Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Domyślnie

Będę starał się łapać ostrość tylko środkowym punktem, i przekadrowywać. - tylko kurde to trwa wieki.

PS. Czy to działa na zasadzie podciągnięcia kontrastu?

"Moim zdaniem w body występuje niewielki BF, widać to na zdjęciach tablicy zarówno z N35 i Sigmy, nie jest to duże przesunięcie bo obiekt mieści się w GO ale jest na jej początku.
    Jeśli chodzi o samą ostrość to zwiększ w opcjach przetwarzania obrazu wyostrzanie na +6, obecnie masz na +4."

Domyślnie

Powiem Ci tak, mój korpus także wykazuje pewne niedoskonałości a szczególnie z 18-105 czasami ostrość wypada zupełnie w kosmosie a czasami jest ok. Porównaj sobie te same kadry na lv i przez wizjer czy jest różnica no i uzżywaj tylko środkowego punktu bo reszta jest bardzo losowa.
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Nie po to się kupuje jasne szkło aby go domykać do f/5,6.
    Obiektyw ze światłem 1.8 domknięty do f/5.6 nie jest już taki jasny, znacznie zwiększa się GO i maskuje wady obiektywu i korpusu, chyba serwisowi Nikon chodzi tylko o to aby im nie zawracać głowy.
    Niezłe.
    A tak poważniej to raczej Nikonowi chodziło o... "ocenę rozkładu pola głębi ostrości". Co by to nie znaczyło...

Cytat Zamieszczone przez limal Zobacz posta
    Ciekawe, bo ja dostałem taką odpowiedź z serwisu nikona:

[...] Proszę wybrać najmniejszą odległość od tablicy, jaka pozwoli tylko na złapanie ostrości przez dany obiektyw. Prosze zrobić zdjęcia na przysłonach f/1.8, 2.8, 4.0 i 5.6.
    Widać, że każdemu coś innego "zalecają"...
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 26-10-2013 o 13:54
    Nikon

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów