Close

Strona 545 z 681 PierwszyPierwszy ... 45445495535543544545546547555595645 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 441 do 5 450 z 6809
    Oszczędny w słowach Awatar Marucha07
    Miasto
    Tarnów / Berlin

Domyślnie

@Paul
    Jesteś pewien, ze ten Mail przyszedł z Berlina, nie z Düsseldorfu?.
    Ja moja D600 oddałem w Berlinie do czyszczenia gdzieś pod koniec kwietnia, trwało to tydzień ale nic nie dało, po 2 miesiącach matryca była tak samo zasyfiona jak przed czyszczeniem. Serwis w Berlinie wtedy umył ręce i kazał wysłać body do Düsseldorfu, do jakby centrali na Niemcy. Stamtąd dostałem pismo, identycznej treści jak ty, z tym, ze napisali, ze ta brakująca część zamówiona jest w Japonii. I wkrótce potem odesłali aparat, elegancko wyczyszczony, zresetowany (poprosiłem o to) z wgranym nowym softem i wymieniona częścią zamienną, bliżej nie sprecyzowaną. Było to na początku sierpnia. Teraz po 2 tygodniach urlopu i kliku mniejszych sesjach matryca jest... znowu zasyfiona i to jak
    Berlin każe wysłać ponownie do Düsseldorfu. Mila pani w D w rozmowie telefonicznej poprosiła o przysłanie aparatu, to oni go tam dokładnie przejrzą, sprawdzą i zdecydują co jeszcze można zrobić.
    11.-13.10 mam fotosafari, potem wysyłam aparat i zobaczymy.
    Dam znać co i jak

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Sosnow/Tilburg

Domyślnie

A słyszałem, że to tylko kilku amatorów robi szum na forum o kurzu i problemowym AF w D600 a ich ilość nie przekracza 10% ogółu, obserwując wątki o tym aparacie widać jednak że te proporcje są chyba zupelnie odwrotne i coraz trudniej spotkać kogoś, kto jeszcze tego aparatu nie serwisował, a serwis jak zwykle się nie śpieszy a czasem całkiem umywa ręce.
    D600,D80 + kilka szkieł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez theluki Zobacz posta
    A słyszałem, że to tylko kilku amatorów robi szum na forum o kurzu i problemowym AF w D600 a ich ilość nie przekracza 10% ogółu
    Gdzie to slyszales? A slyszales zeby ktos zalozyl watek "Jestem zadowolony z mojego D600 i nie mam zadnych uwag, aparat idealny"? Czytales te watki ile zadowolonych osob sie wypowioedzialo?
    Problem kurzu jest w niemal kazdej puszce, problem AF bywa, ale nie czesto...
    Tak kurz jest wkurzajacy, ale nie jest tak straszny jak go opisuja, przedmuchanie puszki wystarcza, zdjecia robie na wysokich przeslonach.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Sosnow/Tilburg

Domyślnie

W twoim przypadku wystarcza, w niektórych przypadkach kurzu i plam oleju nie da się usunąć gruszką, wierz mi bardzo się starałem, a jak robisz zdjęcia na wysokich przysłonach to wielu ewentualnych problemów AF pewnie nawet nie zauważysz choć oczywiście nie twierdze że je masz. A gdzie słyszałem?? Od dwóch forumowiczów którzy za każdym razem atakują każdego kto choćby jednym słowem źle wspomni na temat D600, cieszę się twoim szczęsciem ale zrozum że nie każda puszka działa tak świetnie jak twoja, a że sam już 6 tydzien czekam na aparat z serwisu to czasem z nudów czytam sobie wątki o D600 i widze co jest grane, że coraz więcej ludzi serwisuje, że jest bubel i tyle i nie wiem czemu nie potrafisz dopuścić do siebie tego faktu który sam Nikon prawdopodobnie potwierdzi wypuszczając identyczne pod względem parametrów D610. Ty kolego miałeś szczęście, ale według mojego rozeznania dla bardzo wielu jest to albo problem kilku tygodni oczekiwania na aparat z serwisu często zaraz po zakupie, albo być może pogodzenie się z utratą sporej gotówki jeśłi serwis umyje ręce. Ja nie próbuje Cię przekonać że twój D600 jest zły więc i Ty nie próbuj próbuj przekonać wszytkich dookoła że ich i wogóle wszytki D600 sa dobre, bo tak nie jest! Ja ciągle będe przestrzegał każdego przed tym aparatem bo jego kupno na podstawie nawet bardzo wielu opinii z tego forum wiąże się z bardzo dużym ryzykiem i nawet jeśli serwis wkońcu naprawi mój wadliwy AF zdania nie zmienię.
    D600,D80 + kilka szkieł

Domyślnie

Ok, masz racje, ale wiedz jedno, watkow narzekajacych jest pelno a zadowolonych wcale i to co czytasz to 90% ludzie ktorzy mieli z tym klopot, tak samo bylo z D7k a nawet z D700 i D800 ktore bywaly zaolejone
    Widzisz zaczytywalem sie w watki o oleju i AFie w D800 bo byl to moj planowany zakup, mialem takie same obawy jak w przypadku D600, D600 stanial i wybralem opcje dodatkowe szklo, mialem takie same obawy przy D800 jak i D600.
    Rozumiem twoje zdenerwowanie, dlatego omijam serwis szerokim lukiem i jezeli to bedzie tylko kwestia kurzu ktory ma ponoc sie skonczyc to problem dla mnie nie istnieje.
    Co do AFa to robie czasami cos 50mm i tam na duzych otworach nie zaobserwowalem klopotow z AF, trafia tam gdzie chce.

Domyślnie

Wygląda na to, że według serwisu problem z AF był następstwem kurzu. Wykleili mi aparat jakimiś stick tape. Muszę przetestować czy to pomogło bo wcale nie jestem przekonany...
    Loniu74
    Każdy kiedyś się uczy...
    Nikon D600, Nikkor 24-70/2.8, Nikkor 85/f1.8 G, SB 700

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loniu74 Zobacz posta
    Wygląda na to, że według serwisu problem z AF był następstwem kurzu. Wykleili mi aparat jakimiś stick tape. Muszę przetestować czy to pomogło bo wcale nie jestem przekonany...
    Super Czyli problemu kurzu nie rozwiązali tylko wkleili taśmę dwustronnie klejącą z nadzieją, że większość kurzu się na niej zatrzyma? To wygląda podobnie jak naprawianie paska klinowego w samochodzie przy pomocy starej rajstopy Wkleili tą taśmę w komorze lustra?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Sosnow/Tilburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Ok, masz racje, ale wiedz jedno, watkow narzekajacych jest pelno a zadowolonych wcale i to co czytasz to 90% ludzie ktorzy mieli z tym klopot, tak samo bylo z D7k a nawet z D700 i D800 ktore bywaly zaolejone
    Widzisz zaczytywalem sie w watki o oleju i AFie w D800 bo byl to moj planowany zakup, mialem takie same obawy jak w przypadku D600, D600 stanial i wybralem opcje dodatkowe szklo, mialem takie same obawy przy D800 jak i D600.
    Rozumiem twoje zdenerwowanie, dlatego omijam serwis szerokim lukiem i jezeli to bedzie tylko kwestia kurzu ktory ma ponoc sie skonczyc to problem dla mnie nie istnieje.
    Co do AFa to robie czasami cos 50mm i tam na duzych otworach nie zaobserwowalem klopotow z AF, trafia tam gdzie chce.
    No, wkońcu sie zrozumieliśmy. Dla mnie D600 to również byłaby wystarczająca, a nawet idealna, puszka pod każdym niemal względem gdybym nie trafił egzemplarza z uwalonym AF, kurz mimo że mam go sporo nie stanowi aż takiego problemu bo to rzecz do usunięcia na mokro jeśli grucha nie pomaga. Problem w tym, że na serwis po pierwszej wizycie już raczej nie licze, obym się mylił, i co wtedy??
    Gdybym miał drugi raz kupować aparat pewnie kolejny raz poszedłbym w D600 ale tym razem w używany bo taki można dokładnie przetestować, w sklepie Ci na to raczej nie pozwolą, a w razie czego to znowu pozostaje tylko serwis i koło się zamyka. D800 mi wogóle nie pasuje, bo: droższy, 36Mpx za dużo, wolniejszy tryb seryjny. Jedyną alternatywą wydaje się używane D700, choć jak wspomniałem D600 to jest aparat idealny dla mnie gdyby nie to cholerne jak się wydaje ryzyko przy zakupie i ten cholerny serwis. Podsumowując: D600 to świetny aparat, ale tylko jesli masz dobry egzemplarz.
    Dobra, już więcej nie marudze, poprostu mam urlop i nudzi mi się bez aparatu
    D600,D80 + kilka szkieł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Super Czyli problemu kurzu nie rozwiązali tylko wkleili taśmę dwustronnie klejącą z nadzieją, że większość kurzu się na niej zatrzyma? To wygląda podobnie jak naprawianie paska klinowego w samochodzie przy pomocy starej rajstopy Wkleili tą taśmę w komorze lustra?
    Mi to przypomina coś innego <<klik>>

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Mi to przypomina coś innego <<klik>>
    No coś w tym jest Tyle, że w Canonie to załatwiło problem, a w Nikonie ta taśma ma na celu jedynie zmniejszenie ilości syfu.

Strona 545 z 681 PierwszyPierwszy ... 45445495535543544545546547555595645 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów