Szukaj
Pstrykanie na spontanie portretów raczej dobrze wyjść nie może albo udaje się rzadko.
Ogólnie mina na tym zdjęciu modelki jakaś taka no odstrasza mnie od oglądania :P włosy na głowie to przydało by się zaczesać przed zrobieniem zdjęcia. Tło - lepiej było w tle złapać dalszą część boiska z bramką niż budynek.
Twarz jakoś tak niby prawie po środku ale nie do końca i w jakimś mocnym punkcie też nie jest. Jakoś mi wzrok błądzi po tym zdjęciu szukając czegoś takiego (mocnego punktu)
Co do obróbki 2 i 3 ........................................... masakra przeciągnięte na maxa suwaczkami bez sensu katastrofa.
Chcesz poćwiczyć znajdź jakąś koleżankę idź w plener i poćwicz robienie zdjęć na spokojnie gdzie będziesz miał czas a nie na szybko pyk i już gotowe. Zobacz inne zdjęcia na forum poczytaj komentarze. I zanim zrobisz zdjęcia miej w głowie przynajmniej zarys tego zdjęcia co jak ma wyglądać poza fryzura itd.
Nikon D5100 |Nikon D7100 | N18-105| N35 |Nikkor 70-200 f/2.8 Grey | N55-300|Sigma 17-50 | N SB-700 |YN-560 II| revuenon 135mm f/2.8 | Velbon DF60 | RF603II
a czy jest ostre i dobry wb ? czy technicznie jest dostatecznie dobre ? czy czeka mnie długa droga ...
Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale to nie jest zdjęcie beauty czy fashion, a portret dziewczyny, która właśnie skończyła mecz w piłkę nożną... Nie ma on pokazać ładnej fryzury, pięknego makijażu i wyćwiczonej pozy, a zmęczoną osobę po przegranym meczu...
Mylisz portret z lalkami malowanymi w PS-ie.
Obróbka - tragiczna.
Ostrość - raczej ok, choć można się pokusić o stwierdzenie, że za bardzo wyostrzone.
WB - chyba ok.
Kadr - słaby. Masa wolnego miejsca a postać mocno ucięta. Mocne słońce od tyły raczej wymaga lekkiego doświetlenie twarzy np. lampą.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Nikon D5100 |Nikon D7100 | N18-105| N35 |Nikkor 70-200 f/2.8 Grey | N55-300|Sigma 17-50 | N SB-700 |YN-560 II| revuenon 135mm f/2.8 | Velbon DF60 | RF603II
Acha.... więc portret kierowcy rajdowego musi być w dziale Motoryzacja, leśniczego w dziale Przyroda, fotoreportera w dziale reportaż, architekta w dziale architektura, a filmowca w dziale film ??
W takim razie trzeba dodać masą nowych działów, aby móc w odpowiednich umieszczać zdjęcia przedstawiające ludzi różnych zawodów...
Widać nie masz zielonego pojęcia co oznacza słowo portret.
Dla uzupełnienia:
wg. Słownika języka polskiego PWN:
portret:
1. «dzieło sztuki plastycznej, przedstawiające określoną osobę albo grupę osób z zachowaniem podobieństwa»
2. «fotografia przedstawiająca twarz jakiejś osoby»
3. «charakterystyka, opis jakiejś postaci w utworze literackim lub filmie»
W fotografii jest jeszcze więcej tych punktów.
Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 26-10-2013 o 22:56
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Odpuść sobie taką obrobkę w portretach... Masakra.
pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei
Skontaktuj się z nami