidywalne, no i robi się 6mpix, a ja bardzo czesto cropuję (tu jestem pełen podziwu dla 24mpix).

Domyślnie

No ale sprowadza się to do jednego:
    nie chcę wydawać na sprzęt zawodowy bo on na siebie nie zarobi, ale oczekuję że sprzęt amatorski który kupię będzie pracował tak samo jak ten zawodowy. A ponieważ tak jednak nie jest więc producent daje ciała bo buble wypuszcza.
    Najprostszym rozwiązaniem, byłaby wymiana pewnie jednego długiego zooma które używasz na trochę dłuższe ( albo jeśli masz szkło 2.8, to zabawa z TC20) i dokupienie do tego D700 zamiast D300 albo d7100.

To tak jak bym ja cały czas narzekał że D800 ma tylko 4fps... a AFS-400f2.8 ma tylko 400mm. Sam tak wybrałem a kosnekwencje wyboru czasem mnie ograniczają, czasem są zbawienne w skutkach.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Strona 231 z 607 PierwszyPierwszy ... 131181221229230231232233241281331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów