nie że coś jest z nimi nie tak, tylko i wyłącznie wielkość i ergonomia zaczyna się od polecanych modeli D90/300, choć będą tacy którym nie przeszkadza ona w D7xxx, ale wszystko poniżej daruj sobie bo to będzie nieporozumienie
Szukaj
czyli to kwestia ergonomii. D300s to w sumie dość leciwa puszka. Czy te D 3100, 5100 lub 7000 nie dają np lepszego obrazka na wyskim ISO?
NIKON...
znaczy się jak wieksze to lepsze, bo jeśli chodzi o wyciągnięte guziki WB iso czy coś w ten deseń to oki ale nie widzę problemu w szybkimi zmianami w menu a jeśli chcesz coś bardzo szybko to masz guzik programowalny i już w D90 starsza matrycą i mniejsze użyteczne iso niż w D5100
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
D610; T24-70 2.8; NISSIN-Di866 MKII x 2;
Jacku, mój imienniku, nie wiem, z jakiego miasta jesteś, ale postaraj się przejść do jakiegoś sklepu z elektroniką, poproś ładnie tamtejszego doradcę o wręczenie do łapek swych D3xxx, D5xxx, D90 i D7000/7100 a jak będą mieli to D300 jeszcze (chociaż to by musiał być cud albo aparat, który stoi od miesięcy na półce) i porównaj jak leżą w dłoni. To wszystko. Powiedz doradcy, że musisz przemyśleć i chodzi Ci tylko o ergonomię. Przyjrzyj się układowi klawiszy. Wróć do domu. Pomyśl nad tym. Możesz poczytać testy na DPReview, opinie Kena Rockwella, testy na Optycznych... ale najważniejsze, zeby tobie leżał dobrze w ręce.
co do różnicy w jakości obrazu między:
a) D90 (D300s)/
b) D7000 (D5100, D3200 - choć nowsza matryca to niemalże idealnie tak samo się zachowuje, minimalnie lepiej)/
c) D7100 (D5200/5300)
to każda kolejna generacja da Ci poprawę na wysokich ISO. Ale przepaści jak między D90 a D80 nie będzie.
jeszcze jeden edit:
jakiego najwyższego ISO używasz w D70s tak, żeby obrazek był akceptowalny?
Ostatnio edytowane przez kazziz ; 26-10-2013 o 21:03
Jak się skupisz na robieniu zdjęć, to z reguły nie będziesz mieć problemów.
Jak się skupisz na szukaniu problemów, to nie będziesz mieć ładnych zdjęć.
Mój aparat nie ma problemów z AF, nie chlapie olejem i nie sypie kurzem na matrycę.
A teraz jest do tego mały, lekki i ma fajne stałki. E-M10!
dokładnie tak, dać do łapy i samemu się przekonać.
a wracając do ISO to nowsze konstrukcje D7xxx mają lepsze ISO niż D300, ale już nie zapewnią trwałości woła roboczego jak D300 oraz wygody trzymania w ręce. Co za coś, jeśli jakość D70 Ci wystarczała i tylko ISO brakowało to D300 spokojnie Ci go zapewni, ale seria D7xxx nie da Ci takiej frajdy wygody w "łapce" jak D300, nie mówiąc o trwałości i niezawodności...Po za tym ten model nie miał wpadek jak D7xxx.
Pamiętaj także o tym, że w D70 masz śrubokręt. Puszki D3xxx i D5xxx go nie posiadają więc 50mm będziesz musiał zakupić z własnym silnikiem - wersja AF-s prawie 2x droższa. D90 powinno Cię zadowolić w 100% i cena używki waha się od 1100 do 1400zł Jak masz więcej kasy, to możesz pomyśleć o D7000 lub D7100 one maja dodatkowo pomiar światła z manualnymi szkłami i mikrokalibrację w menu. Ja akurat mam małe dłonie i krótkie paluszki i profil D7xxx w 100% mi odpowiada.
Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.
Używam 1600 czyli max - z konieczności, tak naprawdę to akceptowalne dla mne jest 600 - 800. Owszem da się to jakoś doprowadzic do porządku, ale pod warunkiem że dobrze naświetlę w RAwach (a jednocześnie nie prześwietlę i nie poruszę). Myślę że będę zadowolony, jesli 3200 w nowej puszce będzie takie jak 1600 w D70s. Natomiast szczytem szczęscia byłoby ISO 6400, ale to chyba w puszkach typu D700 itp.
Mieszkam w Warszawie więc to organoleptyczne badanie jak najbardziej możliwe, ale najpierw chciałem zbadać temat, bo kiedy się tym ostanio interesowałem to D300 było na topie.
To cenna uwaga. Zapomniałem o tym.
Wół roboczy - owszem, ale czy dla moich turystycznych potrzeb? Musze to przemysleć, różnica w cenie może być spora, więc musze to wziąść pod uwage czy nie lepiej coś z szklarni dokupić a za to puszkę z niższej pułki wziąść. Tym bardziej że tak jak piszecie w tańszych puszkach ( a jednoczesnie nowszych )ISo jest lepsze niż w nieco droższych ale starszych.
Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 26-10-2013 o 22:28
NIKON...
poczytaj to: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=230672 Porównanie D600 do D7100 przy wysokim ISO D7000 nie będzie dużo gorszy od D7100 i D600. D300 na ISO 6400 za bardzo nie poszalejesz bo ma większe szumy niż D90. Jedyne co przemawia za D300 to wykonanie - puszka do pracy i niezawodny AF. Jeżeli nie robisz w sporcie, to D7k będzie jak znalazł, ewentualnie jak pisałem także D90, ale nie na ISO 6400.
Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.
Czyli biorąc pod uwagę aparat w granicach 2000 PLN to D90, a jak do 4000 PLN to D7100 lub D300s mi wychodzi. Zgodzicie się z tym?
NIKON...
Skontaktuj się z nami