Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie nikon d60 - pierwsze kroki

cześć!
    zaczynam swoją przygodę z fotografią i zaopatrzyłam się w nikona d60 z kitowym obiektywem. szczególnie zależy mi na zdjęciach z jak najmniejszą głębią ostrości przy zdjęciach całej sylwetki (coś w tym stylu: http://angelicablick.se/wp-content/u...09/image80.jpg). czy mogę prosić o rady i wskazówki?

Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Witaj .
    Dokup sobie N 35 f1,8 i będziesz się cieszył małą GO
    D700 // S 24-70 2,8 // N 35 1.8 DX // SB700 //

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tulla Zobacz posta
    cześć!
    zaczynam swoją przygodę z fotografią i zaopatrzyłam się w nikona d60 z kitowym obiektywem. szczególnie zależy mi na zdjęciach z jak najmniejszą głębią ostrości przy zdjęciach całej sylwetki (coś w tym stylu: http://angelicablick.se/wp-content/u...09/image80.jpg). czy mogę prosić o rady i wskazówki?
    1. Na przedstawionym zdjęciu GO wcale nie jest taka mała.
    2. Kup książkę o podstawach fotografii, albo poczytaj parę internetowych kursów, dowiesz się nie tylko nazw, ale też zrozumiesz co jest co i za co odpowiada.

Aktualnie zadajesz pytanie, na które odpowiedź jest w każdym najprostszym poradniku/kursie/książce o najbardziej podstawowych rzeczach związanych z fotografią.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

jak napisałam, dopiero zaczynam. więc raczej logiczne, że będę pytać o dosyć podstawowe rzeczy.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wielkopolska

Domyślnie

W ten sposób nie otrzymasz sensownych rad, a jedynie uwagi, żeby skorzystać z tego, co już milion razy zostało napisane.
    Na zachętę podrzucę Ci, że jak najmniejsza głębia ostrości zależy od :
    - czym bardziej otwarta przysłona, tym mniejsza głębia ostrości,
    - czym większa ogniskowa, tym mniejsza głębia ostrości,
    - czym bliżej fotografowanego obiektu, tym mniejsza głębia ostrości
    - czym większa matryca aparatu, tym mniejsza głębia ostrości.

Są kalkulatory głębi ostrości, gdzie podając parametry uzyskasz odpowiedź, odnośnie głębi ostrości.

Domyślnie

dziękuję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tulla Zobacz posta
    jak napisałam, dopiero zaczynam. więc raczej logiczne, że będę pytać o dosyć podstawowe rzeczy.
    Ja akurat mam ochotę trochę popisać.

1. Obiektyw, który dostałaś z aparatem został zaprojektowany, aby umożliwić robienie fotek (czyli dokumentowanie otoczenia) w możliwie wielu warunkach, a uzyskanie tzw. efektu rozmytego tła (małej głębi ostrości, GO) było na drugim miejscu. Wspomniany kalkulator może Ci coś powie, ale w wielkim skrócie - najmniejsza GO (najwięcej rozmycia tła itp.) jest przy ogniskowej 55 mm i możliwie szeroko otwartej przysłonie. Aby z tego skorzystać, musisz użyć trybu A. W tym trybie Ty ustawiasz przysłonę, spróbuj f/5.6 bo to najszerszy otwór.

2. Lepsze efekty będą z "jaśniejszym" obiektywem, czyli np. (z tych tańszych) Nikkorem 50/1.8, jednocześnie w wielu sytuacjach ten obiektyw będzie dawał ostrzejszy obraz niż kitowy 18-55. Na takim obiektywie ustawiasz przysłonę np. f/2.2 (obraz jest ostrzejszy niż przy pełnym otworze f/1. i wtedy masz w zasadzie to, czego potrzebujesz.

3. Możesz zrobić tak, że fotografowany obiekt (przedmiot lub osoba) nie jest w środku "głębi ostrości", ale bliżej krawędzi - czyli ustawiasz ostrzenie na daną osobę, przełączasz na ostrzenie ręczne i leciutko przesuwasz punkt ostrości bliżej aparatu - to chyba po opanowaniu poprzedniego, ale pomyślałem, że warto o tym wspomnieć.
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Domyślnie

Pamiętaj że kupując obiektywy muszą one mieć wbudowany silnik autofocus inaczej będziesz skazany na ręczne ostrzenie a to w d60 wcale nie jest łatwe. Dlatego kupując obiektywy zwróć uwagę aby były to wersję oznaczone literka G. Od siebie polecam 35mm 1.8G.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4
    Aparat

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świętochowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moira Zobacz posta
    Pamiętaj że kupując obiektywy muszą one mieć wbudowany silnik autofocus inaczej będziesz skazany na ręczne ostrzenie a to w d60 wcale nie jest łatwe. Dlatego kupując obiektywy zwróć uwagę aby były to wersję oznaczone literka G. Od siebie polecam 35mm 1.8G.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4
    Co wyście się uparli na to G. Wiem, że męska rzecz znaleźć

Nikkory z silnikiem mają oznaczenie AF-S, w odróżnieniu od bezsilnikowych AF "bez es"

Pozdrawiam

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów