Zdjęcie nr 3 czas 1/50, prawdopodobnie poruszone, zdjęcie nr 4, ostrość na komodzie - sprawdź, gdzie aparat ostrzył.
Szukaj
Zdjęcie nr 3 czas 1/50, prawdopodobnie poruszone, zdjęcie nr 4, ostrość na komodzie - sprawdź, gdzie aparat ostrzył.
Moim zdaniem w body występuje niewielki BF, widać to na zdjęciach tablicy zarówno z N35 i Sigmy, nie jest to duże przesunięcie bo obiekt mieści się w GO ale jest na jej początku.
Jeśli chodzi o samą ostrość to zwiększ w opcjach przetwarzania obrazu wyostrzanie na +6, obecnie masz na +4.
NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,
Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 24-10-2013 o 16:37 Powód: scalanie
Miałem doświadczenie z serwisem Nikona trzykrotnie, tyle razy wysyłałem D5000 do kalibracji z powodu BF.
Po pierwszej kalibracji FF, to samo po drugiej i trzeciej, z BF-u zrobili FF i ciągle twierdzili że jest dobrze.
Nie widzę zdjęcia z Sigmy 17-35 tylko z 17-50.
Zdjęcie na przysłonie f/7,1 czyli dość domkniętej, pomimo większej GO widoczny jest BF.
Na zdjęciu N35 również jest widoczny BF.
Tak wyglądało u mnie po kalibracji, D5000 + N35
Za serwisem Nikona po raz n-ty:
Do testów AF najlepiej wykonywać zdjęcia na przysłonie f/5.6 (bardzo jasne obiektywy, nie sa testowane na w pełni otwartej przysłonie) tak, aby można było w pelni ocenić rozkład pola głębi ostrości. AF najlepiej ustawić jako AF-S i wybrać pojedynczy wybór pola ostrości, ustawiając jednocześnie jako aktywne środkowe pole AF.
Nikon
Nie po to się kupuje jasne szkło aby go domykać do f/5,6.
Obiektyw ze światłem 1.8 domknięty do f/5.6 nie jest już taki jasny, znacznie zwiększa się GO i maskuje wady obiektywu i korpusu, chyba serwisowi Nikon chodzi tylko o to aby im nie zawracać głowy.
Zamieszczone moje zdjęcie wykonane jest na przysłonie F/2, ostrość jest przed obiektem, z małą GO nie dało się tym tandemem robić zdjęć.
Łatwiej wyłapać problem FF/BF na otwartym w pełni obiektywem, niż przymkniętym. Przy przesłonie 5,6 serwis pewnie odrzuca 70% wysłanych szkieł twierdząc, że jest ok.
D700+Grip
N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700
D5200+18-55
Czyli dla serwisu idealnym sposobem na wyeliminowanie BF / FF jest domknięcie przysłony... Matko...
Robiłeś zdjęcia i byłeś szczęśliwy, później wszedłeś na forum nikona poczytałeś o tym jak inni powiększają każdą fotkę x100 i twój świat się zawalił![]()
D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /
Ciekawe, bo ja dostałem taką odpowiedź z serwisu nikona:
Szanowny Panie
Dziękujemy za aktualizację zgłoszenia.
Proszę wybrać najmniejszą odległość od tablicy, jaka pozwoli tylko na złapanie ostrości przez dany obiektyw. Prosze zrobić zdjęcia na przysłonach f/1.8, 2.8, 4.0 i 5.6.
Jeżeli ta odpowiedź jest niewystarczająca lub są inne pytania, prosimy o ponowny kontakt z działem Wsparcie Techniczne.
Z poważaniem
Bartlomiej M
Europejskie Centrum Wsparcia Technicznego Nikon
www.europe-nikon.com/support
Pozdrawiam!
Skontaktuj się z nami