Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie blokada ostrości AE-L/AF-L

Witam!
    Czy możliwe jest w systemie Nikona ustawienie nastepujacej funkcji:
    Przycisniecie przycisku (niekoniecznie AE-L/AF-L) powoduje zmierzenie i zablokowanie ostrosci wedlug aktualnej reguly pomiaru.
    Po zwolnieniu przycisku ostrosc pozstaje zablokowana do momentu wykonania zdjecia, albo do ponownego nacisniecia przycisku lub do uplywu czasu czuwania.
    Bylaby to funkcja analogiczna do f4 z menu ustawien osobistych - blokada AE (wcisnieta) tylko dotyczaca AF.

Krotko mowiac - ustawianie i blokowanie AF innym przyciskiem niz spust migawki, ale tylko na jedno zdjecie.

Wie ktos, jak to zrobic?
    Nigdy nie wiesz wszystkiego ...

Z5, adapter Viltrox EZ 6.0, Tamron 17-28 mm f/2.8 Di III RXD FE, Tamron 28-75 mm f/2.8 Di III RX FE, Tamron 70-180 mm f/2.8 Di III VXD FE, Viltrox AF 85 mm f/1.8 II FE

Domyślnie

a jaki aparat?

Domyślnie

Wydaje mi się, że D7000 tego nie ma, ale myślę, że można operować przełącznikiem AF/M na korpusie (jeśli posiada) lub obiektywie.
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Domyślnie

Mam na mysli d7100, ale odnosi sie to tez ogolnie do calego systemu lustrzanek Nikona.

Opisze Wam sytacje. Fotografuje np. atak siatkarza lub blok. Ustawiam sobie i blokuje ostrosc na krawedzi siatki stojac za tylna linia boiska i czekam na starcie na siatce z przygotowana ostroscia. W momencie walki na siatce zwalniam migawke.

I juz.

Z5, adapter Viltrox EZ 6.0, Tamron 17-28 mm f/2.8 Di III RXD FE, Tamron 28-75 mm f/2.8 Di III RX FE, Tamron 70-180 mm f/2.8 Di III VXD FE, Viltrox AF 85 mm f/1.8 II FE

Domyślnie

A czemu po prostu nie nacisniesz spustu do polowy?

Domyślnie

Wejdź w menu pod przyciskiem INFO i tam usawiasz przycisk AE-L/AF-L. Ustaw AF-ON.
    Edit: a nie, źle zrozumiałem, tak to będzie ci AF działał tylko jak wciśniesz ten przycisk.
    Ostatnio edytowane przez skippy ; 20-10-2013 o 22:24

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skippy Zobacz posta
    Wejdź w menu pod przyciskiem INFO i tam usawiasz przycisk AE-L/AF-L. Ustaw AF-ON.
    Edit: a nie, źle zrozumiałem, tak to będzie ci AF działał tylko jak wciśniesz ten przycisk.
    Dobrze kombinujesz.

AF-ON pod guzik AE-L/AF-L, a wyzwalanie migawki na priorytet spustu i jest to o co pyta autor wątku.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    A czemu po prostu nie nacisniesz spustu do polowy?
    Bo musialbym go za dlugo trzymac wcisniety
    Chodzi, zeby pozbyc sie czasu potrzebnego na ustawienie ostrosci w momencie akcji i wycelowanego kadru, skoro wiem gdzie akcja nastapi.

Inny przyklad to wiraz na zuzlu, odbicie skoczka w dal z deski, finisz sprintu (linia mety) itd. itd.
    Cala masa przykladow ze sportu. Chyba ze AF w NIkonie jest na tyle szybki, ze nie zauwaze nawet zwloki, ktora chce w ten sposob zaoszczedzic?

Domyślnie

No ale czemu nie chcesz trzymac tego spustu do polowy? Czasami czekam i minutę, dwie, bo sytuacja tego wymaga.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    No ale czemu nie chcesz trzymac tego spustu do polowy? Czasami czekam i minutę, dwie, bo sytuacja tego wymaga.
    Nie sadzisz, ze prosciej wsisnac raz i miec to z glowy ???

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów