Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Domyślnie Chłodzenie procesora

Mam takie szybkie pytanie. Czy chłodzenie pracujące na procesorze na podstawce LGA775 (Core Quad) będzie pasowało do procka na Socket 1150? Planuję modernizacje kompa i nie wiem, czy mam brać pod uwagę również wymianę chłodzenia. Chodzi o rozstaw otworów montażowych i sposób montażu. Bo wydajnościowo raczej nie będzie problemu.

Domyślnie

Zależy od tego, jakie masz chłodzenie i czy masz wszystko, co producent z nim dawał. Musisz sprawdzić na pudełku na jakie pasuje podstawki.

Domyślnie

Łołooł... A myślisz, że ja mam pudełko od tego? Poza tym, raczej nie będzie napisane na pudełku nic na temat 1150, nawet gdyby było zgodne, bo jak to chłodzenie kupowałem, taka podstawka jeszcze nie istniała. Moje pytanie było raczej natury praktycznej. W 775 wtyka się te niopki w otworki, one się tam zaryglowują (te niopki) i tyle. Jak to wygląda w 1150? Jak tak sobie patrzę na zdjęcia płyt głównych z LGA1150, to tam też są otworki, w które się coś wtyka. Pytanie, czy rozstaw jest taki sam i czy wysokość się zgodzi.

EDYTA:
    Są do kupienia coolery wielosocketowe, które pasują zarówno do 775, jak i do 1150. Więc podejrzewam, że mój też będzie pasował.

A tak przy okazji... Już nie będę kolejnego wątku zakładał. Jaka jest różnica między i7 4770, a 4770K, a 4771? Ten ostatni jest taktowany na 3.5 GHz. Czy ogóle są dostępne teraz procki bez wbudowanej karty graficznej, na której zupełnie mi nie zależy?
    Ostatnio edytowane przez Majek ; 27-10-2013 o 15:59

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    ...
    A tak przy okazji... Już nie będę kolejnego wątku zakładał. Jaka jest różnica między i7 4770, a 4770K, a 4771? Ten ostatni jest taktowany na 3.5 GHz. Czy ogóle są dostępne teraz procki bez wbudowanej karty graficznej, na której zupełnie mi nie zależy?

Poczytać, porównać, jest czas przy niedzieli: http://ark.intel.com/products/family/75023 .
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Czytałem, porównywałem i wychodzi, że 4770K wypada najgorzej (ma ciut większe taktowanie układu graficznego i chodzi na 3.5 GHz, ale nie wspiera tych wszystkich technologii wirtualizacyjnych). A wszyscy polecają z K i jest najdroższy. Dlatego pytam. Bo może lepiej się podkręca, czy coś?

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak jak mówisz, kręci się.

Ten Irisek jest ciekawy: http://ark.intel.com/products/76642/...up-to-3_90-GHz .
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Tak jak mówisz, kręci się.

Ten Irisek jest ciekawy: http://ark.intel.com/products/76642/...up-to-3_90-GHz .
    Ciekawy ale BGA i zapewnień niedostępny dla PC, przynajmniej na razie, pewnie Apple go wciśnie do nowego iMaca.

Domyślnie

Poza tym, raczej nie będzie napisane na pudełku nic na temat 1150, nawet gdyby było zgodne, bo jak to chłodzenie kupowałem, taka podstawka jeszcze nie istniała. Moje pytanie było raczej natury praktycznej. W 775 wtyka się te niopki w otworki, one się tam zaryglowują (te niopki) i tyle. Jak to wygląda w 1150? Jak tak sobie patrzę na zdjęcia płyt głównych z LGA1150, to tam też są otworki, w które się coś wtyka. Pytanie, czy rozstaw jest taki sam i czy wysokość się zgodzi.
    Dokladnie jak piszesz, montowanie chlodzenia wyglada tak samo, ale rozstaw tych otworow jest inny.
    Tak jak wspomniales, jak kupowales chlodzenie to 1150 jeszcze nie bylo w planach, wiec sadze, ze mozesz nie miec mocowania pod ten socket, co do pudelka to na 99,9% powinno byc napisane pod jaki socket to wepniesz.
    Pod nowy procesor i nowy zestaw zastanowil bym sie jednak nad dobrym coolerem, do znudzenia polecam Noctua.

Są do kupienia coolery wielosocketowe, które pasują zarówno do 775, jak i do 1150. Więc podejrzewam, że mój też będzie pasował.
    Jak napisalem wczesniej, sa takie coolery, wiekszosc na rynku, ale maja wymienne mocowanie pod dany socket

Domyślnie

A ciul... Niech Ci będzie ta Noctua... Niech stracę... Zamówiona.
    Podrążyłem jeszcze temat i faktycznie rozstawy otworów się zmieniały w kolejnych podstawkach.

Domyślnie

A ciul... Niech Ci będzie ta Noctua... Niech stracę... Zamówiona.
    Podrążyłem jeszcze temat i faktycznie rozstawy otworów się zmieniały w kolejnych podstawkach.
    Jeśli mnie pamięć nie myli to Noctua dostarcza za darmo w przyszłości mocowania do gniazd, których jeszcze nie było w momencie premiery ich coolerów. Nie wiem czy to jeszcze aktualne i obejmuje wszystkie modele ale warto o tym pomyśleć wcześniej.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów