Close

Strona 211 z 607 PierwszyPierwszy ... 111161201209210211212213221261311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 101 do 2 110 z 6065

Domyślnie

No dobra, miałem nie, ale mam słabość do Jacka

Ja nie używam AF-ON. Chyba nawet nigdy go nie użyłem (oprócz testów i ciekawości). W menu interesują mnie jedynie 3 rzeczy, choć znam resztę bardzo dobrze. Priorytetu ostrości używam zawsze, bo nie chce mi sie wybierac z 500 klatek. Robie tego za duzo w tygodniu, aby bawic sie co chwilę. Ma być ostro, ciekawie... no i szybko, bo zdarza sie 10 meczow obrabiac + 10 innych rzeczy na glowie.

Nie wiem ile razy juz to pisalem, ale D7100 kupilem ze wzgledu na ISO i video. Od pierwszego uzycia pomyslalem "to jest to!". Bylo mi to bardzo potrzebne. Mam GoPro, kamere, ale potrzebowalem miec cos "na juz". No nic, trzeba bedzie D7100 zabierac jedynie na sparingi, a D300 na mecze. Nie wiem tylko jak ja przezyje ISO 3200 na D300 i raptem 12mpix. Jak zyc Panie Jacku, jak zyc?
    Ostatnio edytowane przez docxxx ; 20-10-2013 o 22:07

Domyślnie

Jak na robiącego tyle reporterki to dziwne, że nie używasz puiszki w sposób jaki robią to fotoreporterzy. Bo, że ja mam inne nawyki to nic - ja siedzę w innej fotografii.
    Robiąc tyle imprez powinieneś móc sobie pozwolić na sprzęt z wyższej półki. Może skoro ceny teleobiektywów są duże - wystarczy ci przejściowo crop z D3s (tylko używka, wiem) - tylko 5 Mpx lub z D4 (prawie 7 Mpx).
    Generalnie przesiadanie się na niższy model jest wk...., sam tego doświadczyłem zmieniając .. samochód ale i teraz zastanawiam się nad kupnem ... D5300 do studia. O tyle chyba się da tym robić, że tam będzie używane tylko w manualu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacku, wcześniej napisałem że:

Ja pracuję na DX i mam problem, bo nie ma puchy dla reportera. FF mnie nie interesuje ze względu na koszta. Nie ma co być hipokrytą. D3s/4 to koszt nie tylko samej puszki, ale i obiektywów. Ja za kilka tysięcy mam 300/2,8 (70-200 na DX). Za to samo na FF musialbym zaplacic kilka razy wiecej. Po co, skoro to się w moim przypadku nie zwroci. Już kiedyś miałem korbę na D800 + 300/2,8 VR II. Praktycznie już kupowałem, ale zadałem sobie jedno pytanie: "Czy jeśli biorę X zł za zdjęcie, to ktoś mi zapłaci 4 x X, bo te cztery razy wiecej wydałem na sprzet?" Nie! I wlasnie wtedy sie wyleczylem.
    Akurat mam to szczęście, że fotografia nie jest moim podstawowym i jedynym źródłem utrzymania. A czemu "szczęście"? Bo mógłbym Wam poopowiadać kilka ciekawych historii ze świata sportu, nie tylko lokalnego, gdzie zawodnik z kontraktem 5 mln złotych powiedział "za sesję zdjęciową mogę zapłacić maks 100 zł" lub mistrz kraju od kilku lat ma hasło przewodnie "podpisujemy umowy, ale fotografom nie płacimy".

Tak wiec wole powiedziec "nie" niz nadstawiac dupy dla kilku groszy. Dlatego tez nie kupuje sprzetu z wyzszej polki, bo to dla mnie bez sensu.

Domyślnie

Przynamniej tutaj w kwestii podejścia do całokształtu zachowałeś zdrowy rozsądek i nie dałeś się zbałamucić. A D7100 nie taki znów straszny jak go malują, co zresztą sam wiesz.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alcatraz Zobacz posta
    Od każdej reguły znajdzie się wyjątek. Można też powiedzieć, że 30 letnie Mercedesy do dziś się nie psują... Generalnie jednak sprawa wygląda inaczej. Z każdej strony słychać, że N, C czy P mają olej na matrycy, kurzą się itp. Oczywiście pozostaje jeszcze próg wrażliwości - coś co dla mnie będzie "syfem" nie do zniesienia dla kogoś innego nie będzie stanowiło problemu.

No i nie wiem dlaczego nazywasz się pechowcem... chyba, że przez złośliwość
    Pamiętam taką czytankę z pierwszych klas podstawówki: trzech kolegów licytowało się kto na co chorował. Po kolei wymieniali choroby i schorzenia, które ich dotknęły. Tylko czwarty siedział z boku smutny, bo był zdrowy.
    Na tej samej zasadzie ja jestem pechowcem.

Domyślnie

a mi D7100 juz kilka razy sie zawiesil w roznych sytuacjach i przy roznych szkłach
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Domyślnie

Myślę, że pierwszym i podstawowym błędem było/jest myślenie, że D7100 jest następcą D300/s. Nikon nigdy nie postawił tych puszek w tym samym szeregu. Zrobili to ci, którzy zmienili D300/s na D7100 (oczywiście nie wszyscy), jak również ci, którzy kupując D7100 chcieli mieć body o klasę wyższe. Trochę na siłę i bez sensu, bo to, że Nikon nie wypuścił/wypuści następcy D300/s wcale nie oznacza, że D7100 ma go zastąpić .

moshica, zgadzam się z tym, że kontrola jakości leży i kwiczy...bardziej lub mniej świadomie ze strony producenta . Ale era pstryków z zasłoniętym dekielkiem obiektywem, narodziła się chyba wraz z wypuszczeniem na rynek D90, bo to wtedy zaczęły się testy i licytacja kto ma więcej hot/dead pixeli

Domyślnie

Mialo mnie nie byc, ale mam dostęp do neta Ja swojego wyboru nie nazywam błędem. Świadomie wybrałem te puszkę i jestem z niej (prawie) zadowolony. Zepsutą puszką to był D7000 i wiedzialem to juz po 15 minutach. I choc nie sluchaliscie mnie, i tak wyszlo na moje. A pamietacie wywody JK?!
    Wracajac do meritum. Moglem w ogole nie pisac na forum o swoich spostrzezeniach, ale uznalem, ze warto abyscie wiedzieli, ze belkot marketingowy to jedno, a praktyka to drugie. 95% uzytkownikow i tak robi zdjecia bateryjek i pisze pozniej, ze "a przeciez AF u mnie jest ok".

Domyślnie

Pisz pisz ja kupiłem d7100 z przekonaniem że af jest jak w d300/s tak wynikało z pierwszych opinii, nigdy d300/s w ręce nie miałem ale spodziewałem się bardzo dużo. AF d7100 jest celny i powtarzalny to dobra pucha ale czuć że czegoś w reporterce brakuje i troszkę się zawiodłem, choć od d90 nie ma co porównywać . Chciałbym kiedyś dorwać d300/s może wtedy potrafił bym to dokładniej określić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Mialo mnie nie byc, ale mam dostęp do neta Ja swojego wyboru nie nazywam błędem. Świadomie wybrałem te puszkę i jestem z niej (prawie) zadowolony. Zepsutą puszką to był D7000 i wiedzialem to juz po 15 minutach. I choc nie sluchaliscie mnie, i tak wyszlo na moje. A pamietacie wywody JK?!
    Wracajac do meritum. Moglem w ogole nie pisac na forum o swoich spostrzezeniach, ale uznalem, ze warto abyscie wiedzieli, ze belkot marketingowy to jedno, a praktyka to drugie. 95% uzytkownikow i tak robi zdjecia bateryjek i pisze pozniej, ze "a przeciez AF u mnie jest ok".
    Chcesz reporterskiej puszki, to kup sobie C7D. Ja tak zrobiłem i nie żałuje. To co ta puszka potrafi w serii to poezja 8 kl/s i tryb servo wprawiły mnie w zachwyt "myślałem że trzymam karabin maszynowy" a do tego wszystko ostre Nie wspominając jak pięknie wyprofilowana jest obudowa do ręki oraz wizjer 100%
    Nikon....No more ever

moje gnioty

Strona 211 z 607 PierwszyPierwszy ... 111161201209210211212213221261311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów