Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: IR W-wa

Domyślnie

kwestia obrobki pewnie. ja po prostu zamienilem kanaly na tym co wystawiles a to dosc male i juz troche chyba obrobione bylo. ta moja fotka to byl nef, w kompie ustawilem balans bieli na liscie drzew (punkt szarosci) , auto levels w PSie i zamiana kanalow. potem przerobilem lampy na zielone, zmniejszylem, wyostrzylem i gotowe
    podpis nieczytelny

Domyślnie

No właśnie o to mi chodzi
    Z tego co widziałem i opisywał kolega puchbeary to przy Hoyi IR takich problemów nie ma
    Pstrykasz zwykłego JPGa z ustawionym balansem bieli na trawkę zmiana kanałów w PS i po problemie
    A mnie w każdej sytuacji wychodzą takie numery
    Ostatnio most który był lekko zielony wyszedł zupełne różowy?
    Wreszcie pogoda jest taka jak trzeba wiec jeszcze postanowiłem popróbować
    zobaczymy co z tego wyjdzie

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie IR

Podsyłam swoje sample z Hoyi IR http://plfoto.com/1043307/zdjecie.html.
    D200, N 18-70 DX, N 50/1.8 D, S 105 2.8 DG Macro, SB-600, Lovepro Slingshot 100 AW, Tamrac 5501 Explorer, Raynox DRC-250, filtry. Sandisk Extreem III 4gb i Leksar 300x 4 gb.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarek76 Zobacz posta
    No właśnie o to mi chodzi
    mozesz podeslac nieobrabiana fote?
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Podaj adres e-meil to wyśle

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valwit Zobacz posta
    albo po prostu NEF i potem ustawienie balansu bieli poprzez ustawienie punktu szarosci np. na roslinnosc.
    przyznam że jeszcze NX'a nie męczyłem w tej kwestii, ale pewnie też się da, na razie zauważyłem że w d200 w porównaniu z d70s są duże problemy z poprawnym zbalansowaniem przez aparat
    D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Perthówek/Australia

Domyślnie

OK. Zadam moze i glupie pytanie, ale po przejrzeniu tego topicku juz sam nie wiem.

Czy posiadajac D200 i kupujac odpowiedni filtr IR moge robic zdjecia aby uzyskac wiadomo jakie efekty ??

Do tej pory wydawalo mi sie ze nie mozna ze wzgledu na jakis tam filtr w aparacie, ktory mozna wyjac, ale kto chce rozkrecac swoje body... wiec myslalem o zaqpie drugiego body np D70s w ktorym to filtr przed matryca jest inny niz w D200 i pozwala on na robienie fotek w IR...

jak to jest ??

;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MGS Zobacz posta
    OK. Zadam moze i glupie pytanie, ale po przejrzeniu tego topicku juz sam nie wiem.

Czy posiadajac D200 i kupujac odpowiedni filtr IR moge robic zdjecia aby uzyskac wiadomo jakie efekty ??

Do tej pory wydawalo mi sie ze nie mozna ze wzgledu na jakis tam filtr w aparacie, ktory mozna wyjac, ale kto chce rozkrecac swoje body... wiec myslalem o zaqpie drugiego body np D70s w ktorym to filtr przed matryca jest inny niz w D200 i pozwala on na robienie fotek w IR...

jak to jest ??

;]
    z czystym sumieniem jako świeży posiadacz d200 który wcześniej robił IR na d70s mogę ci napisać że da się robić IRki nikosiem d200

wymaga to większego czasu naświetlania i lepiej robić w RAW bo ciężej niż w przypadku d70tki jest ustawić poprawny WB ale się da jak najbardziej:

d200 ISO160, 15sek @ F5,6, 10mm cokin IR plama w prawym górnym rogu jest dlatego że filtr był brudny

D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Perthówek/Australia

Domyślnie

rozmazane chmury sa do unikniecia ?? czy przez koniecznosc wydluzenia czasu naswietlania tak musi byc ??

;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MGS Zobacz posta
    rozmazane chmury sa do unikniecia?
    przy bezwietrznej pogodzie... ;>
    podpis nieczytelny

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów