Close

Strona 1 z 19 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 185
    Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie Laptop na następne 5 lat

Po 5 latach mój stary wyjący hp DV5 wyzionął ducha. Potrzebuje laptop zaczniemy od kwoty do 3,5 tys. Więcej nie widzę sensu aby wydawać na bździoacha. Laptop w głównej mierze do selekcji zdjęć w bridge. Mielenie w CS6 z wybranymi akcjami. Obróbkę zdjęć uprawiam na stacjonarce. Dodatkowo tworzenie prezentacji oraz delikatna nie skomplikowana obróbka filmów i muzyki. Istotne to aby posiadał usb 3.0 ale teraz to chyba standard. W7 bo ostatnio u córki spoglądałem na nową 8 i aż się pociłem aby tam pogmerać. Na cel wybrałem
    1. Laptop DELL Inspiron 5521 i7 16GB FHD HD8730M Win7 Za dodatkowe sugestie będe niezmiernie wdzięczny

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeżeli ma być DELL, to celuj w tego: http://www.x-kom.pl/p/155509-noteboo...hp64x-fhd.html .
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Ja jestem fanem thikpadów (już trzeciego tyram);
    cena trochę wyższa, ale to są jedne z nielicznych laptopów, które po kilku latach można sprzedać..
    Komfort pracy bardzo wysoki; np. napisz sobie coś na takim x1 - od razu będziesz go chciał mieć.

Tylko musisz zdecydować czy chcesz przyzwoitą matrycę, ale mniejszy:
    http://www.kuzniewski.pl/k1004,lenov...kpad-x230.html
    czy większy i wydajniejszy:
    http://www.kuzniewski.pl/k175,lenovo...hinkpad-w.html
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

JAP cena zwala z nóg. Mam w pracy lenovo T61p i ten lapatok nie chce się zepsuć. Przede wszystkim wszech ogarniająca cisza gdy pracuje na nim jest bezcenna.
    Johanan ocenię go. A mam pytanie odnośnie Windowsa bo słyszałem wiele opini krytycznych na temat 8 ale słyszałem tez pozytywy że jednak szybkością przewyższa 7. A druga sprawa jak jest z postawieniem systemu w przypadku 8 czy to jest jakiś problem?

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    ...
    Johanan ocenię go. A mam pytanie odnośnie Windowsa bo słyszałem wiele opini krytycznych na temat 8 ale słyszałem tez pozytywy że jednak szybkością przewyższa 7. A druga sprawa jak jest z postawieniem systemu w przypadku 8 czy to jest jakiś problem?
    Różnic w szybkości działania 64. bitowych wersji w7 i w8 po prostu NIE MA, dlatego według mnie bierz ten system, który znasz, czyli w7, tym bardziej, że do tego zlinkowanego przeze mnie DELL-a, x-kom dorzuca instalacyjną płytkę z systemem.

W8 instaluje się tak samo prosto jak w7, ale jakoś nie mogę przekonać się do tego OS-a i korzystam nadal z w7 z serwispakiem, który działa po prostu wyśmienicie.

Na tym zlinkowanym DELL-u, bez problemu pogonisz obróbkę fotek, oczywiście po podpięciu monitora.
    Medice, cura te ipsum.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Na tym zlinkowanym DELL-u, bez problemu pogonisz obróbkę fotek, oczywiście po podpięciu monitora.
    Ja nie potrzebuje podpinać bo wszystkie sprawy związane z obróbką wykonuję na stacjonarce pięknie skalibrowanej. Tu bardziej potrzebuje woła roboczego przegrywanie zdjęć na dyski, wstępna selekcja, prezentacja i takie tam cuda.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    Ja nie potrzebuje podpinać bo wszystkie sprawy związane z obróbką wykonuję na stacjonarce pięknie skalibrowanej. Tu bardziej potrzebuje woła roboczego przegrywanie zdjęć na dyski, wstępna selekcja, prezentacja i takie tam cuda.
    Do czego byś nie używał, to czterordzeniowy procek na pewno się do tego przyda.

A i GPU nieułomek nie będzie Ci kulą u nogi.
    Medice, cura te ipsum.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Czyli w tej cenie i z moimi preferencjami to jedyna alternatywa?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Różnic w szybkości działania 64. bitowych wersji w7 i w8 po prostu NIE MA

Nie do końca, ja mam ultrabooka na którym W8.1 wstaje w 10 sekund po wyłączeniu.
    Co nie zmienia faktu że z początku byłem trochę zagubiony....

PS: mnie ktoś polecał lenovo z500 ale szukałem czegoś mniejszego.
    Ostatnio edytowane przez erro ; 30-09-2013 o 12:54

Domyślnie

ThinkPad x230/x220 to bardzo fajny, lekki, mobilny sprzęt. Cena moim zdaniem adekwatna.
    Seria W to też dobry sprzęt, ale już jako, ze to teoretycznie Worstation, to kosztuje swoje.
    Dla Ciebie dobre byłoby prawdopodobnie coś z t530 z wyświetlaczem 15.6. Cenowo jednak musiałbyś wyjść do 4.5k

Różnic w szybkości działania 64. bitowych wersji w7 i w8 po prostu NIE MA
    To akurat nie prawda. Zmieniono trochę mechanizmy zarządzania pamięcią, zmieniło się to jak system wykorzystuje dysk i parę innych spraw które wpływają na szybkość działania systemu, otwierania programów, etc. Przy SSD różnicy praktycznie nie widać, ale przy HDD już tak. Różnice widać też, jak się zainstaluje Win7 i Win8 na netbooku z 1 rdzeniowym atomem i 1 GB RAM. Tutaj przy takich samych ustawieniach, Win8 jest sporo lepszy niż Win7. W praktyce, na dobrym sprzęcie nie będzie większych różnic. Kupując sprzęt często dostajesz Windows7 + darmowe upgrade do Win8 ( jak kupowałem w kuźniewskim do firmy to tak było - trzeba było tylko napisać, że chce się laptopa z Win7 Pro ).
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 1 z 19 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów