Close

Strona 175 z 293 PierwszyPierwszy ... 75125165173174175176177185225275 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 741 do 1 750 z 2925
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Nowe Miasto Lubawskie

Domyślnie

Witam.
    Mam pytanko, bo zastanawiam się nad kupnem puszki D600 lub D610. Jeśli chodzi o kasę to mam sumę na D610, tylko pytanko do użytkowników D600 - jak to jest z tym niby kurzeniem matrycy? Czy jest to mocno uciążliwe (o ile takie występuje), robię głównie zdjęcia portretowe. Kwestia cichych zdjęć seryjnych w ogóle nie ma dla mnie znaczenia. Podobno poprawili balans bieli (choć ile dobrze kojarzę to ogólnie puchy z WB przy świetle żarowym się gubią) z drugiej strony robię i tak nefy więc bez większego znaczenia. Wymienili podobno migawkę - o ile to prawda - i to mnie trochę postawiło w sytuacji gdzie nie wiem właśnie co wybrać ? Z góry dzięki za info
    D600 + MB-D14 + szkiełka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adinml Zobacz posta
    Witam.
    Mam pytanko, bo zastanawiam się nad kupnem puszki D600 lub D610. Jeśli chodzi o kasę to mam sumę na D610, tylko pytanko do użytkowników D600 - jak to jest z tym niby kurzeniem matrycy? Czy jest to mocno uciążliwe (o ile takie występuje), robię głównie zdjęcia portretowe. Kwestia cichych zdjęć seryjnych w ogóle nie ma dla mnie znaczenia. Podobno poprawili balans bieli (choć ile dobrze kojarzę to ogólnie puchy z WB przy świetle żarowym się gubią) z drugiej strony robię i tak nefy więc bez większego znaczenia. Wymienili podobno migawkę - o ile to prawda - i to mnie trochę postawiło w sytuacji gdzie nie wiem właśnie co wybrać ? Z góry dzięki za info
    Portrety robi się na małych przysłonach. Kurz nawet jak jest, to go nie widać. Możesz brać D600.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Oszczędny w słowach
    Miasto
    woj. Lubelskie

Domyślnie

Ja ostatnio kupile wreszcie gruche podmuchalem i jest czysto. Ja tez sie oczytalem o tym kurzu ale mi to wcale nie przeszkadza. Raz na jakis czs dmuchne i jest gitara

Domyślnie

U mnie pojawił się problem z Af, a konkretnie back focus, przed wysyłką sprawdziłem pierwszy raz czy nie ma syfu na matrycy, bo jak już wysyłam to niech wyczyszczą. 4500 klapnięć raz dmuchałem gruchą. Brak jakiegokolwiek zabrudzenia na matrycy, a robiłem zdjęcia w różnych miejscach, aparat był wiele razy zakurzony z zewnątrz a obiektywy też często zmieniam. Zobaczymy co zrobią z AF.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Nowe Miasto Lubawskie

Domyślnie

No i stało się. Zamówiłem D600. Jak to mówią "lepsze wrogiem dobrego" Jak nawet będzie kurzył to zamówiłem też gruszkę a w D610 nie wiadomo co tam będzie nie tak he he
    D600 + MB-D14 + szkiełka

Domyślnie

Witam.
    Robię głównie portrety, kupiłem d600 i dopiero dowiedziałem przez lament na forum, głównie od osób które nie mają tej puszki. Fakt kurz występuje, ale tak jak pisałem, gdybym o nim nie przeczytał to pewnie sam bym się nie dowiedzial. Matryce idzie przedmuchac gruszka, także to nie problem. Wb jest dobre w tym aparacie, tym bardziej nie będziesz miał problemów jeśli robisz RAW . Af przy portrecie aż za dobry jeśli lubisz portret to zauwazysz wysmienitosc matrycy . Sam zdecyduj co kupić bo oba aparaty są prawie identyczne, jak Ci nie przeszkadza "afera kurzowa" i wolisz robić bardziej zdjęcia niż dramatyzowac na forum, bierz d600 zaoazczedziszsz parę groszy jeżeli lubisz narzekać na coś co nie ma większego znaczenia i żeby tego uniknąć bierz 610 osobiście wziąłbym d600 a resztę pieniążków zostawił w bonusie na jakiś wyjazd, przyszłe wakacje

Domyślnie

No i stało się. Zamówiłem D600. Jak to mówią "lepsze wrogiem dobrego" Jak nawet będzie kurzył to zamówiłem też gruszkę a w D610 nie wiadomo co tam będzie nie tak he he
    Będziesz zadowolony. Jak już się pobawisz to opisz swoje pierwsze wrażenia.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

W tym samym momencie pisaliśmy wiadomość. Będziesz zadowolony

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Sosnow/Tilburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Robię głównie portrety, kupiłem d600 i dopiero dowiedziałem przez lament na forum, głównie od osób które nie mają tej puszki.....jeżeli lubisz narzekać na coś co nie ma większego znaczenia i żeby tego uniknąć bierz 610
    Ty masz juz ten tekst zapisany na stałe w notatniku i tu wklejasz regularnie każdego dnia czy jak?
    Co do reszty wypowiedzi się zgodzę, jeżeli wykonujesz głównie zdjęcia portretowe to kurz nie jest uciążliwy wogóle, jeśli natomiast lubisz popstrykać krajobrazy lub co gorsza jakieś video wówczas musisz się liczyć z częstym czyszczeniem matrycy choć i z tym da się żyć, tu sam musisz zdecydować czy warto dopłacać do D610. Po zakupie sprawdź jeszcze AF, czy dobrze trafia szczególnie przy kilkumetrowych odległościach ostrzenia, kilka osób (jak choćby kolego pare postów wyżej) sygnalizowało ten problem i lepiej sprawdzić zaraz po zakupie z jakimiś jasnymi szkłami i odesłać aparat w razie problemów, niż później męczyć się z serwisem Nikona.

Jak nie masz pecha....będziesz zadowolony
    D600,D80 + kilka szkieł

Strona 175 z 293 PierwszyPierwszy ... 75125165173174175176177185225275 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów