Close

Strona 62 z 193 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472112162 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 1929

Domyślnie

Moim zdaniem w wielu sytuacjach nawet ISO 1600 spełnia warunki dobrej jakości wydruku.
    Dlatego używam ISO Auto, nie boję się że aparat zbyt wysoko podbije czułość.
    Druga sprawa natury ogólnej...
    ...na ostatniej imprezie Sony "Kotlina Mocy" sporo drukowaliśmy w formacie 60x90.
    Okazuje się że przy tak dużym zdjęciu nie ma jakiejś zasadniczej różnicy w jakości (ostrość, kolor, kontrast)
    pomiędzy aparatem FF a RX10.
    Oczywiście nie mówię o chęci uzyskania malutkiej głębi ostrości...
    Jeżeli zaczniemy bardziej patrzeć na wydruki a mnie wpatrywać się w ekrany to okazuje się
    że musimy troszkę przewartościować poglądy na temat jakości zdjęć.
    W zeszłym roku drukowaliśmy z RX100 (JPEG prosto z aparatu) zdjęcia o dłuższym boku 120cm.
    Na ujęciu od pasa w górę było widać że modelka ma soczewki kontaktowe....

Na moim blogu jest dużo zdjęć z eRiXów nie dlatego że muszę je używać tylko dlatego że chcę.
    Po prostu gdy mam do wyboru nosić torbę foto czy nie... wolę nie

Domyślnie

w landszaftach, gdzie często wykorzystywana jest większa GO i jeśli nie ma bardzo agresywnej obróbki, naprawdę trudno rozróżnić zdjęcia z RX100 i D800 z sensownym szkłem. To co rzuca się w oczy na porównaniach ekranowych - czyli silniejsze ziarno na zdjęciach z RX100 nie ma żadnego znaczenia na wydruku. Zwłaszcza jeśli operujemy czułościami iso80-200.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Pawle, całkowicie się z Tobą zgadzam...
    ...tylko że dla wielu osób to herezja...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Ad.1 Chyba inaczej niż robisz się nie da (testuję aparat od kilku dni dopiero). Ale ciśnie się na usta pytanie - po co Ci to właściwie?
    Ad.2 Co Ci pasuje. Ja wyznaję zasadę, że manualną kontrolę na przysłoną warto mieć tylko wtedy, gdy jest to kreatywne (możesz zrobić zdjęcie o małej lub dużej głębi ostrości). Przy małej matrycy i dość ciemnym szkle jest to tylko okazjonalnie potrzebne, głównie przy zdjęciach z bardzo bliska).

Zielony w RX100 działa znacznie sensowniej niż w Nexach.
    1. Ja nie umiem robić zdjęć, zwłaszcza wieczorno - nocnych i myślę, że wybór nocnej sceny da mi lepszy efekt niż moja produkcja. Wspomagam się więc taką opcją
    2. No właśnie, już o tym kiedyś wspominałeś, że to P niby lepsze.

ISO mam auto ale w skali do 800.
    Landszafty... tu mam ogromny problem z przymykaniem przysłony, bo robi się bardzo ciemno. Więc jej nie przymykam i tak trochę jest bez sensu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tama Zobacz posta
    Landszafty... tu mam ogromny problem z przymykaniem przysłony, bo robi się bardzo ciemno. Więc jej nie przymykam i tak trochę jest bez sensu.
    Nic nie rozumiem. Pisałaś już kiedyś o tym, ale zignorowałem bo nie mam pojęcia o co może chodzić z tym "robi się bardzo ciemno". Tak to jest przy metanolu raczej...

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Skoro robi wieczorem zdjęcia to jest ciemno, a jak domknie to jest ciemniej. Solution -> statyw i długi czas

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Skoro robi wieczorem zdjęcia to jest ciemno, a jak domknie to jest ciemniej. Solution -> statyw i długi czas
    Dalej nic nie rozumiem, wybaczcie. Przecież nie robi w manualu.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Tak tylko domniemuję, że ma iso ileśtam i automatyka nie ustawi czasów rzędu 2 minut więc jest ciemno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Tak tylko domniemuję, że ma iso ileśtam i automatyka nie ustawi czasów rzędu 2 minut więc jest ciemno
    No ale jak jest tak ciemno, to co właściwie fotografujemy?

Domyślnie

Do 30s automat działa, więc musiało by być naprawdę ciemno.

Strona 62 z 193 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472112162 ... OstatniOstatni