Close

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 130

Domyślnie

nie że coś jest z nimi nie tak, tylko i wyłącznie wielkość i ergonomia zaczyna się od polecanych modeli D90/300, choć będą tacy którym nie przeszkadza ona w D7xxx, ale wszystko poniżej daruj sobie bo to będzie nieporozumienie
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

czyli to kwestia ergonomii. D300s to w sumie dość leciwa puszka. Czy te D 3100, 5100 lub 7000 nie dają np lepszego obrazka na wyskim ISO?
    NIKON...

Domyślnie

znaczy się jak wieksze to lepsze, bo jeśli chodzi o wyciągnięte guziki WB iso czy coś w ten deseń to oki ale nie widzę problemu w szybkimi zmianami w menu a jeśli chcesz coś bardzo szybko to masz guzik programowalny i już w D90 starsza matrycą i mniejsze użyteczne iso niż w D5100

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
    D610; T24-70 2.8; NISSIN-Di866 MKII x 2;

Rozmowny Awatar kazziz
    Miasto
    na longboardzie pod Wawelem.

Domyślnie

Jacku, mój imienniku, nie wiem, z jakiego miasta jesteś, ale postaraj się przejść do jakiegoś sklepu z elektroniką, poproś ładnie tamtejszego doradcę o wręczenie do łapek swych D3xxx, D5xxx, D90 i D7000/7100 a jak będą mieli to D300 jeszcze (chociaż to by musiał być cud albo aparat, który stoi od miesięcy na półce) i porównaj jak leżą w dłoni. To wszystko. Powiedz doradcy, że musisz przemyśleć i chodzi Ci tylko o ergonomię. Przyjrzyj się układowi klawiszy. Wróć do domu. Pomyśl nad tym. Możesz poczytać testy na DPReview, opinie Kena Rockwella, testy na Optycznych... ale najważniejsze, zeby tobie leżał dobrze w ręce.

co do różnicy w jakości obrazu między:
    a) D90 (D300s)/
    b) D7000 (D5100, D3200 - choć nowsza matryca to niemalże idealnie tak samo się zachowuje, minimalnie lepiej)/
    c) D7100 (D5200/5300)
    to każda kolejna generacja da Ci poprawę na wysokich ISO. Ale przepaści jak między D90 a D80 nie będzie.

jeszcze jeden edit:
    jakiego najwyższego ISO używasz w D70s tak, żeby obrazek był akceptowalny?
    Ostatnio edytowane przez kazziz ; 26-10-2013 o 21:03
    Jak się skupisz na robieniu zdjęć, to z reguły nie będziesz mieć problemów.
    Jak się skupisz na szukaniu problemów, to nie będziesz mieć ładnych zdjęć.

Mój aparat nie ma problemów z AF, nie chlapie olejem i nie sypie kurzem na matrycę.
    A teraz jest do tego mały, lekki i ma fajne stałki. E-M10!

Domyślnie

dokładnie tak, dać do łapy i samemu się przekonać.
    a wracając do ISO to nowsze konstrukcje D7xxx mają lepsze ISO niż D300, ale już nie zapewnią trwałości woła roboczego jak D300 oraz wygody trzymania w ręce. Co za coś, jeśli jakość D70 Ci wystarczała i tylko ISO brakowało to D300 spokojnie Ci go zapewni, ale seria D7xxx nie da Ci takiej frajdy wygody w "łapce" jak D300, nie mówiąc o trwałości i niezawodności...Po za tym ten model nie miał wpadek jak D7xxx.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Pamiętaj także o tym, że w D70 masz śrubokręt. Puszki D3xxx i D5xxx go nie posiadają więc 50mm będziesz musiał zakupić z własnym silnikiem - wersja AF-s prawie 2x droższa. D90 powinno Cię zadowolić w 100% i cena używki waha się od 1100 do 1400zł Jak masz więcej kasy, to możesz pomyśleć o D7000 lub D7100 one maja dodatkowo pomiar światła z manualnymi szkłami i mikrokalibrację w menu. Ja akurat mam małe dłonie i krótkie paluszki i profil D7xxx w 100% mi odpowiada.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kazziz Zobacz posta

jakiego najwyższego ISO używasz w D70s tak, żeby obrazek był akceptowalny?
    Używam 1600 czyli max - z konieczności, tak naprawdę to akceptowalne dla mne jest 600 - 800. Owszem da się to jakoś doprowadzic do porządku, ale pod warunkiem że dobrze naświetlę w RAwach (a jednocześnie nie prześwietlę i nie poruszę). Myślę że będę zadowolony, jesli 3200 w nowej puszce będzie takie jak 1600 w D70s. Natomiast szczytem szczęscia byłoby ISO 6400, ale to chyba w puszkach typu D700 itp.
    Mieszkam w Warszawie więc to organoleptyczne badanie jak najbardziej możliwe, ale najpierw chciałem zbadać temat, bo kiedy się tym ostanio interesowałem to D300 było na topie.

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Pamiętaj także o tym, że w D70 masz śrubokręt. Puszki D3xxx i D5xxx go nie posiadają więc 50mm będziesz musiał zakupić z własnym silnikiemTm.
    To cenna uwaga. Zapomniałem o tym.

Wół roboczy - owszem, ale czy dla moich turystycznych potrzeb? Musze to przemysleć, różnica w cenie może być spora, więc musze to wziąść pod uwage czy nie lepiej coś z szklarni dokupić a za to puszkę z niższej pułki wziąść. Tym bardziej że tak jak piszecie w tańszych puszkach ( a jednoczesnie nowszych )ISo jest lepsze niż w nieco droższych ale starszych.
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 26-10-2013 o 22:28
    NIKON...

Domyślnie

poczytaj to: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=230672 Porównanie D600 do D7100 przy wysokim ISO D7000 nie będzie dużo gorszy od D7100 i D600. D300 na ISO 6400 za bardzo nie poszalejesz bo ma większe szumy niż D90. Jedyne co przemawia za D300 to wykonanie - puszka do pracy i niezawodny AF. Jeżeli nie robisz w sporcie, to D7k będzie jak znalazł, ewentualnie jak pisałem także D90, ale nie na ISO 6400.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Czyli biorąc pod uwagę aparat w granicach 2000 PLN to D90, a jak do 4000 PLN to D7100 lub D300s mi wychodzi. Zgodzicie się z tym?
    NIKON...

Domyślnie

A D7000 za ok. 2600 już skreśliłeś?

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów